Αρχική Κύπρος Η Κύπρος δίδει και πάλι το «παρών»!

Η Κύπρος δίδει και πάλι το «παρών»!

ΚύπροςΟ ήλιος λάμπει στην Μεγαλόνησο και η θερμοκρασία ανεβαίνει. Η Άνοιξη είναι για τα καλά στο νησί και προοιωνίζεται ένα αξέχαστο και άκρως τουριστικό καλοκαίρι, όπως πάντα άλλωστε. Οι τουριστικές κρατήσεις από τις διάφορες αγορές δεν έχουν επηρεαστεί μετά τα ολιγοήμερα θέματα που ανέκυψαν στον τραπεζικό τομέα του νησιού και η  ζωή έχει επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς της.
Οι Τράπεζες επαναλειτουργούν και είναι ανοικτές για το κοινό. Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν από την 28.3.13 με ισχύ 4 ημερών  αφορούν τους Κύπριους πολίτες και τους αλλοδαπούς που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.
Οι επισκέπτες του νησιού που διαθέτουν λογαριασμούς σε Τράπεζες της αλλοδαπής μπορούν να προβούν κανονικά σε αναλήψεις μέσω ΑΤΜ από τους τραπεζικούς τους   λογαριασμούς στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το τι ορίζει η εκάστοτε τράπεζα της αλλοδαπής και το ΔΙΑΣ (σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών). Επίσης, οι επισκέπτες- κάτοχοι καρτών ξένων τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες τους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, βενζινάδικα  κτλ., χωρίς κανένα πρόβλημα.  
 
Όσοι Ελλαδίτες επισκέπτες, κάτοχοι  λογαριασμών τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου, βρεθούν στο νησί μέχρι και την λήξη των 4ήμερων περιοριστικών μέτρων και θέλουν να διαχειριστούν τις καταθέσεις που διαθέτουν σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι (μέτρα από 28/3, ισχύος 4 ημερών και μέχρι νεωτέρας):
1. Επιτρέπεται ανάληψη μέγιστου ποσού ανά πρόσωπο €300 ημερησίως ανά πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν γίνει ανάληψη του μέγιστου ποσού ανά μέρα τότε το υπόλοιπο προστίθεται στο διαθέσιμο ποσό της επόμενης μέρας.
2. Επιτρέπονται πληρωμές μόνο για εμπορικές συναλλαγές μέχρι €5.000 και αφού προσκομιστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Τράπεζα.  Για ποσά πάνω από €5.000 οι πληρωμές υπόκεινται σε έγκριση από σχετική επιτροπή που ορίζεται από την Κεντρική Τράπεζα.
3. Επιτρέπεται η μεταφορά χρημάτων για την πληρωμή μισθών υπαλλήλων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου καθώς και στο εξωτερικό, χωρίς περιορισμό, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
4. Επιτρέπονται οι πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής  ή και προπληρωμένης κάρτας μέχρι 5000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο και πιστωτικό ίδρυμα.
5. Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών σε μετρητά
6. Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός αν το προϊόν χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
7. Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος των ως άνω μέτρων, υπόκειται στα ως άνω μέτρα
8. Τα περιοριστικά μέτρα αφορούν όλες τις πιο πάνω συναλλαγές ανεξαρτήτως νομίσματος.
 
Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού θα ήθελε να διαβεβαιώσει το ταξιδιωτικό κοινό ότι τίποτα δεν θα διαταράξει τις διακοπές τους. Οι εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά συνεχίζονται καθώς…  δεν έπαψαν στιγμή  παρά τα τραπεζικά θέματα.
Τα διάφορα δρώμενα δεν έπαψαν ποτέ να δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα των πάντοτε φιλόξενων ντόπιων αλλά και στις διακοπές των επισκεπτών, ενώ οι Κύπριοι θα αγκαλιάσουν εγκάρδια και πάλι τους Ελλαδίτες επισκέπτες, όπως το έκαναν ανέκαθεν.  Μια μικρή γεύση από τα ωραία συμβάντα που διαδραματίζονται στο νησί για να μας θυμίσει ότι αυτό το Πάσχα και το καλοκαίρι η Κύπρος μας περιμένει, ακολουθεί στις επόμενες γραμμές.
 
