Υπεγράφει Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τη πλατεία Χρηματιστηρίου
Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της “Bιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου” μετά την υπογραφή, τη Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 ειδικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μνημόνιο που υπέγραψαν εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κουράκης και η Προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Μακροπούλου ως εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου προβλέπει τη διενέργεια αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στην περιοχή εκτέλεσης του έργου.
Πρόκειται για προαπαιτούμενο υποέργο, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις πιστώσεις που εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο του βασικού έργου της “Bιοκλιματικής αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Χρηματιστηρίου”. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΠΕΚΑ, “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”).
Αναλυτικά οι εργασίες της αρχαιολογικής έρευνας περιλαμβάνουν:
επίβλεψη του συνόλου των εκσκαφικών εργασιών
διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών σε όλα τα σημεία που απαιτούνται βαθύτερες εκσκαφές
συντήρηση, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων που θα προκύψουν κατά την υλοποίηση του έργου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης και στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους επικεφαλής της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου προκειμένου να εντοπιστούν από τους αρχαιολόγους τα σημεία στα οποία θα γίνουν τομές και να επιλεγεί ο τρόπος έναρξης των εργασιών.
Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι εργασίες στην πλατεία Χρηματιστηρίου πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να μη σημειωθούν βλάβες ή φθορές στα κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα (μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό διατηρητέο κτίριο με το ρολόι που έχει σταματήσει στην ώρα του μεγάλου σεισμού του 1978).
Επιπλέον καθώς η πλατεία Χρηματιστηρίου παρουσιάζει σημαντική εμπορική κίνηση ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα φροντίσει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση στην καθημερινότητα της αγοράς και των κατοίκων της περιοχής.