Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Από 8 το πρωί έως 8 το βράδυ 33 Ελληνικά Μουσεία

Από 8 το πρωί έως 8 το βράδυ 33 Ελληνικά Μουσεία

Σαμαράς - Μενδώνη - ΠαναγιωτόπουλοςΥΠΠΟΤ Σαμαράς- Παναγιωτόπουλος  ΣύσκεψηΗ εφαρμογή του εθνικού πιλοτικού προγράμματος για την αναβάθμιση των 33, πρώτων σε επισκεψιμότητα, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδος συζητήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά σε υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε τη Τρίτη 17 Μαρτίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που συντελείται, υπογραμμίζοντας ότι εστιάζεται:
• Στο νέο διευρυμένο ωράριο (8 το πρωί με 8 το βράδυ, από 1ης Απριλίου έως 31ης Οκτωβρίου).
• Στην έγκαιρη πρόσληψη και εγκατάσταση του νέου εποχικού προσωπικού, το οποίο θα καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας.
• Στην αναμόρφωση και επέκταση των πωλητηρίων και στην επιλογή και προβολή των καταλλήλων πωλητέων ειδών.
• Στη γενικότερη αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
• Στην περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης των επισκεπτών.
• Στην καλύτερη λειτουργία των εκδοτηρίων, αλλά και των ακυρωτικών μηχανημάτων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν λειτουργούσαν.
• Στην επέκταση και αναμόρφωση των αναψυκτηρίων, ώστε να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους επισκέπτες και καλές τιμές.
• Στην εφαρμογή ενός νέου πολιτιστικού μάρκετινγκ σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και με φορείς της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
• Στην επέκταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της προβολής των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μέσω του διαδικτύου.
• Στην επέκταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
• Στην εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής που να διευκολύνουν την πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών ομάδων.
Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τόνισε τα ακόλουθα:
«Θέλω να σας ανακοινώσω σήμερα μία πρωτοβουλία που για εμένα αποτέλεσε στοίχημα προσωπικό, ήδη από τον καιρό που βρέθηκα κοντά σας στο Υπουργείο και θέλω να ευχαριστήσω και τον υπουργό Πολιτισμού που συνέχισε αυτήν την πρωτοβουλία και μιλάω ασφαλώς για κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες.
Κατορθώσαμε – και το πιστεύω αυτό, λέω το ρήμα «κατορθώσαμε» γιατί έγινε σε δύσκολες στιγμές, όπου η Οικονομία περνάει πολύ δύσκολα μονοπάτια – για ολόκληρη τη φετινή περίοδο τα σημαντικότερα Μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 08:00 το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα Μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων. Και για την περίοδο από 1ης Απριλίου, μέχρι τη 31η Οκτωβρίου.
Εάν ο καθένας από εσάς, γυρίσει με το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους κυρίως, αλλά και σε Έλληνες, υπήρχε πάντοτε αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: «Καλά, είστε στα καλά σας; Στην Ελλάδα του Πολιτισμού να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία, να μπορεί να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Και να έρχεται να πάει να δει τους Δελφούς και να είναι Σαββατοκύριακο κλειστό;». Αυτό έληξε. Και είναι ουσιαστικό βήμα προόδου. Και δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε ιδεολογία. Δεν πάω να «πουλήσω» Κεντροδεξιά. Έχει να κάνει με την απλή λογική, πέρα και πάνω από κόμματα και «κουτάκια» ιδεολογίας, υπάρχει μία ξεκάθαρη λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι η Ελλάδα. Και πάνω από όλα Ελλάδα είναι ο πολιτισμός μας.
Πιστεύω ότι, παράλληλα, πρέπει να προωθήσουμε – και θα προωθήσουμε – πολιτικές αναβάθμισής της συντήρησης, της καθαριότητας, του πράσινου στον περιβάλλοντα χώρο, των πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και την ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
Όλα αυτά πιστεύω και το επαναλαμβάνω, είναι αυτονόητα, θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια. Είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το δικό μας πολιτιστικό φορτίο. Είναι, λοιπόν, καιρός να κατακτήσουμε και εδώ στην Ελλάδα, επιτέλους, τα αυτονόητα.
