Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανδρέας Ανδρεάδης: Εξαιρετικά ρευστή η φετινή τουριστική χρονιά

Ανδρέας Ανδρεάδης: Εξαιρετικά ρευστή η φετινή τουριστική χρονιά

sete-21-7-2016Εξαιρετικά ρευστή χαρακτήρισε τη φετινή τουριστική χρονιά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνάντηση που είχε τη Τετάρτη 21 Ιουλίου με τους δημοσιογράφους. Πολλά θα παιχτούν στις last minute κρατήσεις.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε “Σταυρόλεξο για δυνατούς και ψύχραιμους παίχτες” κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξή της..


Ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία,

  • αύξηση δηλαδή των αεροπορικών αφίξεων κατά 5-6%, αλλά
  • μείωση των οδικών αφίξεων κατά -8%.

θα μπορούσε να προβλέψει μιά αύξηση +1, με +2% στα έσοδα (*), καθώς κάθε τουρίστας που έρχεται αεροπορικώς αποδίδει περί τα 700-800 ευρώ, ενώ αυτός που έρχεται οδικώς έχει υπολογιστεί πως αποδίδει περί τα 300 ευρώ.

sete-21-7-2016_nΟ κ. Ανδρεάδης, εκτίμησε, πως ελάχιστα θα είναι τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού από τις απώλειες που έχει φέτος η Τουρκία, λόγω των γεγονότων.
Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως ναι μεν η Τουρκία θα έχει μια απώλεια 9 εκατ. αφίξεων, ωστόσο ήδη έχει γίνει γνωστό πως 5 εκατ. Γερμανοί δεν θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος, ενώ ενα άλλο σημαντικό κομμάτι έχει ήδη επιλέξει την Ισπανία, Πορτογαλία κλπ. λόγω του προσφυγικού και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αφίξεις από τη Ρωσία αναμένεται να φτάσουν τις 700.000 με 800.000, τόνισε.

Κερδισμένες περιοχές φέτος φαίνεται να είναι, η Κρήτη, Ιόνια και Κυκλάδες, ακολουθούν η Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδος, στο μείον Λέσβος, Σάμος, Κως.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, αναφέρθηκε στην υπερφορολόγιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως “Κερδίζουμε πελατεία παθητικά”, λόγω της υπερφορολόγησης δεν υπάρχουν περιθώρια προβολής των επιχειρήσεων καθώς και δυνατότητα έκπτωσης και προσφορών.

Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί“, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, το κράτος με τις επιβαρύνσεις αφαιρεί περί τα 800 εκατ. ευρώ, από τα τουριστικά έσοδα. Ενώ επανέλαβε  πως η φορολόγηση στις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών και η έκδοση αποδείξεων μπορούν να φέρουν στο κράτος τέτοια έσοδα (**), που πιθανά θα μπορέσει να γίνει δυνατή η μείωση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Ανδρεάδης, είπε πως δεν δείχνει να επηρεάζει πολύ την κίνηση για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα νέα συμβόλαια για το 2017,

  • από την Αγγλία, επειδή η Ελλάδα εκπέμπει σταθερότητα, η πρώτη εικόνα των κρατήσεων είναι καλή.
    Κάτι που οι Έλληνες ξενοδόχοι θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν, με κινήσεις marketing και εμπορικής πολιτικής, ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πάρουν ένα αυξημένο μερίδιο από τα early bookings.
  • Στον προγραμματισμό των πτήσεων
    Μείωση προβλέπεται στις πτήσεις προς Κρήτη και Δωδεκάνησα
    Σταθερότητα στις πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(*) κάθε 1%, ισοδυναμεί με 140 εκατ.
** 270 εκατ. τα έσοδα που χάνονται από τις τουριστικές μισθώσεις σπιτιών κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.