Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Πλατεία Κλαυθμώνος: Περιφέρεια Πελοποννήσου, φορείς και πολίτες με στόχο την Ανάπτυξη «ΜΥΘΙΚΗ...

Πλατεία Κλαυθμώνος: Περιφέρεια Πελοποννήσου, φορείς και πολίτες με στόχο την Ανάπτυξη «ΜΥΘΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων, Τουρισμού και Πολιτισμού

Celestyal Cruises

IMG_7214IMG_7072 (1)Το μήνυμα της «Μυθικής Πελοποννήσου» πλημμύρισε την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια, την Πέμπτη το απόγευμα, της ομώνυμης έκθεσης που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα 7 επιμελητήρια της Πελοποννήσου. Τα εγκαίνια, πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, ο οποίος τόνισε ότι «μέσα σε τρία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέστη η 2η Περιφέρεια σε εξαγωγές, από τις τελευταίες θέσεις στις οποίες βρισκόταν. Με τον τρόπο αυτό δείχνουμε έμπρακτα ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μπορούμε να τα καταφέρουμε» Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος, η αντιδήμαρχος Αθηναίων κυρία Εύα Κοντοσταθάκου, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος άλλων συμμετεχόντων.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, σημείωσε τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Περιφέρεια την προσπάθεια για εξωστρέφεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, στο ξεκάθαρο μήνυμα που προκύπτει. «Φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε παρόντες, πιο βελτιωμένοι και πιο άμεσοι. Η Πελοπόννησος, βγαίνει τολμηρά και αποφασίστηκα μπροστά. Θεμελιώνουμε καινούριες αρχές, νέες αντιλήψεις. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους μας, τους καθιστούμε συμμέτοχους και τους στηρίζουμε»
«Αυτή την πρώτη τριετία ρίξαμε το βάρος μας στις υποδομές. Τώρα πλέον είναι η στιγμή να ανοίξουμε δρόμο στον άνθρωπο, γιατί η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και τον πολίτη ως σημείο αναφοράς. Το αναπτυξιακό μας σχέδιο δίνει ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν οικογενειακό χαρακτήρα. Ούτε μία μικρομεσαία επιχείρηση δεν θα πρέπει να κλείσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Παράλληλα, ο κ. Τατούλης, αναφέρθηκε στις νέες χρηματοδοτικές ικανότητες αλλά και δυνατότητες με την αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.  «Δημιουργούμε μία Περιφέρεια πρότυπο. Μία Περιφέρεια που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Ισότιμα, συνεννοείται και συνεργάζεται με όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πρέπει  να προσεγγίσουμε τα προβλήματα με καθαρότητα και ταυτόχρονα, με ανθρώπινο πρόσωπο».
«Η σχέση μας με την επιχειρηματικότητα είναι υψηλή» συνέχισε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καθιερώσει ένα υψηλό επίπεδο σχέσεων με τους επιχειρηματικούς φορείς και τα επιμελητήρια, κάνει βήματα τολμηρά, ξεπερνάει αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, σε απόλυτη συνεργασία με τους πολίτες και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.»
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης σε τρία έργα, τα οποία χαρακτήρισε πιλοτικά για τη χώρα και τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. «Η επόμενη περίοδος, θα ξεκινήσει με 3 σημαντικά έργα. Οι μαρίνες Ναυπλίου και Μονεμβασιάς, αλλά και το ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα υπογραφεί η οριστική σύμβαση, είναι τα δύο από αυτά. Το άλλο είναι ότι ετοιμάζεται η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου ολόκληρης της Πελοποννήσου, με κύριο τουριστικό χαρακτήρα».
Ιδιαίτερα κρίσιμους μήνες χαρακτήρισε, τέλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου το πρώτο τρίμηνο του 2014 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι «είμαστε εδώ περήφανοι, γιατί δεν κιοτέψαμε ποτέ. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και δεν φοβόμαστε τίποτα. Στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεσσίες δεν υπάρχουν, ελπίδα είναι μόνο οι ίδιοι οι πολίτες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Μπουντρούκας, εκπροσωπώντας όλα τα επιμελητήρια της Πελοποννήσου, αναφέρθηκε σε μία σειρά κινήσεων και προσπαθειών, που απώτερο στόχο έχουν την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων. Παράλληλα, τόνισε την επιδίωξη των επιμελητηρίων για συνέργειες με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία των προϊόντων της περιοχής.
Ο Αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξήρε την προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήλωσε ότι τέτοιες προσπάθειες οφείλουμε και θα τις στηρίξουμε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι Περιφέρειες αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου και πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη και οντότητα» πρόσθεσε ο κ. Υπουργός και προέτρεψε τις περιφέρειες και τους δήμους «να πάρουν στα χέρια τους όλη τη δύναμη που τους αναλογεί», ενώ τάχθηκε υπέρ τις προσπάθειας για ενοποίηση ολόκληρης της Πελοποννήσου σε μία διοικητική περιφέρεια. «Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα έχει και τα επόμενα χρόνια την τύχη να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας για την Πελοπόννησο» δήλωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Γρηγοράκος.   

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εξήρε την προσπάθεια, και σημείωσε: «Μέσα στην κρίση, ολοένα και περισσότεροι είναι οι παραγωγοί που ασχολούνται με την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους. Η παρουσία Πελοποννησιακών επιχειρήσεων εδώ, στο κέντρο της Αθήνας, δείχνει ότι υπάρχουν πολύ καλά προϊόντα, αλλά και άνθρωποι που μπορούν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Λειβαδάς τόνισε την αποφασιστική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αύξηση του τουρισμού, όχι μόνο στην Πελοπόννησο, αλλά και στη χώρα και σημείωσε ότι ήταν η πρώτη Περιφέρεια που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Υπουργού Τουρισμού κας Κεφαλογιάννη για συνεργασία. Ο Πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Καλαμπόκης «πιστοποίησε» τη σημαντική δουλειά που κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το branding της, αλλά και τη μετατροπή των προϊόντων της σε σύγχρονα. «Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αυξητικούς δείκτες στον τομέα των εξαγωγών» δήλωσε τέλος ο κ. Καλαμπόκης.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, τόνισε: «Παρ` όλη τη δύσκολη συγκυρία, η κοινωνία προσπαθεί. Οι παραγωγοί, κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους στο αθηναϊκό κοινό, και αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας τους».  
Στην έκθεση συμμετέχουν 50 επιχειρήσεις από την Αρκαδία, την Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία και τη Μεσσηνία, με μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων, όπως λάδι, κρασί, ζυμαρικά, μέλι, τυροκομικά προϊόντα, γλυκά κουταλιού, αρωματικά φυτά, βότανα κλπ,  αλλά και τρείς Δήμοι της Πελοποννήσου με δικό τους περίπτερο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και θα είναι σε λειτουργία καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.