Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εφαρμογή Acropolis Rock, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει γιατί δεν δέχθηκε τη δωρεά

Εφαρμογή Acropolis Rock, το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει γιατί δεν δέχθηκε τη δωρεά

AcropolisRockTAPTo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνέχεια των δημοσιευμάτων σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας Lightbuzz Software να δωρίσει στο Υπουργείο την εφαρμογή Acropolis Rock, μια ηλεκτρονική ξενάγηση της Ακρόπολης, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής:

Η επιλογή της εν λόγω εταιρείας να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που ανέκυψε, μας αναγκάζει να διευκρινίσουμε δημοσία στοιχεία που περιέχονται στην αλληλογραφία της με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το ΤΑΠ, κατά την πάγια τακτική του, προβαίνει σε δημιουργικές συνεργασίες με κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ιδιωτών ή φορέων. Πόσο μάλλον, όταν αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ήδη προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρονικών ξεναγήσεων μέσα στο από καιρού υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University στον Καναδά για ευρείες εφαρμογές, που με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο επ’ ωφελεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones & tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.

Πρόκειται για εφαρμογές για την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία αλλά και για θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το προσύμφωνο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002 αρθ. 46, το ΤΑΠ προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει:

α) να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και

β) να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ.

Η αλληλογραφία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων με την εταιρεία Lightbuzz Software, που είχε ήδη παραγάγει το έργο της, κατέδειξε ότι για την συγκεκριμένη παραγωγή καμία εκ των άνω προϋποθέσεων δεν είχε πληρωθεί. Ως εκ τούτου η αποδοχή από το ΥΠΠΟ δεν ήταν πλέον δυνατή, διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οτι προσύμφωνο συνεργασιας και να υπάρχει θα μπορουσε το Υπουργείο Πολιτισμού κάλλιστα να δεχτεί τη δωρεά του λογισμικού που είναι ήδη έτοιμο και να μπορούν οι επισκέπτες να το χρησιμοποιούν άμεσα. Όταν θα είναι έτοιμοι και οι άλλοι με το προσύμφωνο θα μπορούσαν να προσθέσουν και εκείνοι το δικό τους app. Δεν έχει ξανακουστεί αποκλειστικότητα σε app για τον πολιτισμο. Ας διαλέξει ο επισκέπτης τι είναι καλύτερο, κατεβαζοντας αυτό που θα έχει πάρει τα καλυτερα reviews. Τωρα δεν δέχομαι τη δωρεά γιατι δεν μου πληρώθηκαν τα νόμιμα τέλη, είναι αστείο, όπως αστείο είναι το ότι δεν είχα δώσει έγκριση. Δώστε τώρα έγκριση κύριοι και πάρτε το δώρο να χαρεί ο επισκέπτης το μουσείο μας!!!

  2. Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς γίνεται να αρνηθείς κάτι που διευκολύνει τον επισκέπτη της Ακρόπολης να απολαύσει τα αρχαία, χωρίς κόστος για το πτωχό κράτος.
    Το προσύμφωνο δεν είναι σύμφωνο είναι μία υποσχετική συνήθως αόριστη. Αλλά και δεσμευτική να ήταν τι πρόβλημα θα υπήρχε παράλληλα να εφαρμοσθεί και η εφαρμογή Acropolis Rock.? Αυτό δεν δεσμεύει το Υπουργείο, αντίθετα υποχρεούται να το δοκιμάσει. Αν δεν το κάνει είναι ανεύθυνο.
    Ας βρεθεί ο υπεύθυνος του Υπουργείου μαζί με τον υπεύθυνο της Acropolis Rock σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ή άλλη μεγάλης ακρόασης, να προβάλουν τα επιχειρήματα τους.
    Θεωρώ το θέμα εθνικής σημασίας, που χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.