Αρχική Αεροπορικά Νέα Lufthansa: αύξηση κερδών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, σε ποσοστό...

Lufthansa: αύξηση κερδών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, σε ποσοστό περίπου 47%

Celestyal Cruises

Lufthansa imageΑύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων για τον Όμιλο Lufthansa, στις βασικές επιχειρήσεις
• Τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, το λειτουργικό αποτέλεσμα αυξάνεται στα 860 εκ. Ευρώ, (προηγούμενο έτος: 907 εκ. Ευρώ), προ δαπανών αναδιάρθρωσης και μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων  

Προσαρμόζοντας τις δαπάνες αναδιάρθρωσης και τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 ο Όμιλος Lufthansa σημείωσε αύξηση κερδών σε ποσοστό περίπου 47%, μεταφραζόμενο σε 278 εκ. Ευρώ, αγγίζοντας τα 859 εκ. Ευρώ. Τα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών του έτους, παρουσιάζουν λειτουργικά κέρδη ύψους 661 εκ. Ευρώ, έναντι 907 εκ. Ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Παρά τη μείωση επιβατών και εμπορευματικών πτήσεων, ο Όμιλος κατόρθωσε να διατηρήσει σταθερά έσοδα ύψους 22,8 δις Ευρώ.
Τα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα επηρέασαν και τα καθαρά κέρδη της περιόδου, που μειώθηκαν κατά 450 εκ. Ευρώ, φθάνοντας τα 247 εκ. Ευρώ. “Βελτιώσαμε σημαντικά τα κέρδη μας στον τομέα Eπιβατικών Αερομεταφορών. Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, έχουμε θετικό ισολογισμό όσον αφορά την Ευρωπαϊκή κίνηση της Lufthansa, χάρη στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη Germanwings. Παράλληλα, η Austrian Airlines σημείωσε κερδοφορία. Η πρόοδος αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι, στρατηγικά, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Παράλληλα, μας παρακινεί να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα δυνατά μας σημεία”, δήλωσε ο κύριος Christoph Franz, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Lufthansa AG, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου.

Σαφής είναι η επίδραση του προγράμματος Score, που εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2012. Στον τομέα της επιβατικής κίνησης, ο Όμιλος αύξησε το συντελεστή πληρότητας, διαχειριζόμενος τη χωρητικότητα των αεροσκαφών ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση. Εκτός των δύο κύριων κόμβων στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο, τα Ευρωπαϊκά δρομολόγια προς και από τη Γερμανία μεταβιβάστηκαν στη Germanwings, γεγονός που ήδη απέδωσε θετικά στα οικονομικά αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών. Προσαρμοσμένες στα μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα και τις μειωμένες δαπάνες καυσίμων ως αποτέλεσμα του μικρότερου όγκου, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0.9% σε όλους τους επιχειρησιακούς τοµείς του Ομίλου, ενώ παράλληλα τα έσοδα παρέμειναν σταθερά. Αυτό μεταφράζεται σε 171 εκ. Ευρώ. Οι αεροπορικές εταιρίες του Ομίλου μείωσαν τις δαπάνες ανά μονάδα, για παράδειγμα, τον δείκτη CASK (τις δαπάνες ανά “διαθέσιμα seat-kilometres”) σε ποσοστό 1,2 % για την περίοδο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013. Μετά τον συνυπολογισμό της μείωσης των δαπανών καυσίμων, οι δαπάνες μονάδας μειώθηκαν κατά 1.8%.

Για το διάστημα των πρώτων εννέα μηνών του 2013, η Lufthansa German Airlines, που περιλαμβάνει και τη Germanwings, συνέβαλε στα κέρδη του επιχειρησιακού τομέα, με θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα 300 εκ. Ευρώ, βελτιωμένο κατά 189 εκ. Ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Swiss κατέγραψε λειτουργικά κέρδη ύψους 182 εκ. Ευρώ, αυξημένα κατά 9 εκ. Ευρώ συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Η Austrian Airlines πέτυχε κέρδη ύψους 19 εκ. Ευρώ για τα τρία πρώτα τρίμηνα και αύξησε το αποτέλεσμα κατά 11 εκ. Ευρώ. Το αποτέλεσμα ύψους 210 εκ. Ευρώ του προηγούμενου έτους, περιελάμβανε θετικά μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα από τη μεταφορά του πτητικού έργου της Austrian Airlines στην Tyrolean Airways.
    
