Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επιμελητήριο Κυκλάδων: Kόκκινη γραμμή, οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Kόκκινη γραμμή, οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

epimelitirio_kykladon2Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των φορέων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση για κοινή δράση από το σύνολο των φορέων – ανεξαρτήτως ιδιότητας –  των δύο νομών.

Σε συνέχεια της απόφασης, σύμφωνα με την οποία ο κάθε φορέας θα συνεχίσει και μεμονωμένα να εξαντλεί τις δυνατότητες παρέμβασης για το συγκεκριμένο θέμα, το Επιμελητήριο επιθυμεί δια του παρόντος δελτίου τύπου, να γνωστοποιήσει για άλλη μια φορά τις θέσεις του, παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό με τις ενέργειές του, αλλά και να δηλώσει την πρόθεσή του να αποτρέψει με κάθε τρόπο, μια τέτοια εξέλιξη στο φλέγον αυτό ζήτημα που επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική ζωή των νησιών μας.

Σύντομο ιστορικό
Επί σειρά ετών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μαζί με άλλους φορείς έχει διεκδικήσει μέσω έγγραφων παρεμβάσεων του προς όλες τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς Οικονομικών, τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στηρίζοντας τη θέση του στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και του αυξημένου κόστους διακίνησης και διάθεσης των εμπορευμάτων. Η πάγια θέση του προβάλλεται και εκφράζεται σε κάθε παρουσία και συμμετοχή του σε συναντήσεις και συνεδριάσεις οργάνων όπως το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων – Insuleur, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ, (φορείς οι οποίοι εκφράζουν την αρχή και το τέλος των προσπαθειών για τη νησιωτικότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό) αλλά και σε συναντήσεις με τους εκλεγμένους εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκ των συναντήσεων αυτών, στις οποίες ανεξαιρέτως συμμετείχε το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ξεχωρίζουμε ως σημαντικότερη, αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 – περίοδο κατά την οποία οι κίνδυνοι κατάργησης των μειωμένων συντελεστών άρχισαν να γίνονται όλο και περισσότερο ορατοί – στη Βουλή μεταξύ εκπροσώπων (βουλευτών, εκπροσώπων ΟΤΑ, Επιμελητηρίων κλπ φορέων) από όλο το Αιγαίο, με σκοπό το συντονισμό για την με κάθε τρόπο προάσπιση της διατήρησης του ευνοϊκού καθεστώτος και με κοινή πεποίθηση ότι ενδεχόμενη κατάργηση τους θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψε η δέσμευση των βουλευτών του Αιγαίου, ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή, οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., ενώ σε συνέχειά της, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευσή τους επί του θέματος.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ ή οποία ακολούθησε χρονικά τις παραπάνω ενέργειες, το αναμενόμενο όφελος από την εξομοίωση των συντελεστών Φ.Π.Α. υπολογίσθηκε σε 130 εκατ. Ευρώ. Ακόμα και αν δεχθούμε αυτό τον υπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα, απέχει κατά πολύ από το ποσόν των 345 εκατ. Ευρώ το οποίο έχει εκτιμηθεί ως αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βασική προϋπόθεση για την καταγραφή οποιουδήποτε οφέλους, είναι η διατήρηση της αγοραστικής ικανότητας, η οποία αφενός έχει περιορισθεί, αφετέρου αναμένεται περαιτέρω επιδείνωσή της σε περίπτωση ανατροπής του ευνοϊκού για τα νησιά καθεστώτος και αύξησης των υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Ως εκπρόσωπος των 17.000 επιχειρήσεων του νομού που θίγονται άμεσα και ανεπανόρθωτα από μια τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη, το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενεργεί διεκδικώντας τη διατήρηση του δίκαιου αυτού καθεστώτος, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τη σκοπιμότητα εξομοίωσης των συντελεστών, σε σχέση με τους πραγματικούς αριθμούς της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ δια της οποίας ζητείται να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, τα προϊόντα που πωλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά, θα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ αυξημένους από το 9% και το 16% στο 13% και το 23% αντίστοιχα, με ανάλογες αυξήσεις επί των τιμών τους.

Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης, αφού είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα  να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις μειώνοντας αντίστοιχα το κέρδος τους. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή ενιαίων συντελεστών – εντασσόμενη ξεκάθαρα στη γενικότερη πολιτική λιτότητας – οδηγεί αναπόφευκτα σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της νησιωτικής χώρας, που όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες, δεν αποτελείται μόνο από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, αλλά περιλαμβάνει ένα πλήθος νησιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας και επιβίωσης.

Προκειμένου να αποκτηθεί μια κοινή εικόνα για τις θέσεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, παραθέτουμε αυτούσια την πρόσφατη (από 30 Οκτωβρίου 2014), επιστολή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία ζητούμε από τον ίδιο και την κυβέρνηση, να μην υποχωρήσουν σε κανενός είδους πιέσεις για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών. Η επιστολή εστάλη στον κ. Γκ. Χαρδούβελη, λόγω του ότι πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντά του και ήταν ο μόνος εκ των αρμοδίων μελών της κυβέρνησης, που δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Η παρέμβαση / επιστολή εστάλη την 30/10/2014, όταν για πολλοστή φορά, το θέμα ανακινήθηκε από τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.