Αρχική General Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας...

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Α. Μπαλτά

l_18840 Το Ελληνικό Περίπτερο στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair – MIBF) εγκαινίασε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 12:30, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιείται από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Ρωσικής πρωτεύουσας VDNH, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

l_18841Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γαβρόγλου. Τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Μόσχας τέλεσε ο Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, M.V. Seslavinsky και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας), κ. S. Ye. Naryshkin.

l_18839Το Ελληνικό Περίπτερο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Ρωσίας (Δούμας) κ. S. Ye. Naryshkin και ο σύμβουλος του Προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν για πολιτιστικά θέματα, K. V. Tolstoi.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Α. Μπαλτάς δήλωσε τα εξής: «Είναι ένα αφιερωματικό έτος που συνδέει την Ελλάδα με την Ρωσία σε όλους τους τομείς και όχι μόνο στον πολιτισμό. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Η ελληνική λογοτεχνία έχει πάρει πάρα πολλά από τη ρωσική. Κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά και νεώτεροι λογοτέχνες βρίσκουν έδαφος να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό περίπτερο θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν σχέσεις με όλες τις χώρες που μετέχουν».
Μετά τα επίσημα εγκαίνια ακολούθησε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Γιατί η Ελλάδα: Πολιτικές, θεσμοί, προκλήσεις» με ομιλητές τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά, τον Πρόεδρο του Ε.Ι.Π. κ. Κ. Τσουκαλά, τον Πρόεδρο της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Κ. Γαβρόγλου και συντονιστή τον αναπλ. καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επιστημονικό σύμβουλο του Αρχείου Καβάφη/Ιδρύματος Ωνάση κ. Δημήτρη Παπανικολάου.

Στην εκδήλωση-συζήτηση ο κ. Α. Μπαλτάς τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι η φιλοξενούμενη χώρα στην Ρωσία στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, όχι μόνο για ζητήματα πολιτισμού αλλά και για ζητήματα που αφορούν όλη την γκάμα μιας κυβερνητικής πολιτικής. Είναι σημαντική η σχέση με τη Ρωσία σήμερα όπως ήταν σημαντική στο διάβα πολλών αιώνων. Οι δεσμοί με τη Ρωσία πηγαίνουν από το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία, μέχρι τις μέρες μας».

Και συνέχισε: ««Γιατί η Ελλάδα»», λοιπόν. Σε ότι αφορά στη δική μας κυβέρνηση το ερώτημα αυτό απαντάται ως εξής: Γιατί η Ελλάδα θέλει να είναι η χώρα της αξιοπρέπειας και απέναντι στους δανειστές της, και κυρίως απέναντι στον εαυτό της, την ιστορία της, το μέλλον της. Με αυτή την έννοια το «γιατί η Ελλάδα» της Ζακλίν Ντε Ρομιγί, σε ό, τι αφορά στη συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον πολιτισμό, ξανατίθεται σήμερα με άλλους όρους. Έχει αρχίσει να βρίσκει μια διαφορετική θέση, όπου βασικό στοιχείο είναι ο Πολιτισμός. Η κρίση-παραδόξως ίσως- στον τομέα του πολιτισμού φέρνει ένα άλλου τύπου αποτέλεσμα. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κάτι σαν πολιτισμική αναγέννηση με έμμεση αναφορά στην κρίση, γιατί πια σε αυτές τις συνθήκες οι νέοι άνθρωπου μπορούν να εκφραστούν και πιο ελεύθερα- καθώς η έκφρασή τους δεν συναρτάται άμεσα με την καριέρα ή την πρόσληψη στο Δημόσιο- και ταυτοχρόνως διοχετεύουν μια δημιουργική δύναμη σε τρόπους που οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα, να βοηθήσουν τη δική τους αυτογνωσία και την αυτογνωσία όλων μας. Επίσης, αρχίζει να αλλάζει στην Ελλάδα και η αντίληψη για την αρχαία κληρονομιά. Έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθώ διάφορες πόλεις και να εγκαινιάσω διάφορα μουσεία, εκθέσεις κλπ, βλέπω συνολικά μια αντίληψη για τον πολιτισμό διαφορετική από αυτή που υπήρχε προ κρίσης. Σε μια πόλη που βρέθηκα, ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων που είδα πριν τα εγκαίνια ενός Μουσείου είπαν την -κατ’ εμέ καταπληκτική φράση- «Ντρεπόμαστε για την πόλη μας», εννοώντας ότι η πόλη χτίστηκε πάνω στα ερείπια πολιτισμού και αυτό υπερίσχυε της ανάγκης να σκάψεις να βρεις τα τεκμήρια της αρχαίας κληρονομιάς. Βλέποντας το Μουσείο, ντρέπονται για την πόλη τους. Όπου κι αν πατήσεις, τελικά, βρίσκεις κάτω από τα πόδια σου χιλιετίες ιστορίας, διαδοχικούς πολιτισμούς στο ίδιο έδαφος, και αυτό δημιουργεί ένα δέος για τη χώρα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να πούμε με όρους οράματος , «Η Ελλάδα- χώρα Μουσείο»».

Και κατέληξε: «Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε θεσμούς, πολιτικές, και προκλήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα το ΕΙΠ και τα άλλα ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ, μπορούν να αρχίσουν και να συνεργάζονται και να αποκτούν συνέργειες και με την ιδιωτική πρωτοβουλία, που ήδη βοηθάει, αλλά και να φτιάξουν ένα υπόβαθρο, πέρα από ανταγωνισμούς, με κοινές δράσεις που ωθούν προς την κατεύθυνση αυτή».

Το απόγευμα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Τύπου και Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Grigoriev και Ρώσους αρχισυντάκτες λογοτεχνικών περιοδικών και συγγραφείς. Το βράδυ βράβευσε την κ. Ευγένεια Σμάγγινα μεταφράστρια νεοελληνικής ποίησης -κυρίως του Καβάφη- στην τελετή βράβευσης μεταφραστών και εκδόσεων του 2015 που έγινε στο Κέντρο Ρωσικής Διασποράς. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν για πολιτιστικά θέματα και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.