Αποκρυπτογραφώντας τρεις επιγραφές που εντοπίστηκαν στον τύμβο Καστά η αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη εκτιμα ότι ο μέγας Αλέξανδρος έδωσε την παραγγελία κατασκευής του μνημείου στον Δεινοκράτη, για να τιμήσει τον αδελφικό του φίλο Ηφαιστίωνα.
Ωστόσο, άλλοι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για συγκεχυμένες πληροφορίες και αυθαίρετες προσεγγίσεις, ενώ αφήνουν αιχμές για πλημμελή συντήρηση του μνημείου.
Είναι ο Ηφαιστίωνας, o στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο λόγος για τον οποίο κατασκευάστηκε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης; Η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη, στις τελευταίες ανακοινώσεις που έκανε, σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ισχυρίστηκε ότι ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, ο οποίος είχε επιμεληθεί τη μεγαλειώδη ταφική πυρά του Ηφαιστίωνα στη Βαβυλώνα, κατασκεύασε και το μεγάλο ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, κατόπιν παραγγελίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η ανασκαφέας επιμένει στη χρονολόγηση του μνημείου, στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις από επιφανή μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας.
«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: «παρέλαβον» και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.
Είναι αναγκαία η συνδρομή επιγραφολόγου για την αποκρυπτογράφηση της επιγραφής, τόνισε η έφορος αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε παράσταση από ζωφόρο που εντοπίστηκε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και στην οποία απεικονίζεται ανδρική μορφή, ο οποίος σε ένα σημείο εμφανίζεται έφιππος με τον οπλισμό του και σε άλλα ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο σε σύναξη νεκρών συνοδευόμενος από τον Ύπνο και τον Θάνατο.
Πηγή: www.ert.gr