Οι εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών αύξησαν τα κέρδη τους κατά περίπου 100 εκ. Ευρώ
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων του προγράμματος Score είναι ορατά και στα βασικά οικονομικά μεγέθη των υπόλοιπων επιχειρησιακών τομέων του Ομίλου. Όλοι σημείωσαν κερδοφορία κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, η Lufthansa Technik κατόρθωσε να αυξήσει το λειτουργικό της κέρδος κατά 101 εκ. Ευρώ, αγγίζοντας τα 332 εκ. Ευρώ. Επίσης, σημείωσε αύξηση εσόδων κατά 3,6%, κυρίως ως αποτέλεσμα εργασιών για λογαριασμό τρίτων, εκτός του Ομίλου Lufthansa. Αμετάβλητες παρέμειναν και οι λειτουργικές δαπάνες της Lufthansa Technik. Ομοίως, ο τομέας IT Services σημείωσε αύξηση λειτουργικών κερδών ύψους 4 εκ. Ευρώ, έναντι 17 εκ. Ευρώ το 2012, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εσόδων. Η LSG SkyChefs, κορυφαία εταιρία τροφοδοσίας παγκοσμίως, ανακοίνωσε κέρδη ύψους 63 εκ. Ευρώ για το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Η μείωση κατά 12 εκ. Ευρώ οφείλεται κυρίως στη μεταβίβαση των Βρετανικών θυγατρικών σε κοινοπραξία η οποία δεν αποτελεί πλέον μέρος των εταιριών του Ομίλου. Στον τομέα Logistics, τα λειτουργικά κέρδη των τριών πρώτων τριμήνων ανήλθαν σε 43 εκ. Ευρώ, μειωμένα κατά 24 εκ. Ευρώ, κυρίως εξαιτίας της σταθερά μειωμένης ζήτησης που παρουσίασε ο τομέας αερομεταφορών φορτίου ανά την υφήλιο. Παρά ταύτα, η Lufthansa Cargo κατόρθωσε να παραμείνει κερδοφόρα, αντίθετα από σχεδόν όλες τις αεροπορικές εταιρίες μεταφοράς φορτίου ανά την υφήλιο. Αυτό οφείλεται και στη σταθερή εστίαση της εταιρίας στον επικερδή τομέα εξειδικευμένων μεταφορών υψηλής ποιότητας.

Ο Όμιλος Lufthansa αναμένει προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 900 εκ. – 1 δισ. Ευρώ για το 2013
Για το επιχειρησιακό έτος 2013, ο Όμιλος Lufthansa προβλέπει αυξημένα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 600 -700 εκ. Ευρώ, συγκριτικά με την περσινή χρονιά (524 εκ. Ευρώ). Προσαρμοσμένα στις δαπάνες αναδιάρθρωσης και σχεδιασμού που υπολογίζονται σε 300 εκ. Ευρώ, τα κέρδη υπολογίζεται να κυμανθούν μεταξύ 900 εκ. – 1 δισ. Ευρώ. Τα έσοδα αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία κατά τη διάρκεια του έτους οδήγησαν σε μείωση των εσόδων σε Ευρώ, εδικά στον τομέα των επιβατικών αερομεταφορών. Η κυρία Simone Menne, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Οικονομική Διευθύντρια της Deutsche Lufthansa AG, δήλωσε σχετικά: «Μειώσαμε τις δαπάνες μας σε βιώσιμη βάση, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τους πελάτες. Οι μεταβολές στη συναλλαγματική ισοτιμία που οδήγησαν σε μείωση των εσόδων μας, καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε αποδοτικοί από πλευράς κόστους. Δεν θα επαναπαυτούμε σε όλα όσα έχουμε πετύχει, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να γίνουμε ακόμη ισχυρότεροι εμπορικά και καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε».

Οι πρώτοι εννέα μήνες του 2013 σε αριθμούς
Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, τα έσοδα παρέμειναν σταθερά, στα 22,8 δισ. Ευρώ, μειωμένα κατά 0,2% συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Συνολικά, την συγκεκριμένη περίοδο, τα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου σημείωσαν μικρή μείωση, σε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας τα 24,3 δισ. Ευρώ. Τα έσοδα από το πτητικό έργο μειώθηκαν κατά 0,7%, στα 18,7 δισ. Ευρώ. Τα τρία πρώτα τρίμηνα, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,1%, στα 23,7 δις Ευρώ. Οι δαπάνες καυσίμων μειώθηκαν κατά 161 εκ. Ευρώ, σε 4,5 δισ. Ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,9%, κυρίως εξαιτίας του μειωμένου όγκου. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται -99 εκ. Ευρώ για αντιστάθμιση κινδύνου από διακυμάνσεις σε τιμές καυσίμων (fuel hedging). Τα τέλη και οι χρεώσεις μειώθηκαν κατά 0,2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, κυρίως εξαιτίας του μειωμένου αριθμού πτήσεων.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, ο Όμιλος Lufthansa κατέγραψε λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους 661 εκ. Ευρώ. Για να διευκολυνθεί η σύγκριση, το αρχικό δηλωθέν λειτουργικό αποτέλεσμα για την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν προσαρμοσμένο κατά 279 εκ. Ευρώ, σε συνέχεια της υιοθέτησης των τροποποιήσεων των διεθνών λογιστικών προτύπων (ΙΑS 19). Μετά από αυτή την προσαρμογή, το αποτέλεσμα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 ανήλθε στα 907 εκ. Ευρώ.
Το καθαρό αποτέλεσμα για την περίοδο μειώθηκε κατά 450 εκ. Ευρώ, στα 247 εκ. Ευρώ. Τα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στα 0,54 Ευρώ.
Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του 2013, ο Όμιλος Lufthansa δαπάνησε 1,9 δισ. Ευρώ σε επενδύσεις, ποσό που κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από το ποσό αυτό, 1,7 δισ. Ευρώ δαπανήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του στόλου. Η λειτουργική ταμειακή ροή ανήλθε σε 3 δισ. Ευρώ και η ελεύθερη ταμειακή ροή (η ταμειακή ροή από λειτουργικές δράσεις μείον των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών) σε 1,6 δισ. Ευρώ. Συνεπώς, η ταμειακή ροή παρουσίασε απότομη άνοδο από έτος σε έτος. Για τους πρώτους εννέα μήνες, ο Όμιλος είχε καθαρές οφειλές ύψους 1,1 δισ. Ευρώ. Ύστερα από την υιοθέτηση των νέων Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΙΑS 19 ), o δείκτης “δανειακής επιβάρυνσης” (συνολικά ξένα κεφάλαια/ συνολικά ίδια κεφάλαια) είναι πλέον 19,1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.