Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στο 4o Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων, σημαντικές ανακοινώσεις

Στο 4o Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων, σημαντικές ανακοινώσεις

Σημαντικές μελετητικές και ανασκαφικές ανακοινώσεις για την Πάρο αναμένονται στο 4o Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων.

4o Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο Πάρου και Κυκλάδων_ΑφίσαΗ ιστορική διαδρομή της Πάρου μέσα από τα ανασκαφικά  ευρήματα, τους πολιτιστικούς θησαυρούς, τα αρχαιολογικά μνημεία και κτίσματα καθώς και η τέχνη, θα παρουσιαστεί ανάγλυφα στο πλαίσιο του Δ’ Διεθνούς  Αρχαιολογικού Συνεδρίου Πάρου και Κυκλάδων που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων (ΙΑΠΚ) σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου και τον πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος» και θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 14 Ιουνίου στο νησί, στην αίθουσα  «Αρχίλοχος».
Στο συνέδριο, με θέμα « Η Πάρος και οι Αποικίες της» ( “Paros and its Colonies”), έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν διεθνούς κύρους Έλληνες και ξένοι Επιστήμονες με τη φροντίδα και οργάνωση του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας  Πάρου και Κυκλάδων, του Δήμου Πάρου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος». Οι 40 αρχαιολόγοι και ειδικοί μελετητές της αρχαιότητας θα παρουσιάσουν εργασίες που αναφέρονται στους κεντρικούς θεματικούς κύκλους  και συγκεκριμένα, Πάρος, η μητρόπολις, Θάσος, η αποικία στο Βόρειο Αιγαίο, Φάρος, η αποικία στην Αδριατική (σημερινό Stari Grad στο νησί Hvar στην Κροατία)και Πάριον, η αποικία στην Προποντίδα (σημερινό Çanakkale στην Τουρκία)
Τα ειδικότερα θέματα των κεντρικών θεματικών αυτών κύκλων περιλαμβάνουν αρχαιολογία της Πάρου και των αποικιών της, ιστορία και ιστορικές προσωπικότητες, κεραμική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, νομισματική, επιγραφική, μεταλλοτεχνία, ιερά και λατρείες, αρχαίες τεχνικές εξόρυξης μαρμάρου στην Πάρο και τη Θάσο. Για πρώτη φορά συγκεντρώνονται στην Πάρο με αφορμή το Συνέδριο, οι αρχαιολόγοι ανασκαφείς και μελετητές από όλες τις αποικίες της Πάρου για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των ανασκαφών και μελετών τους που αναμένονται με ξεχωριστό ενδιαφέρον.  
Παράλληλα με το συνέδριο,  που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 2400 χρόνων από την ίδρυση της αποικίας της Φάρου αποφασίστηκε  να κατασκευαστεί μαρμάρινη στήλη-επιγραφή με κείμενα στις δύο γλώσσες, ελληνικά της μητρόπολης Πάρου και κροατικά της αποικίας Φάρου και να στηθεί  στην πλατεία της Εκατονταπυλιανής Πάρου. Η  σχετική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου 2015 παρουσία του Πρέσβη της Κροατίας και του Δημάρχου του Stari Grad. Αντίστοιχη και ακριβώς ίδια στήλη-επιγραφή θα τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο στην πόλη του Stari Grad, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ μητρόπολης και αποικίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.