Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Νόμιμος ο προσδιορισμός ανώτατου πλαφόν στα εισιτήρια των πλοίων

Νόμιμος ο προσδιορισμός ανώτατου πλαφόν στα εισιτήρια των πλοίων

ΑκτοπλοϊαΑπέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας με δυο αποφάσεις τις προσφυγές των ναυτιλιακών εταιρικών σχετικά με το πλαφόν στα εισιτήρια των πλοίων. Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή  νομοθεσία αλλά και τη  νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον προσδιορισμό του ανώτατου πλαφόν στα εισιτήρια των πλοίων από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως νόμιμο επίσης είναι να παρεμβαίνει ο ίδιος υπουργός στο θέμα του ωραρίου των δρομολογίων των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Οι ναυτιλιακές εταιρίες ζητούσαν να ακυρωθούν ως παράνομες και αντίθετες στα Ευρωπαϊκά δεδομένα, δύο αποφάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Με την πρώτη απόφαση καθορίστηκαν οι τιμές των ναύλων (εισιτηρίων) των επιβατών και οχημάτων κατά κατηγορία πλοίων και με την δεύτερη έγιναν αλλαγές στο ωράριο των δρομολογίων των ακτοπλοϊκής  γραμμής.

Στις προσφυγές τους οι ναυτιλιακές εταιρίες υποστήριζαν ότι ο καθορισμός των ναύλων από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας  παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένα  δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία.  

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον και τις Συνταγματικές επιταγές, απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των ναυτιλιακών εταιριών. Ανέφεραν ότι ο καθορισμός των ναύλων των πλοίων γίνεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος  και χωρίς να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των πλοιοκτητών.

Συγκεκριμένα, έκριναν ότι  είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της  αναλογικότητας και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία ο καθορισμός ανωτάτων επιτρεπομένων τιμών ναύλων για όλες τις συνδέσεις των λιμανιών.

Ως προς  το ωράριο των δρομολογίων οι δικαστές και πάλι απέρριψαν τους ισχυρισμούς των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση που άλλαζε τις ώρες συγκεκριμένου  δρομολογίου πλοίου, για λόγους ασφαλείας του πλοίου και της τάξεως στα λιμάνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.