Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανδρέας Ανδρεάδης: Στα 27,5 εκατομμύρια θα ανέλθει φέτος ο αριθμός των τουριστών

Ανδρέας Ανδρεάδης: Στα 27,5 εκατομμύρια θα ανέλθει φέτος ο αριθμός των τουριστών

Ξενοδοχείο Cavo Tagoo, (Μύκονος, Ελλάδα)Ο τουρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία, τονίζει σε άρθρο της η Deutsche Welle, με εξαίσεση τα νησιά του Β. Αιγαίου, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

 Μετά τους γερμανούς τουριστικούς παράγοντες επιβεβαιώθηκε και από ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ, στο Βερολίνο, ότι και φέτος θα αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό.

Ενώ ως και τον Ιανουάριο οι κρατήσεις ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την ανάλογη περίοδο του 2015, από το Φεβρουάριο και μετά σημειώνεται αισθητή άνοδος.

Συνοψίζοντας την κατάσταση ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης δήλωσε στη Deutsche Welle: «Είχαμε σαφή υστέρηση σε όλη τη χώρα. Ο Φλεβάρης έδειξε ότι υπάρχει διόρθωση. Υπάρχει ακόμη υστέρηση στις περιοχές που δέχονται πρόσφυγες».

Την θετική πορεία επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης.

Βασιζόμενος σε στοιχεία των Tour Operator και διαδικτυακών συστημάτων κρατήσεων ο κ. Ανρεάδης εκτιμά ότι «φέτος η Ελλάδα μπορεί να φτάσει το στόχο των 25 εκ. αφίξεων από τα 23,5 εκ. που πέτυχε το 2015, πράγμα που θα σήμαινε μια άνοδο των αφίξεων κατά 1,5 εκ. ή 6%. Σε επίπεδο εσόδων αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 15 δις ευρώ από 14,2 δις το 2015. Δηλαδή, και εδώ θα έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 6%. Σε ό,τι αφορά τις κρουαζιέρες – ο αριθμός των τουριστών θα κινηθεί όπως και το 2015 στα 2,5 εκ. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των τουριστών θα ανέλθει φέτος στα 27,5 εκ».

Ως τον Ιανουάριο ακόμη η εικόνα ήταν διαφορετική.

Λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών και της εντύπωσης που είχε σχηματιστεί στο εξωτερικό ότι αυτές συνιστούν πρόβλημα για την ασφάλεια στη χώρα οι κρατήσεις ήταν αισθητά μειωμένες. Από τη στιγμή που επικράτησε στην κοινή γνώμη η άποψη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ασφαλής απογειώθηκε και ο αριθμός των κρατήσεων και από τη Γερμανία. Ένας από τους προορισμούς στην Ελλάδα που θα επωφεληθεί από το αυξημένο γερμανικό ενδιαφέρον είναι η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη «οι κρατήσεις των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων όπως η TUI και ο Thomas Cook είναι πολύ πάνω από πέρυσι. Πρόκειται για διψήφιο αριθμό – πάνω από 10%. Σε ορισμένες περιοχές η TUI φτάνει και το 30%. Η γερμανική αγορά είναι με περίπου 600 00 τουρίστες η πιο σημαντική για την Κρήτη. Οπότε όταν μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 10-15% μιλάμε για συνολικά 700.000 Γερμανούς που θα έρθουν φέτος».

Λιγότερους τουρίστες περιμένουν τα νησιά που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων

Εξαίρεση στη θετική εξέλιξη των κρατήσεων από το εξωτερικό είναι οι προορισμοί που εξακολουθούν να δέχονται υψηλό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, κυρίως τα νησιά της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου Λέσβος, Σάμος και Χίος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Νίκο Κατρακάζο «οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο σε σχέση με την περσινή είναι μειωμένες σε ποσοστό που ξεκινά από 25% και σε ορισμένες νησιά φτάνει το 60-70%». Ειδικά η Σάμος αναμένει μείωση του αριθμού των τουριστών κατά 35%. Δεδομένου ότι το 80% των εσόδων του νησιού προέρχονται από τον τουρισμό μια τέτοια απώλεια θα ήταν οδυνηρή. Όπως επισημαίνει ακόμη ο κ. Κατραζάκος, καταβάλλονται προσπάθειες να αλλάξει η εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό για την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση τείνει να βοηθήσει το πρόγραμμα δράσεων που ανακοίνωσε στο Βερολίνο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και το οποίο περιλαμβάνει και το πρόγραμμα «ταξιδιών εξοικείωσης» δημοσιογράφων και Tour Operator στην περιοχή.

Διαφορετικά εξελίσσεται η κατάσταση στην Κω. Η μεγάλη ροή προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι και η ένταση που προκάλεσαν οι διαμαρτυρίες του ντόπιου πληθυσμού είχαν δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για την Κω στο εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει.

Στην Κω δεν έρχονται πλέον σχεδόν καθόλου πρόσφυγες. Αυτό επέδρασε θετικά στις κρατήσεις λέει ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης. Συγκεκριμένα «υπάρχει μια υστέρηση κρατήσεων από Βέλγιο, Ολλανδία και τις βόρειες χώρες, θεωρώ ότι πάμε πάρα πολύ καλά στην αγγλική αγορά, η γερμανική αγορά φαίνεται ότι έχει ισορροπήσει και η προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος συνεχίζεται». Όπως προσθέτει ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού στην Κω, Ηλίας Σιφάκης, το νησί υπολογίζει πολύ στο last minute booking. Για αυτό το λόγο «είναι πολύ σημαντικό οι πρώτοι επισκέπτες που θα έρθουν στο νησί σε ένα μήνα που ξεκινά η τουριστική σεζόν, να βρουν ένα νησί όπως το έχουν γνωρίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι ώστε η επικοινωνία που θα έχουν μέσω Social Media, μέσω ίντερνετ να αντιστρέψει πλήρως το κλίμα». Στην Κω ελπίζουν και φέτος να υποδεχθούν όπως πέρυσι 1,1 εκ. επισκέπτες.

Παρά τη θετική εξέλιξη που θα σημειώσει και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα ήταν λάθος να εφησυχάσει κανείς, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. Αν δεν παρθούν μια σειρά μέτρων που θα επιτρέψουν την αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο τότε σε λίγα χρόνια ο τουρισμός θα σημειώσει ύφεση: «Με τον διπλασιασμό του ΦΠΑ, δηλαδή την υπερφορολόγηση του κλάδου, και με την αστάθεια που επικρατεί λόγω της μη αξιολόγησης της χώρας αλλά και το γεγονός ότι η χώρα δεν προχωρά με τους αναγκαίους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις κινούνται στο 25% του ρυθμού που θα θέλαμε».

Για να αντιστραφεί το κλίμα θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη το συντομότερο δυνατό να κλείσει η αξιολόγηση με τους θεσμούς, η φορολογία του κλάδου να είναι ανάλογη με αυτή των βασικών ανταγωνιστικών χωρών όπως επίσης ανάλογο με αυτό των ανταγωνιστών να είναι το κόστος των επενδυτικών δανείων. Όπως διαβεβαιώνει, το ενδιαφέρον για επενδύσεις είναι μεγάλο.

Πηγή: www.dw.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.