Αφιερωμένη στην “Ευρωπαϊκή ακτογραμμή και το θαλάσσιο τουρισμό, τη Συνδεσιμότητα των προορισμών και τη βελτίωση προσβασιμότητας και μεταφορών, καθώς και τις Εναλλακτικές – Θεματικές Μορφές Τουρισμού, η Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό «365 ημέρες τουρισμός πολλαπλών προορισμών» που οι εργασίες της ξεκίνησαν τη Δευτέρα 16, Μαϊου
Στη διάσκεψη συμμετέχουν βουλευτές Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, υπεύθυνοι για θέματα τουρισμού, καθώς και εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων φορέων τουρισμού.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της, δίνοντας έμφαση στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του τουρισμού, ενώ έκανε λόγο για πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και για κουλτούρα φιλοξενίας που υπάρχει στην Ελλάδα.
Η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κα Χαρά Καφαντάρη στον χαιρετισμό της τόνισε ότι:
Ο τουρισμός συνεισφέρει στην κατανόηση μεταξύ των λαών, προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, παράλληλα όμως ενισχύεται το τοπικό εμπόριο, δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Η τουριστική ανάπτυξη κάθε τόπου είναι μια μεγάλη πρόκληση, η οποία μεγεθύνεται από τις προκλήσεις που επιβάλλονται από την προϊούσα κλιματική αλλαγή. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να είναι σημαντικές, αφού παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί απειλούνται ακόμα και με εξαφάνιση.
Σαν νομοθέτες λοιπόν, οφείλουμε να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, βέλτιστες πρακτικές, να διαμορφώνουμε το κατάλληλο πλαίσιο για την αναβάθμιση και βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών. Σκοπός μας, μέριμνά μας, πρέπει να είναι η στόχευση για μια βιώσιμη τουριστική βιομηχανία, με κύριους άξονες την τόνωση της απασχόλησης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην κοινωνία, πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά.
κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε ότι: Οι διεθνείς συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού επιφέρουν συνεχείς, και ραγδαίες αλλαγές στον τουριστικό χάρτη. Νέες οικονομίες και ανερχόμενοι προορισμοί διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο του διεθνούς τουρισμού. Αλλαγές στις εσωτερικές οικονομίες των χωρών, αστάθμητοι γεωπολιτικοί παράγοντες και γεγονότα επηρεάζουν και μετατοπίζουν την ροή τουριστών. Αλλάζουν διαρκώς οι ομάδες των τουριστών, όπως αλλάζουν οι ταξιδιωτικές τους συνήθειες και οι απαιτήσεις τους.
Στα δεδομένα αυτά, η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τις ισχυρές της επιδόσεις επενδύοντας ακόμη περισσότερο στον τουρισμό, και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει η Μεσόγειος. Χάρη στην ηλιοφάνειά της, αποτελεί περιοχή με εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων στον τουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη δεδομένη συγκυρία, και με κυρίαρχο ζητούμενο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η περιοχή της Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει το ισχυρό τουριστικό χαρτί της Ευρώπης για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από μακρινές και υπερπόντιες αγορές, για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και για την επίτευξη πρόσθετων εσόδων και ανάπτυξης.
Μπορούμε λοιπόν μέσα από συζητήσεις όπως η σημερινή να διαμορφώσουμε προτάσεις για να δούμε συνολικά το πλέγμα των δράσεων που θα εξασφαλίσει περισσότερα οφέλη για την Ευρώπη συνολικά αλλά και για κάθε χώρα ξεχωριστά από την ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού. Προτάσεις που θα συνυπολογίζουν την ξεχωριστή τουριστική ταυτότητα κάθε προορισμού, και μαζί με αυτή τις ιδιαιτερότητες και προκλήσεις στην ανάπτυξη.
Οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου έχουν υψηλό μερίδιο απασχόλησης στον τουρισμό, αλλά και υψηλή κατά περίπτωση εποχική απασχόληση στον τουριστικό τομέα. Έχουν επίσης υψηλό κόστος διαβίωσης και μετακίνησης λόγω της νησιωτικότητας, και αυξημένες ανάγκες συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και ειδικά την χαμηλή περίοδο.
Η αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων γίνεται στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούνται και αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών και υποδομών, θεμάτων εργασιακών και ασφαλιστικών, ανάπτυξης, και τουριστικής πολιτικής.
Είναι ζητήματα που καλούμαστε να δούμε εκ νέου με βάση τις προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγει ο τουρισμός, και να διαμορφώσουμε προτάσεις για να προωθήσουμε ακόμη πιο δυναμικά τους προορισμούς που θα συμβάλλουν στην επίτευξη ακόμη υψηλότερων επιδόσεων για την Ευρώπη, την κυρίαρχη σήμερα παγκόσμια τουριστική δύναμη.
Ο τομέας του τουρισμού είναι πολλαπλών ταχυτήτων εντός της Ευρώπης, όμως η εφαρμογή των πολιτικών οφείλει να έχει μία ταχύτητα και να είναι υψηλή, αυτή της ανάπτυξης.
Η κα Δούρου στην ομιλία της τόνισε πως στόχος της Περιφερειας Αττικής είναι «μια βιώσιμη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος σε συνεργασία με όλους τους δήμους και την κυβέρνηση. Η Αττική συγκεντρώνει διαφορετικά θεματικά προϊόντα. Δεν μένουμε στο city break, είπε, αλλά προσπαθούμε οι επισκέπτες μας να οδηγούνται σε μια ολιγοήμερη διαμονή, το short break, δηλαδή.Η Αττική έχει πολλά πρόσωπα, περιλαμβάνει μεγάλα λιμάνια, έχει ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο, πολιτιστικές διαδρομές όπως ο Μαραθώνας, η Μυστηριακή Ελευσίνα, το Λαύριο, και προσκλάσε όλους τους παρευρισκόμενους να γίνουν πρέσβεις της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για πολιτιστική Πρωτεύουσα όλης της Ευρώπης το 2021.
Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν πρόγραμμα περιήγησης – ξενάγησης.