Αρχική Αρχαιολογία Αποκλειστική αποστολή του «Tûranor PlanetSolar» ο εντοπισμός στο βυθό του Αργολικού μιας...

Αποκλειστική αποστολή του «Tûranor PlanetSolar» ο εντοπισμός στο βυθό του Αργολικού μιας πολιτείας η οποία κατοικήθηκε μεταξύ 40000 και 3000 π.Χ.

Turanor_PlanetSolarΤο «Tûranor PlanetSolar» παραχωρήθηκε στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης αποκλειστικά και μόνο για έναν σκοπό: να μετατραπεί σε πλωτό ερευνητικό εργαστήριο και να πλεύσει στην Ελλάδα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από ομάδα Ελβετών και Ελλήνων επιστημόνων για τον εντοπισμό ενός βυθισμένου οικισμού τεράστιας ιστορικής σημασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του σπηλαίου Φράγχθι, πολλές δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, θαμμένα στον βυθό του Αργολικού κόλπου, υπάρχουν τα υπολείμματα μιας πολιτείας η οποία κατοικήθηκε μεταξύ 40000 και 3000 π.Χ.

Η κατασκευή του «Tûranor PlanetSolar» κόστισε περίπου 15 εκατ. ευρώ, έχει μήκος 31 μέτρα και καλύπτεται από συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. Μετατρέποντας την ακτινοβολία σε ενέργεια η οποία αποθηκεύεται σε ειδικούς συσσωρευτές έχει τη δυνατότητα να κινείται επί 72 ώρες σε απόλυτο σκοτάδι.

 Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας κατά την επίσκεψή του στο ηλιακό σκάφος Turanor Planet Solar στην Μαρίνα Ζέας, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη μέρα που ένας νεαρός λάτρης της αρχαιολογίας ανακάλυψε τυχαία στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι θραύσματα από νεολιθικά αγγεία. Από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια της ανασκαφής στο σπήλαιο που έφερε στο φως στοιχεία για τη ζωή των ανθρώπων από την Παλαιολιθική περίοδο, βάζοντας την Ερμιονίδα στον χάρτη της προϊστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντική η ανακάλυψη οψιανού από τη Μήλο σε στρώμα της Μεσολιθικής εποχής, συνέβαλλε στο να δημιουργηθεί εντελώς διαφορετική εικόνα για τις απαρχές των εμπορικών ανταλλαγών στο προϊστορικό Αιγαίο.
Το 1979, η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε έρευνες στο βυθό της Κοιλάδας με την συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Όμως, τα τότε διαθέσιμα μέσα δεν βοηθούσαν το δύσκολο εγχείρημα. Σήμερα, ξαναπιάνουμε το νήμα αυτής της έρευνας, έχοντας στη διάθεσή μας πολύ περισσότερες γνώσεις, προηγμένα τεχνικά μέσα και σημαντική εμπειρία.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πενταετής έρευνα που ξεκινά φέτος, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και της αποστολής Planet Sonar θα δώσει πλούσια ευρήματα και θα ανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη μικρή περιοχή στην αργολική γη, που ανοίγει πλατείς ορίζοντες στην ανθρώπινη ιστορία.
Είναι σημαντικό ότι η έρευνα ξεκινά φέτος, χρονιά ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του σπηλαίου ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό.
Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι βλέπουμε την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά με άλλο τρόπο. Η θάλασσα είναι το παρελθόν και το μέλλον μας. Τα εκατοντάδες ναυάγια όλων των εποχών, οι βυθισμένοι οικισμοί, οι λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαιότητας που σήμερα έχουν καλυφθεί από τη θάλασσα, αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε στο κοινό για να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και τρόπο συμβολής στην τοπική ανάπτυξη. Γι’ αυτό προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, πρώτα στην περιοχή της Πύλου με την πολύτιμη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Προετοιμάζουμε το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

Λειτουργούμε την έκθεση εναλίων ευρημάτων της Πελοποννήσου στο Φρούριο της Πύλου, και την έκθεση πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Ρενέ Πυώ επίσης στην Πύλο. Προγραμματίζουμε μέσα στον Αύγουστο τα εγκαίνια της Έκθεσης «Βυθισμένες πόλεις Νότιας Πελοποννήσου» στο Προμαχώνα Μακρυγιάννη στο Φρούριο Πύλου.

Λόγω της σπουδαιότητας του έργου που επιτελεί η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η μοναδική Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Υπουργείο φρόντισε να επιλυθούν σημαντικά διοικητικά ζητήματα, όπως το ομαδικό ασφαλιστήριο ζωής του καταδυόμενου προσωπικού του.

Ιδιαίτερη αξία για μας έχει η σύζευξη των επιστημονικών μεθόδων της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν και οικολογικό-πρόσημο. Άλλωστε οι απεριόριστες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας αποτελεί τομέα αιχμής για την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ελβετικού πλοίου Planet Solar στην έρευνα στον Αργολικό Κόλπο αποτελεί τιμή για τη χώρα μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες από ελβετικής πλευράς και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο σας ταξίδι».