Μετά την πάροδο ενός μηνός από την φημολογία περί «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία, το οποίο θα ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά αστέρι, ανά διανυκτέρευση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην διαψεύδει κανένα δημοσίευμα. Για τον λόγο αυτό και επαναφέρουμε το καταστροφικό αυτό θέμα και πάλι στο προσκήνιο.
Σε χθεσινό δημοσίευμα του ΣΕΤΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «στην κόψη του ξυραφιού κινείται ο ελληνικός τουρισμός όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και μειώνεται η ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την προσθήκη νέων, αυξημένων φόρων». Η περίοδος που διανύουμε διαμορφώνει τις κρατήσεις μας για την επερχόμενη τουριστική σεζόν τόσο στην περιοχή της Μαγνησίας αλλά και όλης της χώρας. Ήδη παρατηρείται μείωση κρατήσεων σε σχέση με το τι συνέβαινε το ίδιο διάστημα τα προηγούμενα χρόνια.
Καλούμε τους βουλευτές της Μαγνησίας να πάρουν θέση πριν το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο.
Επανερχόμαστε με το δελτίο τύπου που είχαμε στείλει προ μηνός, το οποίο παραμένει πάντα επίκαιρο.
Με δεδομένες πια τις πλέον πρόσφατες ενδείξεις ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης στοχοποιεί εκ νέου τον τουριστικό τομέα ως εύκολο «θύμα» για νέες πρόσθετες επιβαρύνσεις και φοροεισπρακτικά μέτρα, θα ήθελε και από μέρους της η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας να χαρακτηρίσει μια τέτοια κίνηση ως επιεικώς απαράδεκτη. Και μόνο η εκδήλωση μιας τέτοιας «σκέψης» θεωρείται επικίνδυνη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που πέρα από τον διπλασιασμό των συντελεστών ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, που ως εργαλείο δουλειάς δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν στα ξενοδοχεια, και της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι και με την επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης». Και ας μην μας πουν κάποιοι ότι σε κάποις χώρες επιβάλλεται. Εκεί είναι ανταποδοτικό και χρησιμοποιείται για την διαφήμιση των περιοχών και την βελτίωση των υποδομών.
Οι ξενοδόχοι έχουν ήδη συμπιέσει τις τιμές των δωματίων τους στο έπακρο προκειμένου να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, απορροφώντας το 13% του ΦΠΑ. Και όλα αυτά με μοναδικό γνώμονα την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ένα «ειδικό τέλος διανυκτέρευσης», μια τέτοια επιβάρυνση στις επιχειρήσεις ή στους πελάτες μας, μόνο ανταγωνιστική δεν καθιστά τη χώρα μας.
Ενώ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από πλευράς ανταγωνιστικότητας, φορολογίας και υποχρεώσεων, κυριολεκτικά «πυροβολούνται», υπάρχει μία παντελώς ανεξέλεγκτη και ανθούσα παρα-αγορά καταλυμάτων ιδιωτών που τελεί υπό φορολογικό και λειτουργικό “απυρόβλητο”. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην καταστρέψει τον τελευταίο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουρισμός, να μπορέσει να σταθεί στο ανάστημα της και να πατάξει επιτελους τα παράνομα καταλύματα. Και δεδομένου ότι κάνει πολύ λίγα πράγματα για τους επιχειρηματίες, να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας. Φτάνει πια!