Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Aπό τις 17/11/2015, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη...

Aπό τις 17/11/2015, το Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη περιοχή ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO»

1Μετά από προσπάθειες πολλών ετών που ξεκίνησαν από το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ και τη συνεχή στήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τη δημιουργία του Φυσικού Πάρκου και την ένταξή του αρχικά στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων το 2001 και έπειτα στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων το 2004, ήρθε πλέον και η διεθνής αναγνώριση από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO.
Στις 17 Νοεμβρίου 2015, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program), σύμφωνα με το οποίο καθιερώνεται η αναγνώριση περιοχών με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO».
Το νέο πρόγραμμα καθιερώνει την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση, με τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» (UNESCO Global Geoparks). Στο νέο Πρόγραμμα (το τρίτο του Οργανισμού μετά τα «Βιοσφαιρικά αποθέματα»), εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.
Η αναγνώριση από την UNESCO δρα καταλυτικά προσθέτοντας νέες ευκαιρίες και δυνατότητες μέσω της προβολής και της ορθολογικής διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη, προκειμένου αυτό να αναδειχθεί σε άριστο τουριστικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.