Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Επιστολή ΞΕΕ προς ΥΠ.ΟΙΚ σχετικά με τον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα

Επιστολή ΞΕΕ προς ΥΠ.ΟΙΚ σχετικά με τον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα

tsakirisnewΤη προσωπική παρέμβαση της Γενικής Γραμματέως εσόδων κας Κατερίνα Σαββαίδου, ζητά ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, κ. Γεώργιος Τσακίρης, διότι, όπως τονίζει σε επιστολή του ΞΕΕ, “οι λανθασμένοι υπολογισμοί του  Ε.ν.Φ.Ι.Α., έχουν πλέον λάβει μαζικό χαρακτήρα”.

Συγκεκριμένα η επιστολή του ΞΕΕ έχει ως εξής:

Επιστολή προς ΥΠ.ΟΙΚ με θέμα: Λάθη στον προσδιορισμό Ε.ν.Φ.Ι.Α. στα ξενοδοχειακά ακίνητα και αθέμιτη μεταχείριση ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια επιστολής μας από 6/8/2014, προς την Γενική γραμματέα εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαίδου, αναφορικά με λάθη που υπάρχουν στον υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. των ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επανερχόμαστε εκ νέου ζητώντας και την προσωπική σας παρέμβαση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, διότι οι λανθασμένοι υπολογισμοί του φόρου έχουν πλέον λάβει μαζικό χαρακτήρα.

Πέρα από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται εσφαλμένη εφαρμογή στον συμπληρωματικό φόρο, όπου ενώ απαλλάσσονται τα ακίνητα των νομικών προσώπων πουιδιοχρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 4223/2013, στις αποσταλθείσες πράξεις προσδιορισμού τους επιβάλλεται, κατά παράβαση τουνόμου, και συμπληρωματικός φόρος. Επιπλέον τα ξενοδοχειακά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα (ατομικέςεπιχειρήσεις) αντιμετωπίζονται φορολογικά ως κατοικίες με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει από αυτή την εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου, σε πολλές περιπτώσεις, να ξεπερνάει και τα ετήσια έσοδα των επιχειρήσεων αυτών. Είναι γνωστό ότι κατά την διαδικασία θεσμοθέτησης του νόμου για τα κριτήρια υπολογισμού του Εν.Φ.Ι.Α.των ακινήτων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το βασικό κριτήριο ήταν η ιδιόχρηση του ακινήτου ως ξενοδοχείου και όχι η ιδιοκτησιακή νομική μορφή του.  Η εμμονή των υπηρεσιών του υπουργείου σας να αντιμετωπίζουν ως κατοικίες τα ακίνητα ξενοδοχείων που ανήκουν σε ατομικέςεπιχειρήσεις, δημιουργεί στις 4000 και πλέον προσωπικές και ατομικές εταιρείες μέλη του ΞΕΕ, στις οποίες ανήκουν ακίνητα ξενοδοχείων, υπέρογκες και δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που πέρα από την αδικία και την αθέμιτη φορολογική μεταχείριση, οδηγούν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες σε οικονομικό αδιέξοδο και σε ένα φαύλο κύκλο αδυναμίας πληρωμής των φόρων και τελικώς της φορολογικής απαξίωσης των.   

Επειδή το εύρος εφαρμογής του Ε.ν.Φ.Ι.Α. είναι μεγάλο στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  και δεδομένου ότι τα προς καταβολή ποσά είναι υψηλά έως υπέρογκα, παρακαλούμε πολύ όπως αφενός,«ανοίξετε» το συντομότερο δυνατό την ηλεκτρονική πύλη της ΓΓΠΣ, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα διακρίβωσης του τρόπου υπολογισμού του φόρου με βάση τα δεδομένα κάθε ακινήτου, ώστε να διορθωθούν τα εν λόγω λάθη και να αποφευχθεί η απευθείας επαφή και οι συνεπαγόμενες τριβές με τις κατά τόπους εφορίες και αφετέρου εντάξετε τις ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο ίδιο καθεστώς με αυτό των ξενοδοχείων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα.

Αναμένονταςτη θετική ανταπόκρισή σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.