Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Byzantine_Museum_9 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη περασμένη βδομάδα, η συναυλία «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη – Αθήνα» με το συγκρότημα Ρομά μουσικών Sam Roma, στην αυλή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, αν. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Byzantine_Museum_0 Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, με θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία». Οι Sam Roma παρουσίασαν συνθέσεις της μικρασιάτικης παράδοσης, αλλά και δικές τους, καλώντας σε αυτό το μουσικό τους ταξίδι τη τραγουδίστρια Αγγελική Τουμπανάκη. Το όνομα Sam Roma σημαίνει «Είμαστε τσιγγάνοι» και η μουσική του συγκροτήματος αποτελεί μια περιπλάνηση στην παράδοση και την κουλτούρα των προγόνων των μελών του. Πρώτη φορά εμφανίστηκε ως συγκρότημα στο Βυζαντινό Μουσείο το 2014, στο πλαίσιο της δράσης «Με τους Ρομά στο Μουσείο». Η Αγγελική Τουμπανάκη ασχολείται με τη jazz, με παραδοσιακούς ρυθμούς και με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων της φωνής.

Byzantine_MuseumΟι Sam Roma γεννήθηκαν μέσα από την ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μιας παρέας παιδιών με αγάπη και ενδιαφέρον για τη μουσική τους παράδοση. Και το Βυζαντινό Μουσείο έδωσε το έναυσμα και το χώρο η ανάγκη αυτή να βρει διέξοδο. Όπως επεσήμανε στο χαιρετισμό της η αν. Γενική Γραμματέας, η εκδήλωση ήταν «ένα εξαιρετικό παράδειγμα για τον ευρύτερο μορφωτικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Μουσείο, ένα παράδειγμα για το ρόλο που μπορεί να έχει το Μουσείο σε μια κοινωνία με μεγαλύτερη ανοχή στο διαφορετικό, με περισσότερες συνεργασίες και κατανόηση, σε μια κοινωνία με προοπτικές, σε μια “βιώσιμη κοινωνία”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.