Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Που θα απολαύσετε φέτος την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Που θα απολαύσετε φέτος την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Που θα απολαύσετε φέτος την Αυγουστιάτικη ΠανσέληνοΦέτος θα απολαύσουμε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σε περισσότερους από 100 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Έλλάδα, με εκδηλώσεις, που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Φέτος η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στις 10 Αυγούστου, στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς, αλλά και σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της ελληνικότητας, επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του “Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου”, στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τη φετινή χρονιά η ΚΑ΄ ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι΄ και την Κ΄ ΕΠΚΑ, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». 
«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της πανσελήνου θα είναι ανοίξουν για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, ενώ στους περισσότερους χώρους θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.

Απόσπασμα από το «Άξιον Εστί»

Στις 9.19 μ.μ., μόλις κάνει την εμφάνισή του το ολόγιομο φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

«Επιδίωξή μας, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα, είναι να τονώσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον πολιτισμό μας, και, παράλληλα, επειδή όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντική εργασία, να προβάλλουμε τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ποια Μουσεία θα παραμείνουν ανοικτά στη γιορτή της Αυγουστιάτικης Πανσέληνου

click-here

 Δείτε άλλες εκδηλώσεις

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.