Αρχική Γαστρονομία Παρουσίαση του προτύπου για τη χρήση του σήματος ‘Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας’ (AegeanCuisine)...

Παρουσίαση του προτύπου για τη χρήση του σήματος ‘Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας’ (AegeanCuisine) στις ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

TUV ac+pp 1 copyΟ Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD), ως αποκλειστικός Φορέας Επιθεωρήσεων που συνεργάζεται με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο πλαίσιο της  πρωτοβουλίας Aegean Cuisine για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, παρουσίασε στις Ημέρες Γαστρονομίας το πρότυπο για το πρώτο σήμα ‘Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας’ (AegeanCuisine) που αποδίδεται σε αυτόνομα εστιατόρια και εστιατόρια που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων.

Την παρουσίαση των προδιαγραφών και απαιτήσεων του προτύπου πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Οικονομίδης, Διευθυντής Πιστοποίησης της TÜV HELLAS (TÜV NORD), σε πάνελ συζήτησης όπου συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, η κα Νταϊάνα Κόχυλα, ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο κ. Νίκος Σαράντος. Το Συνέδριο χαιρέτησαν η  κα Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, ο κ. Στέφανος Κομνηνός Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και ο κ. Ρούσσος Γιάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Παρουσιάσεις έγιναν από τον Σύμβουλο Επιχειρήσεων & Συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιώργο Καλώστο, τον π. Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Νίκο Κατσαρό, τον Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρη Σκάλκο και τον Πρόεδρο του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ. κ. Αριστοτέλη Καρβέλα. Ο Διευθυντής Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Τσιάντης Αλέξης και η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Κατάρτισης Επιμελητηρίου Κυκλάδων κα Σταμίρη Εμμανουέλα συντόνισαν το πρώτο και δεύτερο μέρος του συνεδρίου.

Σήμα Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας (AegeanCuisine)
Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) αποτελεί τον ανεξάρτητο Φορέα ο οποίος κλήθηκε από το Επιμελητήριο Κυλάδων να σχεδιάσει τις προδιαγραφές ένταξης των επιχειρήσεων στο Δίκτυο Aegean Cuisine και κατόπιν χρήσης του σήματος εξ’ αυτών. Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες  τις οποίες προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου, πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία. Συγκεκριμένα στο δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί τυποποιημένων, συσκευασμένων, εμφιαλωμένων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και wine bars στα οποία προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και κρασί από τα νησιά του Αιγαίου.

Στόχος του Σήματος
να αναδειχθούν και να προβληθούν τα προϊόντα που παράγονται στο Αιγαίο,
να διαδοθούν τα εδέσματα του Αιγαίου,
να τους αποδοθεί προστιθέμενη αξία
να αποκτήσουν τον σεβασμό, την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του κόσμου και των καταναλωτών

Δίκτυο Aegean Cuisine

Το Δίκτυο Aegean Cuisine αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με βασικό στόχο την ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας για την προώθηση των νησιών του Αιγαίου πελάγους ως ενιαίο γαστρονομικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) από το 2001 έχει δημιουργήσει εξειδικευμένη Διεύθυνση «Agrisystems» με στόχο την κάλυψη των αναγκών διασφάλισης της ποιότητας στον πρωτογενή τομέα. Η Διεύθυνση Agrisystems της TÜV HELLAS καλύπτει πιστοποιήσεις και επιθεωρήσεις, με διαπιστεύσεις, στα πεδία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική (AGRO 2, GlobalG.A.P) και Ζωική Παραγωγή (Agro 3.1, 3.2, 3.3, 3.4), Συστημάτων Διαχείρισης (ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, ISO 14001:2004), Ιδιωτικών Πρωτοκόλλων (BRC, IFS, GMO Control, Πιστοποίηση Ιχνηλασιμότητας, CO2 emission) και Εκπαίδευσης. Επίσης, ο Οργανισμός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις του τομέα παραγωγής τροφίμων, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοτήτων του, παρέχοντας την υπηρεσία ελέγχου και πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, τόσο στο στάδιο της παραγωγής όσο και στο στάδιο της μεταποίησης.