Στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερέτριας, που αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης για ολόκληρη την Εύβοια προχωρά ο Δήμος Ερέτριας, παρά την «εγκληματική» για τον τόπο αδράνεια που επιδεικνύει προκλητικά το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας.
O δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας κατά την ενημέρωση – συζήτηση (που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου στο Λύκειο Ερέτριας μετά από σχετική πρόσκληση των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή), με θέματα τη διαμόρφωση της παραλίας και του πεζόδρομου της Αρχαίου Θεάτρου και την αξιοποίηση του Πεζονησίου (Νησί των Ονείρων), εξέφρασε τη βούλησή του να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της παραλίας της Ερέτριας και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
Επίσης, παρουσίασε τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής χωρίς να βρει ανταπόκριση από το Λιμενικό Ταμείο.
Αναλυτικότερα, σε έγγραφο που έστειλε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ερέτριας προς το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας (στις 25 Ιανουαρίου 2013, με αριθμό πρωτοκόλλου 833), ζητά να παραχωρήσει στο Δήμο Ερέτριας τη χερσαία ζώνη λιμένα, έκτασης 15.262,26 τ.μ. για κατασκευή έργων μόνιμης φύσης, τα οποία μπορεί να διεκδικήσει τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ και να υλοποιήσει, μόνο ο Δήμος ή Νομικό Πρόσωπο αυτού.
Η Τεχνική Υπηρεσία στο εν’ λόγω έγγραφό της προς το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας, επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ερέτριας, τονίζοντας ότι ο Δήμος Ερέτριας προτίθεται να συντάξει τη σχετική μελέτη, να λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται προς έγκριση και χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013 στον άξονα προτεραιότητας 5», μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου η οποία έχει και διαχειριστική επάρκεια και ανάλογη εμπειρία. Επίσης, ο Δήμος Ερέτριας θα αναλάβει τη δημοπράτηση και την εκτέλεση του έργου αυτού σαν ενιαίο σύνολο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατάτμηση του σε επιμέρους έργα και ενδεχόμενες καθυστερήσεις.
Το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας, όχι μόνο έλαβε αρνητική απόφαση για το αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας, θεωρώντας προφανώς ότι η ανάπλαση της περιοχής μας είναι ήσσονος σημασίας αλλά και “ξέχασε” να την αποστείλει στο Δήμο Ερέτριας, απαξιώνοντας ουσιαστικά την Ερέτρια και τους πολίτες της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσχέδιο της μελέτης έχει ήδη παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες του 2012 σε κοινή συνάντηση του Δήμου Ερέτριας, του λιμενικού Ταμείου και πολιτών – επαγγελματιών του Δήμου χωρίς βεβαίως ο πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου ή οποιοσδήποτε άλλος, να εκφράσει αρνητική άποψη. Το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 2.800.000 ευρώ (χωρίς εργολαβικό όφελος 18% και ΦΠΑ 23%) με την προσθήκη αυτών θα αγγίξει τα 4.100.000 ευρώ.
Το έργο όπως αναφέρεται στην προμελέτη του Δήμου Ερέτριας έχει στόχο:
– Την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής
– Τη δημιουργία προϋποθέσεων για αύξηση της επισκεψιμότητας και ταυτόχρονη ευημερία της τοπικής εμπορικής αγοράς.
– Την ανάδειξη των πολιτισμικών αλλά και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής
– Τη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας της περιοχής
– Το ζωντάνεμα και την ενίσχυση της κίνησης της περιοχής όλους τους μήνες του χρόνου και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Ερέτριας η μελέτη αφορά στις εξής περιοχές:
1) Χερσαία ζώνη λιμένος
2) Τμήμα της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος – Λεωφόρος
3) Τμήμα της Αρχαίου Θεάτρου
4) Δημοτικό Σχολείο
5) Κεντρική Πλατεία
6) Δημαρχείο
7) Παραλιακό Μέτωπο
8) Τμήμα της Πλατείας Ειρηνοδικείου
Ο Δήμος Ερέτριας αποφασίζει να προχωρήσει στην ανάπλαση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου της Ερέτριας που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, όπως επίσης και σε εκείνα της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η παραλία της Ερέτριας θα μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό δύο ταχυτήτων. Το ένα τμήμα της θα αξιοποιηθεί ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει έρμαιο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας που επιδεικνύει συστηματικά το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας.
«Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την ένταξη του έργου ανάπλασης στον άξονα 5», επισημαίνει ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας. «Δυστυχώς ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ερέτριας κ. Βασίλης Βαρελάς «κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του» και βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη ολόκληρου του Δήμου Ερέτριας, αρνούμενος να δώσει το “πράσινο φως” στην συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Γιατί άραγε επιμένει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων, που επιμένουν στη διατήρηση των ετοιμόρροπων παραπηγμάτων στην παραλία ακόμη και αν έχουν μεταμορφώσει την τουριστική περιοχή μας σε παραγκούπολη; Καλείται το Λιμενικό Ταμείο Ερέτριας να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδείξει στην πράξη αυτό που λέει, ότι μέλημά του είναι η ανάπτυξη της Ερέτριας. Επίσης, ο κ. Βαρελάς καλείται να απαντήσει πώς θα διατεθούν τα χρήματα που έχει στα αποθεματικά του το Λιμενικό Ταμείο, από τη στιγμή που θα ενοποιηθεί σε ενιαίο φορέα με τα υπόλοιπα Λιμενικά Ταμεία της Εύβοιας. Ως δήμαρχος Ερέτριας ευελπιστώ ότι θα βρω ευήκοα ώτα για την ανάπτυξη του ιστορικού Δήμου μας, από την νέα ηγεσία του φορέα που θα περιλαμβάνει τα Λιμενικά Ταμεία της Εύβοιας. Μέχρι τότε η ανάπλαση της παραλίας της Ερέτριας των τμημάτων που ανήκουν στο Δήμο, θα προχωρήσει παρά την κωλυσιεργία και αδράνεια της υπάρχουσας αρχής του Λιμενικού Ταμείου».
Σημειώνεται ο Δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας, έστειλε για ακόμη μια φορά έγγραφο (στις 27 Μαρτίου 2013) ότι στο οποίο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στο Λιμενικό Ταμείο ότι «λόγω των αναγκαίων εγκρίσεων και της εκπνοής του ΕΣΠΑ για την ωρίμανση της μελέτης, απαιτείται άμεσος συντονισμός και επίσπευση των ενεργειών».
Την ανοιχτή συζήτηση διοργάνωσαν οι εξής σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος “Κ. Κανάρης”, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών “Η Μέδουσα”, Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Αχινός”, Εμπορικός Σύλλογος Ερέτριας, Σύλλογος Αλιέων, Αλιευτικός Σύλλογος μέσης Αλιείας ”Παναγία Παραβουνιώτισα”, Κυνηγετικός Σύλλογος “Η Άρτεμις”, Φιλοζωικό Σωματείο Ερέτριας “Ο Άργος”, Ναυταθλητικός Όμιλος Ερέτριας, Κίνηση πολιτών Ερέτριας.
Ο δήμαρχος Ερέτριας κ. Βασίλης Βελέντζας ευχαριστεί έναν προς έναν τους συλλόγους για την πρόσκληση και τον εποικοδομητικό διάλογο που ανέπτυξαν.