Home Ειδήσεις στα Ελληνικά ΠΟΞ: Αναμένουμε την άμεση έναρξη χρηματοδότησης της Ελληνικής Ξενοδοχίας

ΠΟΞ: Αναμένουμε την άμεση έναρξη χρηματοδότησης της Ελληνικής Ξενοδοχίας

Πανελλήνια Ομοσπονδία ΞενοδόχωνΗ Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών, συνολικού ύψους περίπου 28 δισ. Ευρώ (πλέον των 14 δισ. Ευρώ κεφαλαίων που παρασχέθηκαν για την εξυγίανση οκτώ Τραπεζών) και της διαδικασίας αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, επισημαίνει τα εξής:

Είναι σαφές ότι το Eλληνικό Τραπεζικό Σύστημα διήλθε μίας επίπονης και σύνθετης διαδικασίας, η οποία διήρκεσε σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του αρχικώς εκτιμώμενου και οδήγησε τους τραπεζικούς ομίλους σε άρδην μεταβολή των όρων, των πολιτικών και των πρακτικών λειτουργίας τους, απέναντι στο επιχειρηματικό πελατειακό κοινό τους.

Η πλειονότητα των υγειών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, μεσούσης της κρίσης, βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική και επενδυτική θέση εξαιτίας ακριβώς αυτών των πολιτικών.

Η αυστηρή έως απόλυτη πολιτική των Τραπεζών, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στην επιστροφή του ΦΠΑ, αλλά και στην καταβολή των επιχορηγήσεων για ολοκληρωθείσες επενδύσεις – χωρίς καν να συνεκτιμήσουμε τις υπέρμετρες φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις σε επίπεδο επιχειρηματικού και λειτουργικού κόστους – έχουν οξύνει δραματικά το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων, προκαλώντας, παράλληλα, σειρά άλλων επιπλοκών και αρνητικών επιπτώσεων στη δραστηριότητα, στην ανταγωνιστικότητα, στην κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων, αλλά και στις συνεργασίες τους (προμηθευτές, τουριστικοί οργανισμοί κλ.π).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, αναμένει και επιζητεί πλέον, την τάχιστη επανενεργοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών στον ρόλο τους, ως πηγών χρηματοδότησης και διευκόλυνσης της κίνησης κεφαλαίων για τις χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις-πελάτες τους, καθώς και στην αποστολή τους ως αρωγών κάθε υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικής προσπάθειας ανάπτυξης και δημιουργίας.

Ο τομέας Τουρισμού είναι αυτήν τη στιγμή ο πλέον ελπιδοφόρος κλάδος της Εθνικής Οικονομίας και της εξωστρεφούς Ελληνικής Επιχειρηματικότητας. Η μέχρι τώρα θετική εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου καταμαρτυρεί και αναδεικνύει τις προοπτικές που υπάρχουν ως προς την τουριστική ανάπτυξη και τις δυνατότητες που προσφέρονται για βιώσιμο και βέλτιστο επιχειρείν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Οι σχέσεις των Τραπεζών με τις επιχειρήσεις πελάτες τους, πρέπει να επιστρέψουν σε επίπεδα εμπιστοσύνης, ουσιαστικής υποβοήθησης και κατανόησης. Μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, θα ενισχυθούν οι αμιγώς Ελληνικές Επενδύσεις των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα τονωθεί η απασχόληση και θα παραχθεί εισόδημα που θα διαχυθεί σε συνδεόμενους με τον ξενοδοχειακό τομέα, άλλους κλάδους και επαγγελματικές τάξεις της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη:
–  Να ξεκινήσει άμεσα η ροή του χρήματος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μάλιστα όχι με απαγορευτικά επιτόκια.  
–  Να υπάρξει έως και διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, θέτοντας ταυτόχρονα και ένα ανώτατο πλαφόν χορήγησης δανείων, το οποίο σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ξεπερνά το 6%, μειούμενο ανάλογα με την κατάσταση της επιχείρησης και το ρίσκο της επένδυσης.
Παράλληλα, θα πρέπει να προβλεφθεί πως, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα από 01/01/2013 έως 31/12/2014 δεν θα επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν. 128/1975 (ΦΕΚ 178 Α’) τα υπόλοιπα των δανείων, καθώς και τα χορηγούμενα δάνεια ή πιστώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τα τουριστικά καταλύματα της χώρας, όπως είχε συμβεί με το Αρ. 23 του Ν. 3756/2009 (ΦΕΚ 53 Α’).

Οι Ελληνικές Τράπεζες, κατά δηλώσεις και των στελεχών τους και των εκπροσώπων τους, έχουν πλέον και τις «γερές βάσεις» και «τα κεφάλαια που χρειάζονται για να μπορέσουν να δανειοδοτηθούν οι υγιείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν εξωστρέφεια» (Δηλώσεις Προέδρου Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργου Ζανιά, 02/07/2013).

Με τα ανωτέρω υπόψιν, αναμένουμε την άμεση έναρξη χρηματοδότησης της Ελληνικής Ξενοδοχίας.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version