Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη-2013» στο Πήλιο

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης, «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη-2013» στο Πήλιο

ΑΦΙΣΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2013Επταήμερο Φεστιβάλ Αφηγήσεων με παράλληλες εκδηλώσεις στο Πήλιο
Πανέτοιμος να σεργιανίσει στα μονοπάτια των λαϊκών παραμυθιών και των μύθων είναι ο Κένταυρος, ανυπομονώντας να ξετυλίξει το κουβάρι των επταήμερων αφηγήσεων και των πλούσιων παράλληλων εκδηλώσεων. Φέτος οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, και απλώνονται στην Άνω και  Κάτω Γατζέα. Αυλές μουσείων, φιλόξενων οικιών και αρχοντικών, πλατώματα καλντεριμιών, αυλόγυροι εκκλησιών, γωνιές περιβολιών, παλιά σχολαρχεία, και ατμοσφαιρικοί χώροι σιδηροδρομικών σταθμών θα αντηχήσουν ιστορίες πολυταξιδεμένες γνωστές και άγνωστες για το διάστημα 5-11 Αυγούστου.
P11Έπειτα από τις απόλυτα επιτυχημένες διοργανώσεις του 2011 και 2012 οι συνδιοργανωτές Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ εμπλουτίζουν το φετινό πρόγραμμα με νέες προτάσεις σε παλιούς δοκιμασμένους δρόμους έχοντας ως κύριο άξονα πάντα τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών.
       Οι εκδηλώσεις του 2013 διανθίζονται από τη συμμετοχή της Αυστρίας, Κύπρου, Νορβηγίας με αντίστοιχες αφηγήτριες (Μπ. Λένερ, Ε. Αχιλλέως, Ν. Νάεσχαϊμ), ενώ από τον χώρο των Ελλήνων αφηγητών παίρνουν μέρος με ιστορίες η Σάσα Βούλγαρη, ο Αϊγιωργίτης της διασποράς Δημήτρης Β. Προύσαλης, η Ομάδα Αφήγησης «Υφάντρες των παραμυθιών» (Μ. Απειρανθίτου, Λ. Σουγιά), η Τ. Λυγδοπούλου, η Λ. Τριαντάρη, η Β. Αισώπου, ο Α. Ραυτόπουλος, η Χ. Πορίχη, και οι μαθητευόμενες Κ. Μουλά, Ε. Μπούζτου, Κ. Κλώντζα, Α. Γεωργίτση και ο Δ. Μάλλης. Τη μουσική συμμετοχή εκπροσωπεί ο Σπ. Πετρουλάκης. Αφηγήσεις από τους Βίους των Αγίων και τα Μαρτυρολόγια της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης «Συναξάρια σαν παραμύθια» θα κάνουν οι π. Δ. Καποδίστριας, ο π. Ι. Καμακάς και ο Ν. Βαραλής.
         Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του  το Θερινό Σχολείο Παραμυθιών για ενήλικο κοινό με ενδιαφέρουσες διαλέξεις πανεπιστημιακών, ειδικών και μελετητών από τις Α. Αγγελοπούλου, Α. Μπρούσκου και Ε. Κατρινάκη. Στις Παράλληλες Καλλιτεχνι-κές Εκθέσεις ευφάνταστοι και δημιουργικοί συνομιλητές της Τέχνης θα μοιραστούν με το πλατύ φιλότεχνο κοινό τις εμπνεύσεις που τους χάρισαν τα λαϊκά παραμύθια και οι μύθοι μέσα από τα έργα τους: Μ. Καραθανάση-Λυχναρά (Δημιουργίες σε μέταλλο), Β. Πατσέας (Κεραμικά), Λ. Πλαβός (Φωτογραφία), Α. Τζαφέστα (Ζωγραφική), Ν. Πέππα-Τριαντάρη (Χειροποίητη κούκλα).
         Τιμητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν πολλές στη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ καθώς προβάλλονται για την σημαντική συμβολή τους στον χώρο του ελληνόφωνου παραμυθιού τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του Ελληνικού Καταλόγου Μαγικών Παραμυθιών με αφορμή την έκδοση της επιτομής των Μαγικών παραμυθιών στην αγγλική γλώσσα. Ο Μουντζούρης, το θρυλικό τραινάκι του Πηλίου παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ με αφηγήσεις στους σταθμούς της διαδρομής Άνω Λεχώνια-Μηλιές με ειδική τιμή εισιτηρίου για τα 110 χρόνια ζωής του στο βουνό των Κενταύρων. Τα 20χρονα προσφοράς στην ελληνική αφήγηση της Σάσας Βούλγαρη τιμώνται με τη συμμετοχή της μεγάλης Θεσσαλής αφηγήτριας στις εκδηλώσεις. Τέσσερις μέρες βιωματικών εργαστηρίων για την τέχνη της αφήγησης θα δώσουν την ευκαιρία στους φίλους των ιστοριών (γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές, φοιτητές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοτέχνες) να γνωρίσουν τα μυστικά του κόσμου της αφήγησης από τους παλαιότερους αφηγητές (Ν. Νάεσχαϊμ, Σ. Βούλγαρη, Ε. Αχιλλέως, Δ. Β. Προύσαλη).
Ο Κένταυρος σας προσκαλεί σε ένα επταήμερο ταξίδι μέσα από τον βαθύ ανθρώπινο λόγο, που εξακολουθεί να συγκινεί όλες τις ηλικίες χωρίς διάκριση, αποτελώντας ταυτόχρονα ανάγκη έκφρασης και αυθεντικό συστατικό επικοινωνίας για να ανιχνεύσουμε και πάλι τις βασικές ποιότητες της συλλογικής συνεύρεσης σε τόπο άτοπο και χρόνο άχρονο. Οι πολιτιστικοί θησαυροί της σοφίας του κόσμου θα μοιραστούν απλόχερα και οι γειτονιές του Αϊ Γιώργη θα αγκαλιάσουν και πάλι τους δυνητικούς συνταξιδιώτες του νου και της καρδιάς.
      Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις (αφηγήσεις, εκθέσεις, διαλέξεις, αφιερώματα) είναι ελεύθερη, η συμμετοχή στα εργαστήρια γίνεται μετά από επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906008. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης ενώ για τις αφηγήσεις στο τραίνο προϋπόθεση αποτελεί η προαγορά εισιτηρίων στο Γραφείο ΤΡΑΙΝΟΣΕ Δημητριάδος 186 & Μαυροκορδάτου-Τηλ. 24210-39723 e-mail:  grafeio.volou@trainose.gr
Πολύτιμοι υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Βασιλική Πρεσβεία της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας, η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα.  

Τραινάκι Πηλίου, μια αξέχαστη εμπειρία, με το θρυλικό «Μουτζούρη»

Hotel Bookings in Pelion– Suggested for its best rates  – Check Availability

Hotel Bookings in Greece – Suggested for its best rates  – Check Availability

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.