Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά +5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου που οφείλεται σχεδόν στο σύνολό της στην αύξηση των αφίξεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Το Νοέμβριο η αύξηση διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας επανήλθε σε διψήφια νούμερα (+11,3%). Εκτός Αθήνας, ουσιαστική κίνηση υπήρξε μόνο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρήθηκε οριακή μείωση.
· Αυξημένη υπήρξε επίσης η κίνηση στις εγχώριες πτήσεις (+21,7% το Νοέμβριο και +24,4% από 1ης Ιανουαρίου).
· Την ίδια περίοδο οι οδικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση +16,3%, ξεπερνώντας το σύνολο αφίξεων του 2014. Το Νοέμβριο οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν +28,9%.
· Στις θαλάσσιες μετακινήσεις από και προς την Ιταλία, παρατηρείται μείωση -11,4% για τους μήνες Ιανουάριο έως Οκτώβριο. Η μεταβολή είναι αρνητική όλους τους μήνες του 2015.
Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος:
· Τον Οκτώβριο του 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά -4,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
· Την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +4,1%.
· Η εισερχόμενη κίνηση τον Οκτώβριο του 2015 διαμορφώθηκε στις 1.853 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
· Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015 αυξήθηκε κατά 7,9% και ανήλθε σε 22,5 εκατ. ταξιδιώτες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα τα μεγέθη έχουν επηρεασθεί από την κατάρρευση της ρωσικής αγοράς, η οποία έχει παρασύρει ορισμένους δείκτες σε αρνητικό πρόσημο ενώ σε άλλους έχει ανακόψει την αύξησή τους. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αναλυτικά στοιχεία αεροπορικών αφίξεων που δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο Σεπτεμβρίου 2015.
Επίσης, στο παρόν δελτίο παρουσιάζονται τα στοιχεία της «Έρευνας Διακοπών» Ημεδαπών (= Μόνιμος Κάτοικος Ελλάδος) Τουριστών που εκπόνησε και δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Τα βασικά συμπεράσματα της Έρευνας Διακοπών είναι:
· το 2014 ταξίδεψαν περισσότεροι ημεδαποί (+15,9%), κάνοντας περισσότερα ταξίδια (+13,4%) και διανυκτερεύσεις (+8,8%) και δαπανώντας (+7,2%).
· Οι εν λόγω αυξήσεις οφείλονται σε μια αυξημένη τάση για περισσότερες διακοπές μικρής διάρκειας (‘short breaks’), που είχαν και αυξημένη δαπάνη ανά διανυκτέρευση.