Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Δωρεάν κάρτα InterRail για όλους τους νέους της Ευρώπης προτείνει το ΕΚ

Δωρεάν κάρτα InterRail για όλους τους νέους της Ευρώπης προτείνει το ΕΚ

InterRail Pass

InterRail PassΗ πρόταση να χαρίζεται μία κάρτα InterRail σε όλους τους νέους που κλείνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ στις 4 Οκτωβρίου. Εκατομμύρια νέοι έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την κάρτα InterRail τις τελευταίες δεκαετίες. Το κόστος, ωστόσο, της κάρτας μπορεί να φτάσει μέχρι και αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Το InterRail
Η κάρτα InterRail επιτρέπει στους νέους να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ευρώπης ελεύθερα για ένα μήνα.
 
Περίπου 300.000 άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάρτα InterRail κάθε χρόνο για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Το κόστος μίας κάρτας InterRail κυμαίνεται από 20 ως 473 ευρώ για ένα μηνιαίο ταξίδι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Επίτροπος μεταφορών Violeta Bulc.
 
Η πρόταση του ΕΚ
Η ιδέα που συζητήθηκε στο ΕΚ είναι να προωθηθεί ο οικολογικός αυτός τρόπος ταξιδιού βοηθώντας παράλληλα τους νέους Ευρωπαίους να γνωρίσουν την Ευρώπη.
 
Η Μάλτα, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία δεν είναι μέλη του δικτύου InterRail. Για τους νέους αυτών των χωρών προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης άλλων μέσων μεταφοράς όπως τα λεωφορεία και τα φέριμποτ.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την πρόταση
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην ολομέλεια η Επίτροπος Violeta Bulc χαρακτήρισε την πρόταση ως μία «εξαιρετική ιδέα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις οι οποίες απαιτούν περαιτέρω ανάλυση. «Η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις πιθανές δαπάνες και τις πηγές χρηματοδότησης γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς και τη διοικητική σκοπιμότητα της», συμπλήρωσε η Επίτροπος.
 
Ευχαρίστησε το ΕΚ για την στήριξή του στο θέμα της κινητικότητας των νέων και τόνισε ότι η ιδέα είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητες της Επιτροπής και χρήζει περεταίρω ανάλυσης. Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται μια ρεαλιστική προσέγγιση προκειμένου να γίνει πράξη η πρωτοβουλία αυτή.
 
Η Επίτροπος Bulc έκανε επίσης και μια εναλλακτική πρόταση σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιθανές παραλλαγές αυτής της εξαιρετικής ιδέας. Μια ελκυστική πρόταση θα ήταν να οργανώνεται μία κλήρωση η οποία θα είναι ανοικτή σε όλους ή σε ειδικές κατηγορίες νέων Ευρωπαίων, μέσω της οποίας θα δίνεται ένας σημαντικός αριθμός δωρεάν καρτών».
 
Οι αντιδράσεις των πολιτικών ομάδων
 
Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.
 
Ο Manfred Weber, από το ΕΛΚ, δήλωσε: «Πρέπει να δίνεται οι δυνατότητα στους πολίτες όλης της Ευρώπης να ανακαλύψουν τις γειτονικές τους χώρες και να ζήσουν φιλικά με τους ανθρώπους των χωρών αυτών. Θέλουμε να επενδύσουμε σε όλους τους νέους προκειμένου αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ήπειρό μας. Ας έχουμε όμως τα μάτια μας ανοιχτά όσον αφορά τις δαπάνες, ώστε η πρόταση να καταστεί ρεαλιστική.»
 
Ο Luigi Morgano εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δήλωσε τα εξής: «Το να επενδύσουμε στους νέους, να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη κι να προωθήσουμε την καλύτερη κατανόηση και γνώση για την Ευρώπη αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα. Θα πρέπει βέβαια να συμβαδίσει με τις άλλες πρωτοβουλίες για τη νεολαία και το Erasmus+ ενώ δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του προγράμματος Εγγυήσεων για τη Νεολαία.»
 
Ο Kosma Złotowski, από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, δήλωσε τα εξής: «Τα ταξίδια βοηθούν στην εκπαίδευσή μας και, ως εκ τούτου, θα ήθελα να υποστηρίξω πλήρως την πρωτοβουλία αυτή.»
 
Ο Alexander Graf Lambsdorff, από τους Φιλελεύθερους, είπε τα εξής: «Το θέμα αυτό έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ομάδα μου. Υπάρχει η Ευρώπη των ‘κανονισμών’, αλλά υπάρχει και η Ευρώπη που έχει ψυχή και καρδιά και ο καλύτερος τρόπος προώθησής της είναι να δώσουμε στους νέους την ευκαιρία να την εξερευνήσουν;»
 
Η Kateřina Konečná από την Ευρ. Ενωτ. Αριστερά δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακαλύψουν την Ευρώπη».
 
Η Rebecca Harms των Πρασίνων δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε πλήρως αυτήν την εξαιρετική ιδέα. Μπορούμε με χαμηλό κόστος να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να γνωρίσουν τις διαφορετικές κουλτούρες και την Ευρώπη.»
 
Η Daniela Aiuto από την ΕΕΑΔ είπε: «Είναι μία καλή πρωτοβουλία που μπορεί όντως να ενισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά υπάρχουν και κάποια σημαντικά στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν περεταίρω. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε δίκαιο για όλους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.