Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανοιχτό διάλογο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητά η ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ανοιχτό διάλογο με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητά η ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Celestyal Cruises

ΥδροπλάναΤην επιθυμία να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην κατασκευή υδατοδρομίων στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου εκφράζει με επιστολή του προς  τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, ο Πρόεδρος της ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. κ. Νικόλαος Χαραλάμπους προσκαλώντας τον παράλληλα σε διάλογο για την υλοποίηση ενός σχεδίου με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης με ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, από τη λειτουργία του οποίου αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Χαραλάμπους επικρότησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την προώθηση των ελληνικών υδατοδρομίων σε μια μείζονος σημασίας τουριστική περιοχή, ενώ τόνισε πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα λειτουργήσει ευεργετικά συμβάλλοντας στην άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τοπικών κοινωνιών με τον κυρίως εθνικό κορμό της χώρας αλλά και στην εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη νησιών και τόπων του ευρύτερου Ελληνικού χώρου που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο. «Η Εταιρεία μας προσδοκά ότι θα ανατρέψει θεμελιώδη έως τώρα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού εγκαινιάζοντας μια Νέα Εποχή στην οποία θα αυξηθεί και θα βελτιωθεί ποιοτικά το τουριστικό ρεύμα της χώρας».

Στην επιστολή γίνεται, ωστόσο, αναφορά σε μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων που διεξήχθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αρκετούς Δήμους και Λιμενικά Ταμεία της περιοχής, καταλήγοντας σε αρχικές συμφωνίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ανεστάλησαν καθώς η Περιφέρεια προέβη την τελευταία στιγμή σε ανακοινώσεις περί ιδίας ανάληψης της ανάπτυξης τοπικού δικτύου υδατοδρομίων. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση του έργου κατά 1-2 χρόνια λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια διοικητικά όργανα, την έγκριση δαπανών αλλά και για τη διεξαγωγή των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπονται σε μια τέτοια περίπτωση. «Εάν αυτή η προσπάθεια ξεκινούσε πριν από 2 χρόνια ενδεχομένως σήμερα να είχε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο υλοποίησης ώστε να ήταν εφικτή η ενσωμάτωση με την ήδη ώριμη ιδιωτική πρωτοβουλία ανάπτυξης υδατοδρομίων. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο ξεκινήσει τώρα είναι βέβαιο πως θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι του 2016!!  Η ενδεχόμενη απώλεια δύο τουριστικών περιόδων δεν θα έχει σοβαρή επίπτωση μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ομαλή διασύνδεση με τους υπόλοιπους προορισμούς της χώρας που έχουν ήδη δρομολογηθεί».

Η ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε, δραστηριοποιείται τα τελευταία 2 χρόνια στην ελληνική αγορά έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της λειτουργίας όσο το δυνατόν περισσότερων Υδατοδρομίων στην χώρα μας. Βασικός σκοπός της είναι η ανάπτυξη ενός σημαντικού δικτύου Υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα καθώς και η επιχειρησιακή σύνδεση των προορισμών με υδροπλάνα.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία μας έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη υδατοδρομίου μέσω ιδίων κεφαλαίων χωρίς την επιβάρυνση, με οποιοδήποτε κόστος, του οικείου Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένα στις εξής περιοχές:
1.    Λιμένας Λιναριάς Σκύρου
2.    Λιμένας Πατητηρίου Αλοννήσου
3.    Λιμένας Αμφιλοχίας
4.    Λιμένας Σκοπέλου
5.    Λιμένας Τήνου
6.    Λιμένας Πάτμου
7.    Λιμένας Σάμου
8.    Ιδιωτική Μαρίνα Χαλκιδικής

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία υδατοδρομίων στις εξής λίμνες:
1.     Τριχωνίδας στο Αγρίνιο
2.     Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
3.     Καϊάφα στην Ζαχάρω Ηλείας
4.     Πολυφύτου στην Κοζάνη
5.     Κερκίνης στις Σέρρες
6.     Μεγάλη Πρέσπα στη Φλώρινα
7.     Βεγορίτιδας στο Αμύνταιο

Τέλος, η εταιρεία λειτουργεί ως Τεχνικός Σύμβουλος αδειοδότησης υδατοδρομίου (χωρίς την επιβάρυνση, με οποιοδήποτε κόστος, του Φορέα Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης του οικείου Λιμένα) για τις εξής περιοχές:

1.    Λιμένας Βόλου
2.    Λιμένας Ζακύνθου
3.    Ιδιωτικό Υδατοδρόμιο Κέρκυρας
4.    Ιδιωτικό Υδατοδρόμιο Μεγανησίου

Στην σχετική ανακοίνωση ο κ. Χαραλάμπους  ανέφερε «Βασιζόμενος στην εμπειρία μας αλλά και στα μέχρι σήμερα δεδομένα,  ο ταχύτερος και ουσιαστικότερος τρόπος για την κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίου, ο οποίος ικανοποιεί απόλυτα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι η παραχώρηση χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα σε ανάδοχο επενδυτή. Είναι άλλωστε λίγο οξύμωρο από την μία η Ελληνική Κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει ιδιώτες επενδυτές για να πουλήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια και από την άλλη να δημιουργεί κρατικά υδατοδρόμια …

Είμαι πεπεισμένος ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μας δίνεται η ευκαιρία να χτίσουμε αυτή την νέα δραστηριότητα πάνω σε στέρεες βάσεις, χωρίς περιττούς πειραματισμούς. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η χάραξη, αλλά και η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδιασμού που θα αποτελέσει τον συγκοινωνιακό χάρτη για την νησιώτικη Ελλάδα.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.