Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Λιγότερο βαθιά η ύφεση, λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού στους θερινούς...

Λιγότερο βαθιά η ύφεση, λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού στους θερινούς μήνες, επισημαίνει η Alpha Bank

Μικρότερη του προβλεπόμενου αναμένεται η ύφεση μετά την διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού στους θερινούς μήνες, εκτιμά η Alpha Bank.

taxidiotikes_eispraxeis_Η επιστροφή στην ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανή. Αναμένεται, ωστόσο, μικρότερη από ότι προβλεπόταν ιδιαίτερα μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του ρυθμού αναπτύξεως που διαπιστώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και την διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού στους θερινούς μήνες, αναφέρει το τμήμα μελετών της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της 28/08/2015.

Ειδικότερα σημειώνει ότι σημαντική αύξηση κατά 12,4%, σε ετήσια βάση, παρουσίασε η προσέλευση τουριστών τον Ιούνιο 2015, έναντι αυξήσεως 13,7% τον Ιούνιο 2014. Ο αριθμός τουριστών ανήλθε σε 3,033 εκατ. τον Ιούνιο 2015, έναντι 2,698 εκατ. τον Ιούνιο 2014 (Γράφημα 1). Στο πρώτο εξάμηνο 2015, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 20,8%, έναντι 15,6% στην αντίστοιχη περίοδο 2014.

Από την άλλη πλευρά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συνεχίζουν να αυξάνουν, με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό, έναντι του 2014, καθώς αυξήθηκαν κατά 8,2% στο πρώτο εξάμηνο 2015, έναντι ανόδου κατά 9,6% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2014. Παρά την επιβράδυνση της αυξήσεως των τουριστικών εισπράξεων, σε απόλυτο μέγεθος οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Συνεπώς, αν και δεν έχουν δημοσιευθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο 2015 και κυρίως για τον Ιούλιο 2015, οπότε επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, τα στοιχεία του Ιουνίου 2015 ενισχύουν τις ενδείξεις για καλές τουριστικές επιδόσεις στο σύνολο του έτους.

Οι ταξιδιωτικές αφίξεις αλλά και οι τουριστικές εισπράξεις προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, δηλαδή το σχετικά αδύναμο ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων, όπως το δολάριο και η στερλίνα. Με βάση νεώτερα στοιχεία που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (με πτήσεις charters) σημείωσε ευρεία άνοδο κατά 6,9% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015, και ειδικότερα τον Ιούλιο 2015 αύξηση κατά 5,3% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, η αποδυνάμωση της ζητήσεως από την Κίνα συνιστά μία από τις αιτίες για τη πτωτική τάση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών, εξέλιξη που δρα ευεργετικά τόσο για τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις .

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται ανατιμητικές τάσεις του ευρώ που εφόσον συνεχιστούν ενδέχεται να βελτιώσουν έτι περαιτέρω τους όρους εμπορίου για την Ελλάδα καθιστώντας το πετρέλαιο ακόμη φθηνότερο. Μια τέτοια εξέλιξη – αν και αρνητική για τις εξαγωγές – αναμένεται να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα και κατά συνέπεια την ιδιωτική κατανάλωση αμβλύνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υφεσιακή διαταραχή.

Τουριστική Κίνηση στο πρώτο εξάμηνο 2015:

Ενδεικτική είναι η άνοδος της ταξιδιωτικής κίνησης από την ΕΕ-28 (εκτός Ευρωζώνης) κατά 51,3% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο 2015, σχεδόν διπλάσια της αύξησης του πρώτου εξαμήνου 2014 (26,5%). Στο πρώτο εξάμηνο 2015 παρουσίασαν σημαντική άνοδο οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών (+41,6%), αλλά και Βρετανών τουριστών (+18%).

Οι τουριστικές αφίξεις από την Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 17,8% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο 2015. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των αφίξεων τουριστών προερχόμενων από τη Γερμανία κατά 23,5%, έναντι οριακής αύξησης 1,9% στο πρώτο εξάμηνο 2015. Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά κυρίως τον εσωτερικό τουρισμό τον Ιούλιο 2015, κατάσταση, ωστόσο, η οποία ενδέχεται να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες.

Σημαντική επιβράδυνση του αυξητικού ρυθμού των εισπράξεων σημειώθηκε τον Ιούνιο 2015, αφού αυξήθηκαν κατά 1,2%, έναντι αύξησης 10,7% τον Ιούνιο 2014. Υποχώρησε, συνεπώς, και η δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στα €528,3 στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έναντι €587,1 στο ανάλογο του 2014. Σημειώνεται, εντούτοις, ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες από τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας.

Οι εισπράξεις από τον τουρισμό και η δαπάνη ανά ταξίδι αναμένεται να αυξηθούν με την πρόοδο της τουριστικής περιόδου, αν και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν αναμένεται να υπερβούν τα περυσινά επίπεδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.