Οι δράσεις για τη σταδιακή ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με δυσκολίες στη μετακίνηση και ο χάρτης προσβασιμότητας της περιοχής παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Ελένη Νικολαΐδου, Business Development Manager του οργανισμού Accessibility Pass, ενώ συντονιστής ήταν ο κ. Παπαθεοδώρου, δικηγόρος- Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για την αύξηση της προσβασιμότητας της περιοχής, προτάθηκαν παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε όλο το νομό και τονίσθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας με τους δήμους, ώστε να αντιμετωπισθεί συνολικά το ζήτημα.
Στην οικονομική ωφέλεια που θα προκύψει για τις επιχειρήσεις με προσβασιμότητα, αναφέρθηκε διεξοδικά η κ. Ελένη Νικολαΐδου παραθέτοντας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:
Σε 1.000.000.000 υπολογίζονται, με βάση διεθνείς έρευνες, (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Ο.Ο.Σ.Α) τα άτομα με αναπηρία, δηλαδή, το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού
Σε 800.000.000 υπολογίζονται τα άτομα ηλικίας, άνω των 60 ετών, δηλαδή, το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αν οι φίλοι, οι συγγενείς και οι φροντιστές τους συμπεριληφθούν, ο αριθμός αυτός αυξάνει σημαντικά , και φθάνει τους 2.200.000.000, δηλαδή, το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Εκτιμάται, είπε η κ. Ελένη Νικολαΐδου, ότι περίπου 780 εκατομμυρια ταξίδια αποφέρουν στην ευρωπαϊκή οικονομία 400 δισ ευρώ, ανά έτος. Εάν οι προορισμοί και τα ξενοδοχεία ήταν πλήρως προσβάσιμα (υποδομές + προσωπικό) θα είχαμε αύξηση 35% των τουριστικών εσόδων. Άρα, επιπλέον 140 δισ ευρώ, ανά έτος στην ευρωπαϊκή οικονομία, υπογράμμισε η κ. Νικολαΐδου.
Αναφερόμενη στο ACCESSIBILITY PASS (www.accessibilitypass.org), το 1ο Διεθνές Πρότυπο Πιστοποίησης του Επιπέδου Προσβασιμότητας Ξενοδοχείων – Συνεδριακών Κέντρων για Ηλικιωμένους και Άτομα με Αναπηρία, η κ. Νικολαϊδου είπε ότι
“αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, που έχει αναπτυχθεί από τον φορέα πιστοποίησης PEOPLECERT, με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης”.
Τα οφέλη για τα ξενοδοχεία είναι σημαντικά, αφού, όπως είπε, επιτυγχάνουν αύξηση εσόδων, καλύτερη εξυπηρέτηση για όλους, ενώ έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για παγκόσμια προβολή.
Στόχος μας, ανέφερε η κ. Νικολαΐδου, είναι το σήμα ACCESSIBILITY PASS να γίνει το πρότυπο της προσβασιμότητας, όπως είναι τα αστέρια για την ποιότητα των ξενοδοχείων. Για το λόγο αυτό προωθούμε:
Συνεργασία με όλους τους μεγάλους tour operators
Συνεργασία με e-booking sites (π.χ. Booking.com)
Συνεργασία με sites προσβάσιμου τουρισμού (π.χ. Pantou.org, Greece4All)
Συνεχή διαδικτυακή καμπάνια (π.χ. Social Media, blogs)
Συμμετοχή σε διεθνή ταξιδιωτικά και τουριστικά events
Παγκόσμια εμπορική προώθηση του ACCESSIBILITY