 
 
2η Παγκύπρια Έκθεση Μοτοσικλέτας, 13  & 14  Απριλίου 2013
 
Μετά την πρώτη επιτυχημένη διοργάνωση τον Απρίλιο του 2012, το 2o Motor Bike Show & Exhibition, έρχεται να παρουσιάσει ξανά στους λάτρεις της μοτοσικλέτας, την κουλτούρα και τον ξεχωριστό τρόπο ζωής μέσα από τους δύο τροχούς.
Καινούργια μοντέλα και ενδιαφέρουσες χρωματικές εκδόσεις, ειδικός εξοπλισμός, μεγάλη γκάμα από αξεσουάρ μοτοσικλέτας, είδη ένδυσης και υπόδησης για οδηγούς, συστήματα προστασίας, ανταλλακτικά, λιπαντικά και πολλά άλλα προϊόντα για το σύγχρονο και επιλεκτικό μοτοσικλετιστή θα παρουσιαστούν στην έκθεση.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη οι παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μοναδικό διήμερο αδρεναλίνης σε μια άκρως εντυπωσιακή διοργάνωση, που θα είναι εμπλουτισμένη με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τους λάτρεις της μοτοσικλέτας και όχι μόνο (Έκθεση κλασικής μοτοσικλέτας -Motorbike stunt shows – Freestyle trial show – DJ sets – Live link – Αυτόγραφα από δημοφιλείς μοτοσικλετιστές – Motorbike display show)
Χώρος Διεξαγωγής: Pavilion, Λακατάμεια, Λευκωσία
Ημερομηνίες – Ώρες: Σάββατο 13 Απριλίου (10:00 – 21:00) και Κυριακή 14 Απριλίου (11:00 – 21:00)
Επικοινωνία: events@imh.com.cy, Τηλέφωνο: +357 22505555, Site : www.imh.com.cy
 
Έκθεση ζωγραφικής Vartan Tashdjian – Μια ακόμη πινελιά  στον καμβά της σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής, 10 – 27 Απριλίου 2013
 
Ο Βαρτάν Ταστζιάν, μια σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη και δημιουργού, έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της τέχνης, παράλληλα με μια πολύχρονη και εξίσου σημαντική προσφορά στην εκπαίδευση του τόπου.
Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1941 και είναι αρμενικής καταγωγής. Έχει οργανώσει 46 ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τορόντο, το Μόντρεαλ, το Σύδνευ, την Αθήνα κτλ. Συμμετείχε επίσης σε 40 ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο.
Έργα του βρίσκονται στην Κυπριακή Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε διάφορα Αρμένικα ιδρύματα στην Κύπρο, όπως επίσης και σε διάφορες ατομικές συλλογές στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι για τη μακρόχρονη υπηρεσία και προσφορά του στην κυπριακή εκπαίδευση και τον πολιτισμό ο Βαρτάν Ταστζιάν, τιμήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και έτυχε επίσης σημαντικών διακρίσεων εκ μέρους της Αρμενικής Κοινότητας της Κύπρου και του εξωτερικού.
Οι πίνακες του Βαρτάν, είναι μια γιορτή της φυσικής ομορφιάς του νησιού. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε μία άλλη, κρυμμένη ομορφιά του περιβάλλοντος του νησιού.
Η έκθεση γίνεται με αφορμή τα 40χρονα της καριέρας του ζωγράφου. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δουλειά του Βαρτάν, με το όνομα ‘Shades of Tranquility’.
Χώρος Διεξαγωγής: Νέο Κτήριο Θεάτρου ΘΟΚ, Γρηγόρη Αυξεντίου 9, Λευκωσία
Χρονική Διάρκεια: Από Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι και Σάββατο 27 Απριλίου 2013, 10:00 – 20:00
Επικοινωνία: thoc@cytanet.com.cy, Τηλέφωνο: +357 22864300, Site : www.thoc.org.cy
 
 
Τελετή Αναγόρευσης του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά σε
Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, 9 Απριλίου 2013
 
