Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Υπερφεγγάρι (supermoon) είναι η Πανσέληνος που θα δούμε απόψε, ταυτόχρονα με τα...

Υπερφεγγάρι (supermoon) είναι η Πανσέληνος που θα δούμε απόψε, ταυτόχρονα με τα πεφταστέρια

supermoon-2014Η σημερινή Αυγουστιάτικη πανσέληνος θα είναι έως και 30% φωτεινότερη από ότι συνήθως, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα τα πεφταστέρια (Περσείδες) θα δίνουν τη δική τους παράσταση στο νυχτερινό ουρανό.

Όσοι θέλουν να απολαύσουν το διπλό θέαμα καλύτερα να βρίσκονται σε σκοτεινές περιοχές, μακριά από το τεχνητό φως των πόλεων.

 

Υπερφεγγάρι (supermoon)
Το συγκεκριμένο φαινόμενο του συνδυασμού της πανσελήνου με τη κοντινή απόσταση Γης-Σελήνης συμβαίνει για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι μετά την πανσέληνο της 12ης Ιουλίου και θα συμβεί επίσης και στις 9 Σεπτέμβρη.
Στατιστικά, υπερφεγγάρια εμφανίζονται κάθε 13 μήνες, ενώ 3 υπερφεγγάρια στη σειρά θα ξαναδούμε το 2034.

Σύμφωνα πάντως με τους αστρονόμους η πανσέληνος της Κυριακής θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στη Γη κατά τη διάρκεια πανσελήνου από ότι έχει βρεθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, για περίπου 26 λεπτά περί τις 20:10 θα απέχει 357.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη θα είναι με την πανσέληνο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ ακόμη πιο κοντά θα μας πλησιάσει στις 14 Νοεμβρίου 2016.

Περσείδες ή Πεφταστέρια
Ταυτόχρονα με την πανσέληνο θα μπορέσει κανείς να παρατηρήσει και τις Περσείδες, μία ετήσια βροχή μετεώρων που σχετίζεται με το πέρασμα του κομήτη Swift-Tuttle. Αν πάντως σε ένα σκοτεινό ουρανό η συχνότητα των ‘πεφταστεριών’ στις Περσείδες μπορεί να φτάσει και τα 60 ανά ώρα, το φως της πανσελήνου δε θα βοηθήσει στην παρατήρησή τους. Καθώς το φαινόμενο λαμβάνει χώρα από τις 9 έως και τις 14 Αυγούστου, εάν κάποιος θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες παρατήρησης μετεώρων, θα πρέπει στις 13 του μηνός να κοιτάει στο βορρά, έχοντας αν είναι δυνατόν το φεγγάρι πίσω του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.