Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σε δημόσια διαβούλευση το σύστημα αξιολόγησης των ιδιωτικών ελληνικών μουσείων

Σε δημόσια διαβούλευση το σύστημα αξιολόγησης των ιδιωτικών ελληνικών μουσείων

bara0_1_1024Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 πρόκειται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (http://www.culture.gr/culture/gindex.jsp) προς δημόσια διαβούλευση το κείμενο και τα έντυπα που αφορούν στη διαδικασία, με την οποία τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα η αναγνώριση (πιστοποίηση) μουσείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30-9-2011 Υ.Α., ΦΕΚ Β΄ 2385/26-10-2011).

Η διαδικασία, που αφορά σε ελληνικά μουσεία που δεν ανήκουν στο Δημόσιο (Μέρος ΙΙ, άρθρο 3 της σχετικής Υ.Α.), καθορίστηκε από διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας του ΥΠΠΟΑ, η οποία μελέτησε τα συστήματα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και συνέταξε τα σχετικά συνοδευτικά έντυπα (έντυπο προελέγχου, έντυπο ελέγχου).

Σύστημα αξιολόγησης των ελληνικών μουσείων απουσίαζε έως σήμερα από τις διοικητικές διαδικασίες της Ελληνικής Πολιτείας/Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο εξωτερικό, η αναγνώριση, γνωστή ως “accreditation”, είναι ευρέως διαδεδομένη, δεδομένου ότι κρίνεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς αφορά στον έλεγχο και στην αξιολόγηση ενός μουσείου, μέσω προδιαγραφών που έχουν καθοριστεί από αρμόδιο κυβερνητικό φορέα ή έγκυρη επαγγελματική ένωση μουσείων.

Για διάστημα 4 εβδομάδων το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανοίγει διάλογο με φορείς και πολίτες για τη διαδικασία της αναγνώρισης των ελληνικών μουσείων. Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, μπορούν υποβάλουν τα σχόλιά τους στο σχετικό πεδίο.

Ελπίζουμε, τονίζει το Υπουργείο,  ότι τα ελληνικά μουσεία, ανεξαρτήτως επιφάνειας εγκαταστάσεων, εύρους συλλογών ή αριθμού επισκεπτών, θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της διαβούλευσης και στη συνέχεια, σε αυτή της αναγνώρισης, δεδομένου ότι η εφαρμογή του συστήματος θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας και των παρεχομένων υπηρεσιών των μουσείων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει μοχλό για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η αναγνώριση των ελληνικών μουσείων αντιμετωπίζεται από το ΥΠΠΟΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.