Εικονικά τουριστικά γραφεία στο διαδίκτυο, μέσα από τα οποία διαφήμιζαν ταξίδια προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού σε δελεαστικές τομές, είχαν “στήσει” δύο ημεδαποί. Εξαπάτησαν τουλάχιστον 38 άτομα, αποσπώντας τους περίπου 50.000 ευρώ.
Οι αρχές ασχολήθηκαν με την υπόθεση μετά από καταγγελία που έγινε από χρήστες του διαδικτύου. Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε ότι οι δύο άνδρες, ηλικίας 31 και 59 ετών, είχαν δημιουργήσει προφίλ εικονικών τουριστικών γραφείων στο facebook, προωθώντας φθηνά πακέτα διακοπών στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Ντουμπάι κ.α. Στη συνέχεια εισέπρατταν χρήματα ως προκαταβολή και όταν αυτό γινόταν διέκοπταν κάθε επικοινωνία μαζί τους, με τα ταξίδια να μην πραγματοποιούνται ποτέ.
Όπως προέκυψε, είχαν χρησιμοποιήσει συνολικά επτά ιστοσελίδες στο facebook, οκτώ τραπεζικούς λογαριασμούς και δέκα τηλεφωνικούς αριθμούς. Μάλιστα, για να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους μετονόμαζαν συχνά το προφίλ και τα ενεργοποιούσαν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κατάφεραν να αποσπάσουν από τουλάχιστον 38 πολίτες το ποσό των 49.795 ευρώ για τις υποτιθέμενες ταξιδιωτικές προσφορές που διαφήμιζαν.
Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για κατ’ επάγγελμα απάτη με υπολογιστή ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.
Συστάσεις από την ΕΛ.ΑΣ.
Με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπενθυμίζει συστήνοντας και προτρέποντας τους χρήστες του διαδικτύου:
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, η οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες .
Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.