Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης ΑΞΕ

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης ΑΞΕ

Celestyal Cruises

Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης ΑΞΕ από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment ΗoldCo, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό.

H νέα ιδιοκτήτρια του Αστέρα Βουλιαγμένης, απέκτησε, το 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, καταβάλοντας το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε μέσω του Χρηματιστηρίου τρία πακέτα που αντιστοιχούν στο 67,2% των μετοχών και εισέπραξε το ποσό των 298,8 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο πακέτο για 11.735.395 μετοχές μεταβιβάστηκε στην τιμή των 5,4786 ευρώ, το δεύτερο για 41.050.806 μετοχές στην τιμή των 5,4787 ευρώ και το τρίτο για 1.751.766 μετοχές στα 5,4788 ευρώ.

Το πακέτο των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (ποσοστό 21,2%) μεταβιβάστηκε εξωχρηματιστηριακά έναντι του ποσού των 94,3 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του Αστέρα επικυρώθηκε, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλλάς Πολυχρόνης Γριβέας, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο διευθύνων σύμβουλος της AGC Equity Partners (μετόχου της Jermyn) Walid Abu-Suud.

Σημειώνεται ότι στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP συμμετέχουν με περίπου 33% ο τουρκικός όμιλος Dogus, όπου από 25% κατέχουν οι κρατικοί επενδυτικοί βραχίονες του Κουβέιτ και του Αμπου Ντάμπι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται σε άλλες ξένες εταιρείες.

Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη συναλλαγή ώστε να μειώσει περαιτέρω την χρηματοδότησή της από το μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»), με θετική επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησής της.

Σχετικά με τη συναλλαγή, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕ κα. Λούκα Κατσέλη δήλωσε:

«Για την Εθνική Τράπεζα, η πώληση του μεριδίου που μέχρι σήμερα κατείχε στον Αστέρα έχει ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό: Την απεμπλοκή από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ο τουριστικός-ξενοδοχειακός κλάδος, και την αταλάντευτη προσήλωση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της. Η πώληση του Αστέρα ενισχύει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα της Εθνικής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα αναδεικνύει την προσήλωση της Εθνικής Τράπεζας στην υλοποίηση της στρατηγικής της και των δεσμεύσεών της καθώς και την έμπρακτη συμβολή της στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στη χώρα μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής σηματοδοτεί την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να ενθαρρύνει και άλλα επενδυτικά σχήματα μακροπρόθεσμου ορίζοντα και ενδιαφέροντος. Η προσδοκία της Εθνικής Τράπεζας είναι πως η υλοποίηση των σχεδίων των επενδυτών για τη μελλοντική ανάπτυξη του Αστέρα θα αναδείξουν αυτόν τον πραγματικά ιδιαίτερο προορισμό, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας».

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ ήταν η Citigroup Global Markets Ltd και νομικός σύμβουλος για την πώληση το γραφείο Αλεξίου-Κοσμόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του Αστέρας εκτός από μια σημαντική επενδυτική συμφωνία είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας.

Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του Αστέρα προγραμματίζεται να παραμείνουν, ως έχει, ανοιχτές έως περίπου τις 20 Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν σταδιακά οι προκαταρκτικές εργασίες για τον εκσυγχρονισμό τους. Το τουριστικό συγκρότημα θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στη μαρίνα, στην παραλία και σε άλλα τμήματά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.