Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Η έκθεση Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η έκθεση Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, τo Canadian Museum of History, το McCord Museum και το Haida Gwaii Museum, εγκαινιάζει τη  Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο : “HAIDA: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / HAIDA: Life. Spirit. Art.”.

Έκθεση_Haida.jpgΗ έκθεση “HAIDA: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / HAIDA: Life. Spirit. Art.” είναι μια παραγωγή του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας και του Μουσείου McCord σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii, ενός πολιτισμού που εμφανίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στα νησιά Haida Gwaii στη βορειοδυτική ακτή του Καναδά, θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, 2015, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 

Η έκθεση, φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό στον πλούσιο και πολυσύνθετο πολιτισμό της αυτόχθονης φυλής Haida. Περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών, αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων, από το Μουσείο Ιστορίας και το Μουσείο McCord του Καναδά, που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής των Haida, όπως καθημερινές δραστηριότητες, εμπόριο, τεχνολογία αλλά και μουσική, τέχνη και τεχνολογίες, καθώς και συναρπαστικές εικόνες από τη νησιωτική πατρίδα τους, τα οποία προέρχονται από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Haida Gwaii της Βρετανικής Κολομβίας.

Η έκθεση αποτελεί ένα «αντίδωρο» του Καναδά στην Ελλάδα για την παρουσίαση της έκθεσης «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στη Βόρεια Αμερική (Μόντρεαλ και Οττάβα Καναδά, Σικάγο και Ουάσιγκτον Η.Π.Α), έτσι λοιπόν, ενώ το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την έκθεση Haida: Life. Spirit. Art, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οι Καναδοί επισκέπτες μπόρεσαν να θαυμάσουν από κοντά τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά. Με περισσότερα από 500 εκθέματα να ταξιδεύουν για πρώτη φορά σε μουσεία της Β. Αμερικής και ένα μουσειολογικά ευρηματικό σχεδιασμό, που εστιάζει στον άνθρωπο, η έκθεση Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great (Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία και θεαματική προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ και στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα. Με προσέλευση που ανέρχεται στους 300.000 επισκέπτες, η έκθεση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον καναδικό τύπο και έχει καταστεί πλέον πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Canadian Museum of History, το Point-a-Calliere Museum of History and Archaeology στο Μόντρεαλ, το Field Museum στο Σικάγο και το National Geographic Museum στην Ουάσιγκτων και περιλαμβάνει εκθέματα, αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 22 ελληνικά μουσεία, καθώς και μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρωμένων, αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Από τις 24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016, η έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της στις ΗΠΑ, όπου και θα παρουσιάζεται στο Field Museum στο Σικάγο, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο National Geographic Museum στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου – 2016). Στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης έχει εκδοθεί ένας εξαιρετικός επιστημονικός κατάλογος, που περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της έκθεσης.

Οι δύο εκθέσεις, αποτελούν το επιστέγασμα της πρότυπης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτισμικών συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού με την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.