Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αδελφοποίηση των Ψαρών με την Ερέτρια

Αδελφοποίηση των Ψαρών με την Ερέτρια

2013-06-29 19.56.152013-06-29 19.51.09Με κατάνυξη και σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Ερέτριας με το Δήμο Ψαρών.

Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους κυρίους Τσιριμώκο και Σμπιλίρη,  μετέβει στα Ψαρά όπου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις εορτασμού για την 189η Επέτειο του  ολοκαυτώματος του νησιού.

Ο κ. Βελέντζας, μιλώντας το Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, κατά την τελετή αδελφοποίησης των Ψαρών με την Ερέτρια, είπε μεταξύ άλλων:

«Έφτασα εδώ στα Ψαρά ιδιαίτερα συγκινημένος για να παρακολουθήσω τις εκδηλώσεις  μνήμης και απόδοσης τιμής στο Ολοκαύτωμα του 1824 αλλά και να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Ερέτριας με το Δήμο Ψαρών.

Φτάνοντας εδώ, στο όμορφο νησί των Ψαρών, βρήκα ένα οικείο περιβάλλον. Αισθάνομαι ότι είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Δεν είναι μόνο η εγκάρδια φιλοξενία που μας προσφέρει ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι ιστορικοί και συναισθηματικοί δεσμοί που ενώνουν την Ερέτρια με τα Ψαρά.

«Το αίμα νερό δεν γίνεται», λέει ο λαός μας. Και έχει δίκιο. Μετά την καταστροφή των Ψαρών πολλοί Ψαριανοί, ήρθαν στον ευλογημένο τόπο μας, την Ερέτρια για να αναζητήσουν καταφύγιο, ένα “φιλόξενο” περιβάλλον για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Και το βρήκαν. H Ερέτρια  ονομάσθηκε Νέα Ψαρά.

Η αδελφοποίηση που πραγματοποιήσαμε τον Αύγουστο του 2012 και ολοκληρώνεται απόψε, επισφράγισε μόνο κατά τους τύπους, αυτό που είχαμε τόσα χρόνια στην καρδιά μας. Ότι είμαστε κάτοικοι ενός Δήμου, με κοινές ρίζες, πόνο, μάχες, καταστροφές αλλά σθένος για να ανασυνταχθούμε και να δημιουργήσουμε.

Τους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που διανύουμε με την οικονομική και την πνευματική πενία, έχουμε υποχρέωση απέναντι στις νεότερες γενιές να τους μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδεώδη των Ερετριέων και των Ψαριανών. Αυτών που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πολέμησαν, αντιστάθηκαν, βίωσαν καταστροφές αλλά και δημιούργησαν. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής.

 Αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν μάθουμε από τα προτερήματα αλλά και τα λάθη των προγόνων μας και δεν θα είμαστε σε θέση να χαράξουμε το μέλλον μας. Λαός χωρίς παρελθόν και ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένος να αφανιστεί».    

Ο δήμαρχος Ερέτριας κατά την παραμονή του στα Ψαρά παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος,  το τρισάγιο στο χώρο της οικίας του Πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ψαρών «Κωσταντής Κοτρόζος» και το βράδυ της 29ης Ιουνίου μετά την ολοκλήρωση της Β’ φάσης αδελφοποίησης με τα Ψαρά την αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης της Μαύρης Ράχης.

Λεζάντες:

–          2013-06-29 19.51.09 Ο δήμαρχος Ερέτριας Βασίλης Βελέντζας και ο δήμαρχο Ψαρών Kωνσταντίνος Βρατσάνος μπροστά από το μνημείο των Αθάνατων Ηρώων του Ολοκαυτώματος της Μαύρης Ράχης.

–          2013-06-30 12.51.20 Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της δημοτικής βιβλιοθήκης Ψαρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.