Με αφορμή ανακοίνωση του «τομέα τουρισμού του ΠΑΣΟΚ» για το θέμα των θεωρήσεων εισόδου («visa») τουριστών από Ρωσία, το Υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί στο ενδιαφερόμενο κοινό και στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου τα ακόλουθα:
(α) Με το νέο σύστημα VIS, για την έκδοση θεώρησης εισόδου, σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν, απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε κέντρο λήψης αιτήσεων (Visa Application Center, VAC) για την κατάθεση αίτησης, με παροχή των βιομετρικών του στοιχείων, τα οποία ακολούθως διασταυρώνονται -για λόγους ασφαλείας- με τα τηρούμενα σε εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων. Λόγω των νέων διαδικασιών, το σύστημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασφαλές μεν απαιτητικό, ωστόσο, στη διαχείρισή του.
(β) Ενώ η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος ήταν γνωστή και δεδομένη τουλάχιστον από το 2013, η παρούσα κυβέρνηση, με το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπόνησε σχέδιο ενίσχυσης των προξενικών αρχών σε όλες τις χώρες εφαρμογής, και πρωτίστως στη Ρωσία, από όπου αναμένεται σημαντικός αριθμός τουριστών. Το σχέδιο περιελάμβανε ενίσχυση των προξενικών αρχών σε εξοπλισμό και προσωπικό αλλά και επείγουσα βελτίωση του λογισμικού που χρησιμοποιείται και επιδρά καθοριστικά στην ταχεία διαχείριση των αιτήσεων. Οι προβλεπόμενες δράσεις υλοποιούνται χωρίς καθυστέρηση, βάσει χρονοδιαγράμματος, και ήδη σε 120 μέρες έχουν γίνει περισσότερα για την ενίσχυση των τμημάτων θεώρησης των προξενικών μας αρχών, από όσα είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.
(γ) Ιδιαίτερα στις τρεις προξενικές μας αρχές στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ), οι θεωρήσεις εκδίδονται ομαλά, χωρίς ως σήμερα να έχουν σημειωθεί περιστατικά απώλειας ταξιδιού λόγω μη έγκαιρης έκδοσης θεώρησης, οφειλόμενης τουλάχιστον σε υπαιτιότητα των προξενικών αρχών. Με τις σημερινές συνθήκες ζήτησης και στελέχωσης των προξενικών αρχών οι θεωρήσεις εκδίδονται εντός 24-48 ωρών σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ, ενώ στη Μόσχα όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη έχει δοθεί οδηγία να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των ταξιδιωτών των επόμενων 3-5 ημερών, ώστε να μην υπάρξει απώλεια ταξιδιού. Επιπλέον, ιδιαιτέρως η Αρχή μας στη Μόσχα ενισχύθηκε με 10 επιπλέον αποσπασμένα στελέχη την Παρασκευή, 6 Μαΐου και με 20 επιπλέον εποχικά στελέχη που παρουσιάζονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση με προσθήκη 30 περίπου στελεχών, ώστε και εκεί ο χρόνος έκδοσης θεώρησης να προσεγγίσει εκείνους των άλλων δύο προξενικών αρχών.
Συνεπώς, η επαναλαμβανόμενη από ορισμένες πηγές, αόριστη αναφορά «σε ακυρώσεις ταξιδιών γκρουπ, συνέδρων κλπ. που δεν έλαβαν έγκαιρα θεώρηση» δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά γεγονότα και τις καθημερινές αναφορές των επικεφαλής των προξενικών αρχών. Αυτό που αντιθέτως συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι στις αρχές έχουν εργαστεί σκληρά, νύχτα και μέρα, για να μη χαθεί ούτε ένα ταξίδι και να μη θιγεί η εικόνα της χώρας και η εθνική οικονομία.
Ενισχυτική της ενημέρωσης εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών είναι η σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας (ΑΤΟΡ) Ντμίτρι Γκόριν: «Το ελληνικό προξενείο και τα ελληνικά κέντρα θεωρήσεων πέρασαν μια σοβαρή δοκιμασία, πριν από τις εορτές του Μαΐου και άντεξαν ένα τεράστιο φορτίο», το οποίο, όπως σημείωσε, «αποδεικνύει τη δημοτικότητα του ελληνικού προορισμού μεταξύ των Ρώσων. Είναι σαφές ότι το 2016 η Ελλάδα θα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς μεταξύ των Ρώσων (…) Δεδομένου, ότι η πρεσβεία και το προξενείο της Ελλάδας έχουν προβεί σε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης με τις θεωρήσεις, οι άνθρωποι πίστεψαν ακόμα περισσότερο στην αφοσίωση αυτής της χώρας προς τους Ρώσους τουρίστες. Νομίζω, ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην τριάδα των κορυφαίων προορισμών για αυτό το καλοκαίρι».
(δ) Σχετική ανακοίνωση αναφέρεται εκ νέου στις φωτογραφίες με τουρίστες να περιμένουν στην ουρά να καταθέσουν αίτηση στο ένα εκ των δύο ιδιωτικών Visa Application Center (VAC) της Μόσχας. Έχει ήδη εξηγηθεί σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το φαινόμενο παρατηρήθηκε μια και μοναδική μέρα, όταν οι διαχειριστές του συγκεκριμένου VAC κάλεσαν το κοινό να καταθέσει αίτηση, χωρίς ραντεβού. Από την ίδια εκείνη μέρα -με εντολή του Γενικού Προξενείου Μόσχας- τηρείται σχολαστικά η διαδικασία του ραντεβού, ενώ σε έκτακτες επιθεωρήσεις των δύο VAC το διάστημα που μεσολάβησε, δεν έχει διαπιστωθεί ξανά άτακτη προσέλευση.
(ε) Τέλος, γίνεται αναφορά σε λανθασμένη ανακοίνωση των ιδιωτών διαχειριστών του Visa Application Center, σύμφωνα με την οποία «ο ελάχιστος χρόνος για την έκδοση θεώρησης είναι 10 μέρες». Το ορθόν, σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει για όλες τις χώρες Σένγκεν, είναι ότι η θεώρηση εκδίδεται από την προξενική αρχή, εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις, εντός δέκα ημερών. Η λανθασμένη ανακοίνωση είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των διαχειριστών του VAC μονομερώς, χωρίς την έγκριση της προξενικής μας αρχής στη Μόσχα. Η αντικατάστασή της με το ορθό έγινε άμεσα, μετά από αίτημα της τελευταίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται αδιάκοπα με κύριο μέλημά του να εξυπηρετηθούν εγκαίρως οι εν δυνάμει επισκέπτες της χώρας μας και να επωφεληθεί η εθνική οικονομία.