Πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις τέχνες, την εκπαίδευση και το περιβάλλον, ένα στολίδι του αστικού ιστού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έργο συνολικού κόστους 600 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται και θα παραδοθεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο στο τέλος του χρόνου.
Κατά τη διάρκεια της 65ης Συνεδρίασης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο». «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας την μεγάλη αποδοχή που έχει ήδη το έργο, από τους πολίτες.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που θα έχει το Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας, καθώς θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με συνεπαγόμενη αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας τους. Επίσης επισήμανε ότι έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος της λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού, καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του. Αναφέρθηκε επίσης στον χώρο πρασίνου και αναψυχής του Κέντρου, που ήδη έχει παραδοθεί στο κοινό, και τον ρόλο του στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης που ήδη προγραμματίζονται.
Στη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου παρέστησαν, επίσης, οι αρμόδιοι υπουργοί, Παιδείας, Νίκος Φίλης, Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη. Ακόμη, παρέστησαν εκπρόσωποι του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο.
«Πολύ σημαντική παρακαταθήκη»
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον συμβολισμό της σημερινής συνεδρίασης, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση «ενός πάρα πολύ σημαντικού έργου, που, ήδη, έχει αρχίσει να το χαίρεται ο αθηναϊκός λαός», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική παρακαταθήκη, που αφορά τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και το περιβάλλον, το παραλιακό μέτωπο, τα νότια προάστεια». Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την καλή συνεργασία που έχει το ελληνικό Δημόσιο με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «που έκανε αυτήν την πολύ σημαντική προσφορά», και συμπλήρωσε πως η καλή συνεργασία ήταν διαχρονική όλο το διάστημα κατασκευής του έργου και με διαφορετικές κυβερνήσεις.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «η συνεισφορά και η παρακαταθήκη αυτού του μεγάλου έργου, ενός οράματος που ολοκληρώνεται» δεν αφορά μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά και σε αυτά που θα προκύψουν για τις τέχνες, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, «ένα στολίδι μέσα στον αστικό ιστό». Υπενθύμισε ότι προ μηνός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αρχιτέκτονα του έργου, αλλά και να ξεναγηθεί τον περασμένο Φλεβάρη και στο εσωτερικό της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης και σε όλους τους χώρους. «Νομίζω ότι περνάμε σε ένα διαφορετικό επίπεδο και το αξίζει η χώρα, παρά τις δυσκολίες που περνάμε», σημείωσε. Ευχαρίστησε το Ίδρυμα αλλά και προσωπικά τον Ανδρέα Δρακόπουλο «για την προσπάθειά τους να γίνει πραγματικότητα αυτό το σπουδαίο όραμα». «Για μας είναι ένα στοίχημα αυτό, να αποδείξουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να διαχειριστεί έναν τόσο πολύ σημαντικό πολυχώρο», υπογράμμισε, για να προσθέσει: «Είναι ένα στοίχημα, το οποίο, ήδη, έχουμε αρχίσει να το κερδίζουμε, γιατί έγκαιρα έχουμε κινηθεί για να είναι όλα έτοιμα, τόσο τη μέρα που θα διατεθούν όλοι οι χώροι στο κοινό, όσο, όμως, και για το άμεσο μέλλον, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις αυτών των χώρων». «Ήδη, για το πρώτο έτος λειτουργίας έχουμε φροντίσει να διατεθούν 23,5 εκατ. για τον οργανισμό, την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική και πέραν αυτών έχουμε προβλέψει, με τη συνδρομή του υπουργού Οικονομικών, ενός πόσου λίγο πάνω από τα 3 εκατ. ως έκτακτη χρηματοδότηση για το πρώτο διάστημα λειτουργίας».
Η Εθνική Βιβλιοθήκη
Αναφορικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος σηματοδοτεί νέα εποχή για τις λειτουργίες της. «Έχουμε φροντίσει να ευθυγραμμιστούμε με τις ανάγκες για το ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε, εξηγώντας ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη είχε φτάσει να λειτουργεί με 40 έως 44 εργαζόμενους και ότι στόχος είναι τη μέρα που θα ανοίξει τις πόρτες της στους πολίτες να αριθμεί τα 187 άτομα προσωπικό. «Στόχος μας», συνέχισε, «να συνδυάσουμε όλες τις λειτουργίες μίας κλασικής εθνικής βιοβλιοθήκης με αυτές μίας σύγχρονης, ψηφιακής βιβλιοθήκης». Επίσης, μίλησε για τους στόχους της ανάπτυξης συλλογής έως και 70.000 τόμων για ανοικτή βιβλιοθήκη, ειδική μέριμνα για χειρόγραφα, ιστορικά αρχεία, δημιουργία εργαστηρίων συντήρησης και ψηφιοποίησης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ακόμα μία ιδέα: Την αξιοποίηση του πολύτιμου αρχείου που υπάρχει στα υπόγεια της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή. Όπως είπε, από την πλευρά της ΓΓΕΕ υπάρχει πρόθεση να αποδοθεί όλο αυτό το αρχείο στην Εθνική Βιβλιοθήκη με τη δημιουργία κατάλληλου χώρου προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.
