Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: η αύξηση του ΦΠΑ είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική

Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας: η αύξηση του ΦΠΑ είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική

Πλήγμα μία νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑΣε ανοιχτή επιστολή της, σχετικά με τα δημοσιεύματα περί αύξησης του ΦΠΑ, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, τονίζει πως, “Οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση θεωρούνται πλήγμα στρατηγικού χαρακτήρα.”

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Τα σενάρια όχι μόνο για τριπλασιασμό του ΦΠΑ διαμονής στον τουρισμό, και συγκεκριμένα, από 6,5% σε 18% αλλά από οποιαδήποτε σκέψη αύξησης του ΦΠΑ είναι κάτι παραπάνω από καταστροφική, ενώ οι ανταγωνιστές μας κινούνται πέριξ του 9%. Ανταγωνιστές μας θεωρούμε τις χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο.

Οι επιπτώσεις από μια τέτοια κίνηση θεωρούνται πλήγμα στρατηγικού χαρακτήρα αρχής γενομένης από την αμέσως επόμενη τουριστική περίοδο, καθώς ήδη μετά την δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους εταίρους για την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το φθινόπωρο, ήδη όλα τα συμβόλαια του 2016 με ξένους tour operators είναι στον αέρα. Δεν είναι δυνατόν, παρά τη θέληση να βοηθήσουν την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας, για άλλη μια φορά οι ξενοδόχοι να απορροφήσουν το ΦΠΑ. Την μεγαλύτερη βλάβη θα υποστούν οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που είναι έρμαια των ξένων τουριστικών πρακτόρων.

Ενώ το βασικό μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των παράνομων καταλυμάτων και η βοήθεια των νόμιμων καταλυμάτων με κάθε δυνατό τρόπο, με την κατάργηση του σήματος νομιμότητας από την κυβέρνηση, αφαιρείται η δυνατότητα ελέγχου των παρανομούντων και ουσιαστικά με την λήψη μέτρων αύξησης ΦΠΑ θα ενισχυθεί η παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων. Θα πετύχουμε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο.

Ο συνδυασμός της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου, με την μείωση αφίξεων, θα επιφέρει και άλλες συντριπτικά δυσάρεστες συνέπειες, την μείωση της απασχόλησης. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά, με συνέπεια να αυξηθεί η ανεργία. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννη Ρέτσο, την τελευταία διετία τα στοιχεία δείχνουν πώς κάθε 1.000.000 επιπλέον επισκέπτες στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 50.000 εργαζομένους. Αυτό αντικρούει αρμόδια κυβερνητική πηγή που αναφέρει πως «ποτέ δεν υπάρχει αναλογική μείωση της απασχόλησης σε ενδεχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης. Κι αυτό καθώς υπάρχει ένα μέγεθος απασχόλησης το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις». Κι εμείς απαντάμε: Είστε εκτός πραγματικότητας και εκτός αγοράς. Οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών μας φορέων γίνεται μετά από επίσημες έρευνες πιστοποιημένων επιχειρήσεων σε συνεργασία με όλους τους τομείς της οικονομίας, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει κάθε συζήτηση για επικείμενες αυξήσεις ΦΠΑ και πολύ περισσότερο να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας, ανησυχίας και ασάφειας. Απαιτούμε το αυτονόητο. Να επιχειρήσουμε ναι μεν σε ένα δύσκολο περιβάλλον χωρίς όμως να δεχόμαστε εμπόδια.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.