Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά SETE Intelligence , εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και των Κυκλάδων

SETE Intelligence , εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και των Κυκλάδων

logo_sete-300x205Σύμφωνα με το  Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Σεπτεμβρίου 2015 του SETE Intelligence, συνεχίζεται η θετική εικόνα, για τον Ελληνικό Τουρισμό, ενώ αυτό το Δελτίο έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία αφίξεων εσωτερικού καθώς και με στοιχεία οδικών αφίξεων.

Τα κυριότερα σημεία έχουν ως εξής:
 
Αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού:
Η εικόνα παραμένει η ίδια με την Αθήνα να συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία  (+23% τον Αύγουστο, + 26% το οκτάμηνο).
Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις και των Κυκλάδων (+13% / +14%).
Οι παραδοσιακοί προορισμοί των Δωδεκανήσων και της Κρήτης παρουσιάζουν οριακή μείωση στο οκτάμηνο (-2% και -1% αντίστοιχα).
Το σύνολο των προορισμών πλην Αθηνών παρουσιάζει οριακή αύξηση +1% στο οκτάμηνο και το σύνολο της χώρας +6%.
 
Στο Δελτίο παρουσιάζεται και η εξέλιξη των αφίξεων ανά χώρα προέλευσης, όπου παρατηρούμε ότι αν δεν είχε συμβεί η μεγάλη πτώση από την Ρωσία (- 438 χιλ. ή -47% στο οκτάμηνο), οι αφίξεις θα ήταν σημαντικά περισσότερες.
Ενδεικτικά στις υπόλοιπες χώρες που συνθέτουν το top-10, παρατηρήθηκε αύξηση +12% με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση (+37%), ακολουθούμενες από Γαλλία (+21%), Πολωνία (+18%) και Ιταλία (+16%).
 
 –  Ακτοπλοϊκή κίνηση από και προς Ιταλία:
η κίνηση εξακολουθεί να είναι μειωμένη στα ίδια ποσοστά περίπου (-9,7% τον Αύγουστο και -9,2% το οκτάμηνο).
 
Εισερχόμενος οδικός τουρισμός:
Παρατηρείται μια επιδείνωση της κατάστασης αφού από -4% τον Ιούλιο, είχαμε -15% τον Αύγουστο, έναντι εντυπωσιακών ρυθμών αύξησης έως και τον Ιούνιο (από +22% έως +53% αναλόγως του μήνα).
Παρ’ όλα αυτά, στο οκτάμηνο παρουσιάζεται άνοδος +10%.
 
Αεροπορική κίνηση εσωτερικού:
η αεροπορική κίνηση εσωτερικού παρουσίασε αύξηση +25% τον Αύγουστο και +28% το οκτάμηνο.
Μέρος της αύξησης αυτής προφανώς οφείλεται και σε μετεπιβιβαζόμενους επιβάτες από πτήσεις εξωτερικού.
 
Ακτοπλοϊκή κίνηση εσωτερικού:
Τα στοιχεία του Β. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου επηρεάζονται από τις μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων, αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα ως προς την τουριστική κίνηση η οποία εμφανίζεται ως θετική.
Η Κρήτη εμφανίζει μείωση -13,4% που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε υποκατάσταση του μεταφορικού έργου από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
 
Οι δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων
παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το δείκτη ικανοποίησης για την Ελλάδα να βρίσκεται στο 84,3%.
Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό άνω του 90% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,4%. 
Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό  κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.
Η Κύπρος  υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών και, για πρώτη φορά, και έναντι ενός ελληνικού προορισμού, της Χαλκιδικής.