Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πενιχρά τα οφέλη από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά σύμφωνα με...

Πενιχρά τα οφέλη από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου του Προυπολογισμού

vatΠενιχρά τα οφέλη για τα δημόσια έσοδα από την πρόσφατη αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση της παραοικονομίας και εγκατάλειψη των νησιών με επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία, είναι οι εκτιμήσεις του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους που εδρεύει στη Βουλή.

Συνολικότερα σημειώνεται πως σε περιόδους ύφεσης η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αυξημένα έσοδα καθώς  νοικοκυριά, και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν ότι «ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των ειδικά μειωμένων συντελεστών λόγω των στρεβλώσεων που θα δημιουργηθούν στην οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι αμελητέο (συγκριτικά με τα έσοδα από την πάταξη της παραοικονομίας) ή ακόμα και μεσομακροπρόθεσμο αρνητικά με την ευρύτερη έννοια του εθνικού συμφέροντος».

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι σύμφωνα με παλιότερη έκθεση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ για το πρώτο Μνημόνιο είχε εκτιμήσει ότι για το 2010 το δημοσιονομικό όφελος λόγω της κατάργησης του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θα ήταν της τάξης των 130 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει το όφελος σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Κάνοντας μια απλή αναγωγή με βάση και τη μείωση- λόγω κρίσης- του ΑΕΠ το εκτιμώμενο ανώτατο όριο πρόσθετων εσόδων. «Το όφελος από μια τέτοια ενέργεια σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλεί είναι πολύ μικρό» αναφέρεται στην έκθεση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.