Στην αναστολή των επιβατικών πτήσεων βρετανικών αερογραμμών από και προς το αιγυπτιακό αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στο Σινά, το Σάββατο.
«Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ευθύνεται για τη συντριβή εκρηκτικός μηχανισμός πάνω στο αεροπλάνο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ μετά από συνάντηση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να επικαιροποιήσουν την ταξιδιωτική οδηγία προς την χερσόνησο του Σινά, καθώς είναι ήδη σε ισχύ μία από τον περασμένο Μάρτιο. Η ταξιδιωτική οδηγία συνιστά στις εταιρείες με επιβατικές πτήσεις να αποφύγουν τις χαμηλές πτήσεις (κάτω από 7.900 μέτρα) πάνω από το Σινά, λόγω αυξημένου ρίσκου που αφορά τις δραστηριότητες εξτρεμιστών.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση απέρριψε πάντως τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του αεροπλάνου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου αντέδρασε με θυμό σε δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι υπήρχαν υποψίες ότι το αεροπλάνο συνετρίβη λόγω βόμβας.
Πτώση παρουσίαζαν το πρωί οι μετοχές των Βρετανών Tour Operator, μετά από την παραπάνω ανακοίνωση.
Η μετοχή της Thomas Cook υποχωρούσε νωρίτερα έως 6,7% ενώ η TUI σημείωνε απώλειες 1%.
Η βρετανική ένωση ταξιδιωτικών πρακτόρων ABTA εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 9.000 πελάτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές στο συγκεκριμένο θέρετρο, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ανεξάρτητων ταξιδιωτών που δεν έκαναν χρήση κάποιου οργανωμένου πακέτου.
Η Thomas Cook και η TUI, οι δύο μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρίες της Ευρώπης, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι είχαν ακυρώσει όλες τις πτήσεις και τις διακοπές από την Βρετανία στο Σαρμ αλ-Σέιχ, ένα δημοφιλή προορισμό για τους Βορειοευρωπαίους, έως τις 12 Νοεμβρίου. Και οι δύο εταιρίες είπαν ότι οι πελάτες που είχαν κλείσει ταξιδιωτικά πακέτα έως την ημερομηνία αυτή θα αποζημιωθούν.
Η βρετανική απαγόρευση πτήσεων είναι το τελευταίο πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, που προσπαθεί να ανακάμψει από μια τετραετία πολιτικής αναταραχής και βίας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και τουρίστες.