Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό

Υπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό

elliniko Yπεγράφη το μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ του Δημοσίου και της κοινοπραξίας επενδυτών με επικεφαλής την Lamda Development για την ανάπλαση των χώρων του πρώην αεροδρομίου.

Η διαδικασία αυτή υπήρξε ένα από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν για την οριστικοποίηση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τους επενδυτές θα συνεχιστούν με τελική ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου.

Το MoU μεταξύ άλλων προβλέπει πως οι δόσεις μέσω των οποίων θα πληρώσει ο επενδυτής θα μετακυλισθούν πιο μπροστά και θα είναι μεγαλύτερου ύψους. Προβλέπεται, επίσης, πως το κόστος συντήρησης του μητροπολιτικού πάρκου θα επιβαρύνει κατά μεγαλύτερο ποσοστό το επενδυτικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται πως το σχήμα υπό τη Lamda Develοpment πρόσφερε τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 577.000.000 και 712.000.000 ευρώ (ανάλογα με το επιτόκιο προεξόφλησης που χρησιμοποιείται), ενώ με την αναγωγή στη δεκαετία διαμορφώνεται σε 915.000.000 ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις.

Το επενδυτικό σχήμα κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2014, κατά την υπογραφή της σύμβασης, εγγυητική επιστολή διάρκειας δύο ετών ύψους 30.000.000 ευρώ. Μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και αναμένεται η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda Develοpment και στους συνεταίρους της θα καταβληθεί η πρώτη δόση.

Σε κάθε περίπτωση, το μνημόνιο κατανόησης είναι το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έγινε στη χώρα, μια επένδυση η οποία μπορεί να φτάσει τα οκτώ δισ. ευρώ και η οποία θα μπορούσε να δώσει αρχικά 50.000 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το συνολικό τίμημα της επένδυσης περιλαμβάνει:

Α). Άμεσα οικονομικά οφέλη, που ανέρχονται σε 2,1 δις ευρώ όπως συνοψίζονται κάτωθι:

– Τίμημα 915 εκατ. ευρώ που αφορά στην αγορά των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. για 99 χρόνια και συμβάλει στη δημοσιονομική σταθεροποίηση και μείωση του εθνικού χρέους

– Ανάληψη κόστους 1,2 δις ευρώ για την υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομών που υπό άλλες συνθήκες αναλαμβάνονται από τις Δημόσιες Αρχές, και συγκεκριμένα αφορούν σε: Κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου, υποδομές για δρόμους-δίκτυα κοινής ωφέλειας, κοινόχρηστους χώρους, παράκαμψη και υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, έργα σύνδεσης με τραμ, μετρό

– 30% των κερδών αποδίδεται στο κράτος σε ποσοστά απόδοσης της επένδυσης, άνω του 15%.

Β) Έμμεσα οικονομικά οφέλη, που εκτιμώνται σε περισσότερα από 10 δις ευρώ, και περιλαμβάνουν:

– Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στην 25ετή επενδυτική δραστηριότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. (Φόροι 5 δις ευρώ, Ασφαλιστικές εισφορές ~5,5 δις ευρώ)

– Η αναμενόμενη συμβολή του έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας θα είναι της τάξης του 2% στο τέλος της περιόδου του έργου. Πρόκειται για παραγωγή νέου εθνικού πλούτου, που θα προέλθει από όλους τους κλάδους των ελληνικών επιχειρήσεων, ως συνέπεια της αναζωογόνησης αργού παραγωγικού δυναμικού και δημιουργίας νέων επενδύσεων, ενισχύοντας τους αναπτυξιακούς ρυθμούς ανόδου της ελληνικής οικονομίας

 – Αναβάθμιση της χώρας ως ελκυστικό και ασφαλή προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων

 – Η Ελλάδα και ειδικότερα, η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, ενδυναμώνει τη θέση της ως ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, κερδίζοντας ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες ετησίως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κίνηση της οικονομίας της.

– Η ευρύτερη νότια ζώνη της Αθήνας και οι όμοροι δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και προόδου, συνδυαστικά και με τα άλλα μεγάλα projects που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή

– Παράπλευρα οφέλη σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπως: Εκπαίδευση, Τεχνολογία, Υγεία, Πολιτισμός

– Κόστη για την συντήρηση, καθαριότητα και ανανέωση του κοινοχρήστου τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και τη συντήρηση των έργων υποδομής και των χώρων πρασίνου, που ανέρχονται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ ανά έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.