Και ακόμα μία πρωτοβουλία που, πιστεύω ότι αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτιστικής μας πολιτικής, είναι ότι σήμερα με χαρά, επίσης, ανακοινώνω ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας, θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα Μουσεία μας δωρεάν, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί και για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους. Γιατί; Γιατί ο Πολιτισμός είναι πηγή υπερηφάνειας για όλους τους Έλληνες, είναι κυριαρχικό στοιχείο της κοινής Εθνικής μας Ταυτότητας. Στον Πολιτισμό έχουν όλοι δικαίωμα. Και καμία διάκριση δεν επιτρέπεται και κανέναν αποκλεισμός δεν συγχωρείται.
Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή συνάντηση, για τη στήριξη που η καθεμιά σας και ο καθένας σας έχετε δώσει σε αυτήν τη νέα Πολιτιστική μας προσπάθεια από το δικό σας χώρο, του οποίου σήμερα ηγείστε. Και θέλω να σας παρακαλέσω πολύ, σε αυτήν την καινούργια αρχή που κάνουμε, να δώσετε όλον σας τον εαυτό, προκειμένου να ακουστεί αυτό στα σύμπαντα του κόσμου, παντού. Ώστε ο ξένος που θα έρθει ή ο Έλληνας που θα θελήσει να πάει σε μία άλλη περιοχή της χώρας μας, να γνωρίζει ότι θα μπορέσει, όχι μόνο να δει, αλλά να ακουμπήσει από κοντά, να είναι μέσα, να βιώσει αυτό που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός.
Άλλη μία φορά, κ. Υπουργέ, θερμά σας ευχαριστώ, θερμά ευχαριστώ τους πάντες για τη φιλοξενία. Ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για εμένα σήμερα».
Η υπηρεσιακή σύσκεψη συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του Πρωθυπουργού και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Μεταξύ των άλλων, έλαβαν μέρος:
Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη, η Διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Νικολέτα Βαλάκου, η Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Ευγενία Γερούση και η Διευθύντρια Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων κα Μαρία Λαγογιάννη.
Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων κ. Θεόδωρος Σούμπασης, καθώς και οι περισσότεροι από τους διευθυντές και τις διευθύντριες τών Εφορειών Προϊστορικών, Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις οποίες υπάγονται διοικητικά τα σημαντικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι που εντάσσονται στο φιλόδοξο σχέδιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου:
Συγκεκριμένα, οι κκ Κωνσταντίνος Κίσσας Α’ και ΛΖ’ ΕΠΚΑ (Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης και θέατρο Διονύσου, Αρχαία Αγορά, Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Κορίνθου), Πολυξένη Βελένη (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), Αναστασία Λαζαρίδου (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας), Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Μουσεία Λευκού Πύργου και Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), Ελένη Ανδρίκου Β’ ΕΠΚΑ (Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου), Ελένη Μπάνου Γ’ ΕΠΚΑ (Ολυμπιείο, Αθήνα), Αλκηστη Παπαδημητρίου Δ’ ΕΠΚΑ (Αρχαιολογικοί χώροι Επιδαύρου και Μυκηνών), Νάνσυ Ψάλτη Ι’ ΕΠΚΑ (Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών), Αγγελική Κοτταρίδη ΙΖ’ ΕΠΚΑ (Βασιλικοί τάφοι Αιγών), Παναγιώτης Χατζηδάκης ΚΑ’ ΕΠΚΑ (Δήλος, Ακρωτήρι Θήρας), Μαρία Μιχαηλίδου ΚΒ’ ΕΠΚΑ, 4η ΕΒΑ (Αρχαιολογικοί χώροι Λίνδου, Ασκληπιείου Κω, Κάστρο Κω, Αρχαίας Καμείρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου- Ιπποτών Ρόδου, Ακρόπολη Ιαλυσού), Ιωάννα Σερπετσιδάκη ΚΓ’ ΕΠΚΑ (Αρχαιολογικοί χώροι Κνωσού και Φαιστού), Χρύσα Σοφιανού ΚΔ’ ΕΠΚΑ (Σπήλαιο Ψυχρού), Ευαγγελία Πάντου 5η ΕΒΑ (Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά), Βασιλική Συθιακάκη 13η ΕΒΑ (Σπιναλόγκα), Διαμάντω Ρηγάκου 21η ΕΒΑ (Φρούριο Κέρκυρας), Δημήτρης Αθανασούλης 25η ΕΒΑ (Αρχαιολογικός χώρος Παλαμηδίου), Γιώργος Ρεθεμιωτάκης (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).