Διατάξεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και φορολόγηση της «σκιώδους» φιλοξενίας, είναι μερικά από όσα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και που ευελπιστεί η κυβέρνηση να «κλειδώσουν» οι τελευταίες λεπτομέρειες με τους πιστωτές της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:
1. Φορολόγηση «σκιώδους» φιλοξενίας. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μητρώου στο οποίο όλοι οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν τα ακίνητα που εκμισθώνουν μέσω airbnb αλλά και σε άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Homeaway, Flipkey, Housetrip) ενοικίασης κατοικιών και θα λάβουν ειδικό κωδικό. Τον κωδικό αυτό θα χρησιμοποιούν σε κάθε αγγελία που αναρτούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και ενοικίαση του ακινήτου, η εταιρεία θα αποστέλλει τα στοιχεία της συναλλαγής στο υπουργείο Οικονομικών. Το ποσό που θα αποκομίζει κάθε ιδιοκτήτης θα φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, δηλαδή με συντελεστές 15% και 35% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.
Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εφόσον κάποιος συνεχίζει να μισθώνει το ακίνητο χωρίς να έχει τον σχετικό κωδικό, θα ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα παρακολουθούνται όλες οι πλατφόρμες από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει έρθει σε συμφωνία με τις εταιρείες του χώρου και οι οποίες θα αποστέλλουν κάθε έτος τα δεδομένα από την ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα.
2. Ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:
• Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις με συναλλαγές μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Οκτωβρίου (ενδεχομένως και από το 2017) η εφορία θα κάνει δεκτές μόνο όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).
• Από το 2017 για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
• Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων.
Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.
Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
• Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογούμενους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λ.π.) καθώς και ακινήτων. Επίσης εξετάζεται η χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογούμενους αλλά και τις επιχειρήσεις.
• Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με «πλαστικό χρήμα» οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
• Ολες οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να έχουν μηχανήματα POS.
3. Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. Αν και ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το ποσοστό της επιβάρυνσης για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν θα είναι μικρότερο του 50%.
Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποκαλύψουν τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων. Στον συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος ως τιμωρία για την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή.
Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν 10% επιπλέον. Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015 θα φορολογηθεί με συντελεστή 42%, ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%.
Οι ποινές για κρυφά εισοδήματα
Οσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα προβλέπεται:
1. Οσοι αποκαλύψουν εθελοντικά κεφάλαια που είχαν αποκρυβεί στο παρελθόν από την εφορία θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης της φορολογητέας ύλης, δηλαδή με συντελεστές από 40% έως 45%. Για παράδειγμα, εάν η απόκρυψη έγινε το 2009, θα φορολογηθούν με συντελεστή 40%, ενώ για απόκρυψη το 2015 με συντελεστή 42%.
Στους συντελεστές αυτούς θα προστίθεται και ένας δεύτερος συντελεστής, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με τον χρόνο που έγινε η φοροδιαφυγή.
2. Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.
3. Εκπτωση από τις προσαυξήσεις έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.
4. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.
5. Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος, αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.