Αρχική General Η απόπειρα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο...

Η απόπειρα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα της Τουρκικής κυβέρνησης και θα εκθέσει την Τουρκία

Celestyal Cruises

Η απόπειρα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα της Τουρκικής κυβέρνησης και θα εκθέσει την Τουρκία«Οποιαδήποτε απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς», τονίζει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

«Eλπίζω ότι οι σχετικές πληροφορίες δεν θα επαληθευθούν. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η απόπειρα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί θα αποτελέσει επικίνδυνο ολίσθημα της Τουρκικής κυβέρνησης και θα εκθέσει την Τουρκία διεθνώς».

Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε σήμερα σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Mega, πληροφορίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή», σύμφωνα με τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση σκέπτεται να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

«Μια τέτοια επιλογή θα είναι απαράδεκτη», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Τα μνημεία που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έχουν πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα. Από το 1935, που ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή τής Αγίας Σοφίας σε μουσείο, κανείς δέν διανοήθηκε να αλλάξει αυτή τη χρήση. Αλλ’ ακόμα και αν η Αγία Σοφία ξαναγινόταν λατρευτικός τόπος, μπορεί να γίνει μόνο υπό μία έννοια: να γίνει Χριστιανική εκκλησία. Γι’ αυτό χτίστηκε. Αυτή είναι η ταυτότητα του μνημείου».

Αφού τόνισε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και μέσω ΕΣΠΑ δίνει πολλά χρήματα για να συντηρήσει, να αναπαλαιώσει και να αναδείξει ιστορικά μουσουλμανικά μνημεία που σώζονται σε όλη την Ελλάδα, ο υπουργός πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα διανοηθεί να εμπλέξει τέτοιου είδους καταστάσεις στα εσωτερικά πολιτικά της προβλήματα, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ρευστότητας, στο οποίο, ασφαλώς, εμείς δεν παρεμβαίνουμε. Θέλουμε να συστήσουμε στην κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας σωφροσύνη και σοβαρή πολιτική αντιμετώπιση τέτοιου είδους θεμάτων, για τα οποία η διεθνής κοινότητα και η διεθνής νομιμότητα έχουν κατοχυρωμένη θέση, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει».

Κατά τα άλλα, αναφερόμενος στα άμεσα σχέδια του ΥΠΠΟΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι από 1ης Απριλίου αρχίζει το νέο ωράριο –από τις 8 πμ έως τις 8 μμ- για τα 33 μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους μεγίστης επισκεψιμότητας. «Θεωρούμε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ισχυρότατο βραχίονα του αυξημένου τουριστικού ρεύματος που έχουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και με τα άλλα υπουργεία από τα οποία περνούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Ο υπουργός μίλησε και για την αναβάθμιση των πωλητηρίων των μουσείων και τη βελτίωση της εικόνας τους στο διαδίκτυο. «Κάνουμε μια προσπάθεια να εφαρμόσουμε ένα νέο πολιτιστικό μάρκετινγκ», είπε. «Ασφαλώς, η επιχειρηματικότητα –με το απαραίτητο μέτρο- γύρω από τον πολιτισμό δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη βαθιά πεποίθησή μας ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας, στη Ρώμη, με θέμα τη σύζευξη του Ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού, «που απετέλεσε τη βάση πάνω στην οποία βασίστηκε ο Πολιτισμός της Ευρώπης σήμερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.