Tην εντολή στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κατάρτισης επείγοντος σχεδίου κοινωνικού Τουρισμού, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννης Βρούτσης, από το βήμα της 16ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.).
Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 14 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Divani CARAVEL, παρουσία του υπουργού Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιου Λιάσκου, του τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχάλη Κριτσωτάκη, του προέδρου του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτου Παραδιά, του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, κ. Στέφανου Γκίκα καθώς και εκπροσώπων φορέων.
Την έναρξη των εργασιών της 16ης Γενικής Συνέλευσης της Συνομοσπονδίας κήρυξε ο πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία, την απασχόληση και εν γένει την ευημερία της χώρας, ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, την οποία διανύουμε.
Αναφερόμενος στα μηνύματα που έρχονται για τη νέα τουριστική περίοδο του 2013, ο πρόεδρος της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και σημείωσε ότι τη φετινή τουριστική σεζόν, αναμένονται ένα εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις, δηλαδή 17 εκατ. διεθνείς αφίξεις.
«Εάν επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, το όφελος για την ελληνική οικονομία θα μεταφραστεί σε ένα δισ. ευρώ επιπλέον, που σημαίνει συνολικά 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, γεγονός που αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στον τομέα της απασχόλησης και σε πολλούς παραγωγικούς τομείς της χώρας», είπε ο κ. Μπρεντάνος.
Ο πρόεδρος της Σ.Ε.ΕΔ.Δ.Ε., έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο, στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, αλλά και στην επιβολή δυσβάσταχτων φόρων καθώς και σε πολιτικές αποφάσεις, που οδήγησαν στην περιθωριοποίηση και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού μικρών τουριστικών επιχειρήσεων.
Βεβαίως, δεν παρέλειψε να επικροτήσει τις φιλότιμες πολιτικές πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου, ευχαριστώντας τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, κυρίως για τη στάση του στο θέμα του ασφαλιστικού, αλλά και την υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη καθώς και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Αναστάσιο Λιάσκο για την αγαστή συνεργασία από την ανάληψη των καθηκόντων τους έως σήμερα.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο υπουργός Εργασίας, εκτός από το σχέδιο κοινωνικού Τουρισμού, προανήγγειλε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα μέσα στο 2013, πλέον της μείωσης κατά 1,1 μονάδες που σημειώθηκε μέσα στο 2012, λόγω της κατάργησης των εισφορών υπέρ των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην απλούστευση του καθεστώτος ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων με μόνο κριτήριο τη δυναμικότητα ως προς τον αριθμό των δωματίων και στην κατάρτισηση ειδικού προγράμματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για 10.000 νέους που θα απασχοληθούν αποκλειστικά στον τουριστικό κλάδο, στο πλαίσιο της μεγάλης δράσης «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» για 45.000 νέους έως 29 ετών, με στόχο την αντικατάσταση θέσεων εργασίας μαθητευόμενων από το εξωτερικό με προσλήψεις νέων παιδιών από την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στις προβλέψεις για τη νέα τουριστική περίοδο, είπε ότι είναι εξαιρετικές, ενώ στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης έκανε λόγο για δημιουργία έως και 50.000 νέων θέσεων εργασίας στον Τουρισμό.
Χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση της Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε., ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, κ. Αναστάσιος Λιάσκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φετινή θα είναι η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών για τον ελληνικό Τουρισμό, κάνοντας λόγο ακόμη και για 12 δισ. ευρώ τουριστικές εισπράξεις, δηλαδή 2 δισ. ευρώ επιπλέον, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά. Όπως είπε ο κ. Λιάσκος, αντίστοιχη αναμένεται και η πορεία των αφίξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, καταγράφουν αύξηση 15-20% από τις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ Ανδρεάδης Ανδρέας στην ομιλία του ανέδειξε τις θετικές προβλέψεις για τη δυναμική του τουρισμού στη χώρα μας και παράλληλα τόνισε ότι είναι αναγκαία η συλλογική δουλειά μέσα από εργαλεία – όπως η εταιρία Marketing Greece AE και το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ που θα προβάλλουν οργανωμένα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο κύριος Ανδρεάδης επικρότησε επίσης την αναγνώριση από το κράτος του ΣΕΤΕ ως επίσημο κοινωνικό εταίρο του.
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εθνική Άμυνας της ΝΔ, κ. Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη του κλάδου και στις δυνατότητες που προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης 2014 – 20. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης, ύψους 17 δισ. ευρώ, ο κ. Γκίκας είπε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρυξελλών, θα διοχετευθεί για δράσεις όπως, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η διάχυση των νέων τεχνολογιών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι πράγματι επί σειρά ετών ο κλάδος αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ακόμη και επιβίωσης, όμως το τελευταίο διάστημα με στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις -όπως αυτή για τις εισφορές, του υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση – η κυβέρνηση ικανοποίησε πολλά αιτήματα της Συνομοσπονδίας και μάλιστα με τις παρεμβάσεις που αναμένονται στο νέο νόμο για τον τουρισμό, είναι πλέον βέβαιο, ότι ο κλάδος θα αποτελέσει ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, που θα συνεισφέρει στην βελτίωση και ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.