Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υποψήφιο για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Υποψήφιο για μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Απολιθωμένο_Δάσος_ΛέσβουΜια μεγάλη πρόκληση για τη Λέσβο αποτελεί η προσπάθεια ένταξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα Μνημεία Παγκόσμιας Kληρονομιάς της UNESCO.

Οι προοπτικές που διανοίγονται για όλο το νησί με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας εντός του 2014, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση σήμερα Παρασκευή 22 Αυγούστου (19.30) στις εγκαταστάσεις του μουσείου στο Σίγρι.

Το θέμα θα αναπτύξει σε διάλεξή του ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νικόλαος Ζούρος.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο καθηγητής Ν. Ζούρος θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο κοινό, τα στοιχεία που καθιστούν το απολιθωμένο δάσος ένα μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο και υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σημειώνεται ότι, η προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχει τη δική της χαρακτηριστική βιοποικιλότητα και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο, στον οποίο έχει καταγραφεί η γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια, στοιχεία που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως.

Ειδική μνεία θα γίνει κατά τη διάρκεια της διάλεξης στα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον φάκελο υποψηφιότητας.

Τα στοιχεία αφορούν: τη μοναδικότητα του μνημείου, την κατάσταση διατήρησης και προστασίας του, αλλά και τη μεγάλη επιστημονική και εκπαιδευτική του αξία.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα είδη της χλωρίδας και πανίδας που έχουν προσδιορισθεί και θα γίνει σύγκριση του απολιθωμένου οικοσυστήματος με τα σύγχρονα οικοσυστήματα, που συγκροτούν μια εξέχουσας σημασίας μεταβατική ζώνη ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη.

Επίσης, θα παρουσιαστεί το τοπίο και το πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η σχέση του μνημείου με τη γέννηση των φυσικών επιστημών στην περιοχή του Αιγαίου και ειδικότερα η σχέση με τον Αριστοτέλη και τον Θεόφραστο, που γεννήθηκε στη Λέσβο και έγραψε τα πρώτα επιστημονικά συγγράμματα για τα πετρώματα και τα απολιθώματα.

Το Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παραμείνει ανοικτό σήμερα, για το κοινό έως 10 το βράδυ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.