 
Σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κύπρου, αναγορεύεται ο κορυφαίος σκηνοθέτης του παγκόσμιου κινηματογράφου,  Κώστας Γαβράς την Τρίτη,  9 Απριλίου 2013, στις 19:00, στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος  (οδός Καλλιπόλεως 75).
Ο Κώστας Γαβράς δεν  χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού θεωρείται από τους κατεξοχήν πολιτικούς κινηματογραφιστές της μεγάλης οθόνης.
Έχει χαρακτηριστεί εκ των κριτικών ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής λογιοσύνης στο εξωτερικό.
Μέσα από τα φιλμ βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο που αντιστέκεται και αγωνίζεται για ισότητα, ελευθερία, καθώς  και κοινωνική δικαιοσύνη. Το έργο του αποτελεί δείγμα ουμανιστικού κινηματογράφου και αποτυπώνει εξαιρετικά το πρόσωπο της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι έργο υψηλής αισθητικής και ταυτόχρονα οικουμενικό.
Η διάκριση απονέμεται στον Κώστα Γαβρά για την προσφορά του  και  για το  έργο του,  το οποίο έχει  συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.
Εκεί θα παραδώσει μια διάλεξη τύπου  «masterclass» κατά την οποία θα αναφερθεί σε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο δουλειάς του, την προσωπική του μεθοδολογία και την κινηματογραφική του «γλώσσα».
Οι σινεφίλ θα μπορούν να συνομιλήσουν από κοντά με τον διεθνούς φήμης Ελλαδίτη κινηματογραφιστή, ο οποίος   θα συζητήσει ανοικτά με το κοινό.
Ηλεκτρονικός σύνδεσμος  πρόσκλησης:
http://webapps.ucy.ac.cy/public/weblinks/download?m_id=168
Δηλώσεις συμμετοχής : +357  22894333
Πληροφορίες : +357 22894305
Site : www.paideia-news.com
 
 
«Το Σπίτι της Παράδοσης» μας περιμένει στη Δερύνεια!

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το υπαίθριο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης για Παραδοσιακά επαγγέλματα στη Δερύνεια, καθώς τα εγκαίνια του Μουσείου τελέστηκαν πρόσφατα. Στο εν λόγω Μουσείο φιλοξενούνται σε ξεχωριστά δωμάτια και σε υπαίθριο χώρο τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Δερύνειας, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ή τείνουν να εκλείψουν.
Παραδείγματα αποτελούν τα επαγγέλματα του περβολάρη, του κτίστη, του κωμοδρόμου, του σκαρπάρη (του τσαγκάρη), του παρπέρη (του κουρέα), του αγρότη και του ψαρά. Στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου εκτίθεται εξοπλισμός όπως καρρέττα (καρότσα), θεριστική και αλωνιστική μηχανή, μυλόπετρες και άλλα παραδοσιακά αντικείμενα.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δερύνειας, ο Δήμος βρίσκεται σε επαφή με μεγάλο τουριστικό πράκτορα της Κύπρου, ούτως ώστε ξένοι τουρίστες να φθάνουν στη Δερύνεια και να επισκέπτονται το μουσείο αλλά και να τελούνται στον ίδιο χώρο πολιτικοί γάμοι.
Πρόκειται  για ένα επίτευγμα του Δήμου Δερύνειας που αποτελεί δώρο και παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές των Δερυνιωτών.
Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Δήμο Δερύνειας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 μέσα στα πλαίσια του άξονα προτεραιότητας για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας.
Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Λεωφόρος Αμμοχώστου 26, 5380 Δερύνεια, Τ.Θ.: 36001, 5385, Δερύνεια, Τηλ: +357 23811000,
Φαξ: +357 23825550,deryneia.municipality@cytanet.com.cy
«Πράσινη» Λεμεσός με «Greenlife Roofs»!

Η φύτευση των ταρατσών ώστε αυτές να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Το κόστος υλοποίησης δεν είναι απαγορευτικό, ενώ τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα καθώς μετριάζουν τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι ανθεκτικές και μπορούν να αποδειχτούν η σημαντικότερη ασπίδα προστασίας των πόλεων από το κλίμα της Γης που γίνεται όλο και θερμότερο.

Εκμεταλλευόμενος μια απλή αλλά ιδιοφυής ιδέα και πρωτοπορώντας ο Δήμος Λεμεσού, χρησιμοποίησε τη λύση που δίνει η ίδια η φύση και  ενάντια στην οικονομική κρίση, δήλωσε  συμμετοχή σε εταιρικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία «Greenlife Roofs» για τη δημιουργία εναέριων πράσινων διαδρομών με φυτεμένα δώματα.

Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μειώνεται πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την στέγη με αποτέλεσμα την μείωση της διείσδυσης της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το κτίριο. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του κλιματιστικού και του καλοριφέρ μειώνεται.

Η σημαντική αυτή κίνηση υποδομής και ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού αφορά από τη μια το περιβάλλον και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας κι από την άλλη, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της πόλης.

Στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί ως εταίροι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ελληνική εταιρεία με εμπειρία στην κατασκευή πράσινων στεγών. Η πρόταση αφορά 50% Κοινοτική χρηματοδότηση και 50% συνεισφορά των εταίρων στο πρόγραμμα.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα :  +357 25340485 & +357 25342330 (Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού)
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.