Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κορυφαίος ξενοδοχειακός Όμιλος ποντάρει στην ενεργειακή αποδοτικότητα

Κορυφαίος ξενοδοχειακός Όμιλος ποντάρει στην ενεργειακή αποδοτικότητα

Sheraton_Gold_Coast_2015Ο ξενοδοχειακός όμιλος Starwood Hotels & Resorts, ένας από τους 10 μεγαλύτερους του κόσμου, διαχειρίζεται 1.600 ξενοδοχεία σε 100 χώρες εκ των οποίων 12 και στην Ελλάδα. Ίσως τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του Ομίλου είναι της διάσημης αλυσίδας Sheraton. Ο όμιλος έχει βάλει στόχο να μειώσει κατά 30% τις ενεργειακές καταναλώσεις των ξενοδοχείων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Sheraton Mirage Resort & Spa στο Queensland.
Το καλύτερο σύστημα στον πιο κρίσιμο ενεργειακά τομέα
Το Sheraton Mirage βρίσκεται σε ένα μυθικό μέρος, στη Χρυσή Ακτή του Queensland στην Αυστραλία. Κτίστηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης ανάπτυξης τη δεκαετία του 1980 και περιλαμβάνει 295 δωμάτια και πισίνα 750m2. Γνωρίζοντας ότι περίπου 50% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του ξενοδοχείου αφορούσε τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τα ζεστά νερά χρήσης, η διοίκηση αναζήτησε το καλύτερο σύστημα στον τομέα αυτό : τις αντλίες θερμότητας. Έτσι, κατά την ενεργειακή αναβάθμιση του ξενοδοχείου, αντικαταστάθηκαν οι πεπαλαιωμένοι ψύκτες χαμηλής απόδοσης και οι λέβητες φυσικού αερίου με σύγχρονες αντλίες θερμότητας από το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο στο είδος του, την Climaveneta.

Υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία των ξενοδόχων
H Climaveneta πρότεινε και τελικά εγκατέστησε ένα σύστημα, συνολικής ισχύος 3ΜW, το οποίο αποτελείται από δύο υδρόψυκτους ψύκτες TECS Vision 2 με τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης του συμπιεστή – προσφέρει μείωση της τριβής & βέλτιστη λειτουργία σε μεταβλητά φορτία –  σε συνδυασμό με μία τετρασωλήνια αντλία θερμότητας ERACS 2 Integra που μπορεί να παράγει ανεξάρτητα ή και ταυτόχρονα θέρμανση και ψύξη. Ο σχεδιασμός των μονάδων αποδείχτηκε ιδανικός για την εγκατάστασή τους στις υπάρχουσες θέσεις και τη σύνδεση τους με τα υφιστάμενη δίκτυα και boilers, χωρίς να πραγματοποιηθούν εκτενείς επεμβάσεις στο ξενοδοχείο, μειώνοντας το χρόνο και τα κόστη εγκατάστασης.

Πως επιτυγχάνεται η μείωση κατανάλωσης ενέργειας
Η αντικατάσταση των δύο παλαιών ψυκτών με τους νέους υψηλού βαθμού απόδοσης, μαγνητικής αιώρησης TECS Vision 2, μείωσε «με το καλημέρα» τη μέγιστη απορροφούμενη ηλεκτρική ισχύ κατά σχεδόν μισό MW. H αντλία θερμότητας Integra ERACS 2, εξάλειψε πλήρως το λέβητα αερίου που χρησιμοποιούνταν για τη θέρμανση των πισίνων αφού αυτή επιτεύχθηκε δωρεάν με την τεχνολογία ανάκτησης θερμότητας (heat recovery). Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την πιστοποίηση των μονάδων σε Ενεργειακή Κλάση Α αρκεί βαθμός απόδοσης στην ψύξη EER=5.05 τον οποίο οι μονάδες Integra ξεπερνούν κατά πολύ. Αντίστοιχα, η ξεπερασμένη τεχνολογία λεβήτων φυσικού αερίου που χρησιμοποιούσε παλιότερα το Sheraton είχε βαθμό απόδοσης της τάξης του 90% μόλις.

Αυτόματος έλεγχος και συνεχής βελτιστοποίηση
Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι το λογισμικό ClimaPRO. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο BMS υψηλών δυνατοτήτων, το οποίο αυτοματοποιεί τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού. Ρυθμίζει μόνο του την παραγωγή ζεστού και κρύου νερού που χρησιμοποιείται σε όλο το θέρετρο για τον κλιματισμό, τα μπάνια και τη θέρμανση της πισίνας, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, λαμβάνει υπόψη του αυτόματα την κατάσταση καθενός δωματίου, εάν κατοικείται, εάν είναι κενό ή εάν ο ένοικος απουσιάζει προσωρινά.

Το αποτέλεσμα
Ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Mark Sexton ανέφερε : «Πολλά χρήματα εξοικονομήθηκαν από την πρώτη στιγμή λειτουργίας. Νομίζαμε ότι ο μετρητής φυσικού αερίου είχε χαλάσει, αλλά στην πραγματικότητα ήταν η αντλία θερμότητας που τον είχε αντικαταστήσει». Από τα πρώτα στοιχεία μετρήσεων, το ξενοδοχείο πέτυχε μέσα σε ένα μήνα εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 93.000kWh και φυσικού αερίου -60%, «σβήνοντας» σταδιακά τους λέβητες φυσικού αερίου. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση κατά 768.000kg στις εκπομπές ρύπων CO2 βελτιώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα (carbon footprint) του ξενοδοχείου.

Σχετικά Links
Climaveneta για ξενοδοχειακές μονάδες microsite : www.climaveneta-hotels.gr
Climaveneta Global : www.climaveneta.com
Sheraton Mirage Resort & Spa Gold Coast : www.sheratonmiragegoldcoast.com/
Ξενοδοχειακός Όμιλος Starwood Hotels : www.starwoodhotels.com/
Όμιλος Δέλτα Τεχνική (αποκλειστικός εισαγωγέας) : www.deltatechniki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.