Η Λυρική Σκηνή
Σχετικά τη Λυρική Σκηνή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική τομή, σημειώνοντας ότι θα έχουμε διπλασιασμό του χώρου, θα έχουμε τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, μία από τις πιο σύγχρονες σκηνές σε όλη την Ευρώπη, ενώ εστίασε στο υψηλότατο επίπεδο ακουστικής της Σκηνής, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τις δυνατότητες διαμόρφωσής της.
Ο χώρος πρασίνου
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμβολή του χώρου πρασίνου και αναψυχής στη διαμορφώση της έννοιας του δημόσιου χώρου. Επεσήμανε ότι πρόκειται για χώρο 250 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, για έναν εξαιρετικό συνδυασμό ενός κτιρίου που δένει με το φυσικό περιβάλλον και το υδάτινο στοιχείο δίπλα στο παραλιακό μέτωπο. Σημείωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε στοχευμένα, ώστε να συνδεθεί και με την προγραμματισμένη ανάπλαση του φαληρικού όρμου, μία ανάπλαση που έπρεπε να έχει γίνει, αλλά δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχασαν τη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2014. «Εμείς έχουμε βάλει στόχο να εξασφαλίσουμε το κονδύλια έγκαιρα, ώστε να προχωρήσει η ανάπλαση και να συνδεθεί», τόνισε.
Ακόμη, δήλωσε εντυπωσιασμένος που οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτόν τον δημόσιο χώρο πριν καν ανοίξει τις πύλες του, για να υπογραμμίσει ότι το έργο ανήκει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας και ηλικίας. «Με την πολιτική βούληση και την προσπάθεια όλων μας θα καταφέρουμε να απολαύσουμε όλοι μαζί ένα πολύ σημαντικό έργο», επεσήμανε.
Ανδρέας Δρακόπουλος: «Το στοίχημα που έχουμε κερδίσει όλοι είναι ότι έγινε μία κοινή προσπάθεια που ήταν καταπληκτική».
«Το έργο, όσο ωραίο κι αν είναι, αν δεν το αγκαλιάσει ο κόσμος, δεν θα είναι επιτυχία για μας. Αλλά ο κόσμος το έχει, ήδη, αγκαλιάσει», ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία με την κυβέρνηση άψογη, όπως και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως είπε, για τον ίδιο μεγάλη επιτυχία είναι ότι σε αυτήν τη διαδικασία που διήρκησε 10 χρόνια, όλα τα μέλη της Επιτροπής έχουν δουλέψει σε άψογο περιβάλλον και με πολύ καλά αποτελέσματα. «Με κοινό στόχο και χωρίς άλλες ατζέντες μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά σαν χώρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το στοίχημα που έχουμε κερδίσει όλοι είναι ότι έγινε μία κοινή προσπάθεια που ήταν καταπληκτική. «Εμείς εδώ είμαστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε και θα συνεχίσουμε. Πριν το τέλος του χρόνου θα έχει αρχίσει η τελική μεταβίβαση, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε από κοντά και να βοηθάμε το έργο», υπογράμμισε και τόνισε πως παραμένει πολύ αισιόδοξος ότι το έργο μπορεί να πετύχει και είναι μία καινούρια αρχή, και για το Δημόσιο και για τη χώρα πως μπορούν να γίνουν πολύ καλά πράγματα.
Ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι ήταν για τον ίδιο ένα πολύ θετικό σοκ το πώς έχει αγκαλιάσει ο κόσμος το έργο, σημειώνοντας ότι από τα περίπου 41.000 μέλη που εγγράφησαν τον Ιούνιο τις ημέρες των εκδηλώσεων, το ? ήταν από 17 ετών και κάτω. Όπως πρόσθεσε, η πιο ωραία στιγμή ήταν για εκείνον όταν εκείνες τις ημέρες των εκδηλώσεων ένα παιδάκι οκτώ ετών τον πλησίασε και του είπε «ευχαριστώ πολύ». Τέλος, ανέφερε ότι ιδιοκτήτης του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος είναι ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, συμπληρώνοντας πως ό,τι έσοδα έχει τώρα το έργο, από το καφέ, το πάρκινγκ, τις συνδρομές, είναι χρήματα που παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό που θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