Αρχική Οικονομία Στην Αναγέννηση του Κρητικού Αμπελώνα στοχεύουν αγρότες που ίδρυσαν το φορέα «Ομάδα...

Στην Αναγέννηση του Κρητικού Αμπελώνα στοχεύουν αγρότες που ίδρυσαν το φορέα «Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης»

Celestyal Cruises

Αναγέννηση του Κρητικού ΑμπελώναΗ σύσταση και λειτουργία αγροτικού φορέα με την ονομασία «Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης» ανακοινώθηκε από αγρότες στην Περιφέρεια Κρήτης που στοχεύουν, όπως τονίστηκε, στην «Αναγέννηση» του Κρητικού Αμπελώνα.
Σε ειδική σύσκεψη με την παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης ενημέρωσε για τους στόχους του νέου αγροτικού φορέα, που έχει την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου χαρακτήρισε πολύ θετικό το βήμα για την ίδρυση του αγροτικού φορέα λέγοντας: «Ως Περιφέρεια Κρήτης εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, γιατί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για τον πρωτογενή τομέα, βασικό στόχο αποτελεί η δημιουργία ομάδων παραγωγών ανά κατηγορία προϊόντων» και πρόσθεσε: «Σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του τομέα αμπελουργίας και την στήριξη των προϊόντων του, και θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους αμπελουργούς μας που συμμετέχουν σε αυτή την νέα προσπάθεια. Η ηγεσία της Περιφέρειας θα είναι αρωγός στον νεοσύστατο αυτό φορέα.
Η κ. Βρέντζου στην συνάντηση με τους παραγωγούς μέλη του νέου αγροτικού φορέα επεσήμανε, ότι, ο τόπος θα πρέπει να ξεκινήσει να παράγει και πάλι ένα προϊόν, όπως είναι η σταφίδα, που απέφερε στο παρελθόν ένα ουσιαστικό εισόδημα για την οικονομία της Κρήτης.
«Παλαιότερα το νησί μας παρήγαγε 300 χιλ. τόνους σταφίδας, και σήμερα η παραγωγή που άρχιζε να φθίνει από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 έχει μειωθεί δραματικά».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της «Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης» Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη της Περιφέρειας στο νέα αυτή προσπάθεια των αγροτών.
«Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε ενόψει και της νέας ΚΑΠ. Μετά από 20 χρόνια θα έλεγα απαξίωσης των αμπελουργικών προϊόντων και των θεμάτων που απασχολούν την αμπελουργία, σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο, για την αναβάθμιση του αμπελουργικού τομέα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα βάλουμε είναι η αναμπέλωση, που επιδιώκει και η Περιφέρεια Κρήτης, όπως επίσης θα διεκδικήσουμε ο Κρητικός αμπελώνας να κατοχυρώσει στην Ευρώπη τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και την διασύνδεση του με τον πολιτισμό μας» επεσήμανε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Τα μέλη του αγροτικού φορέα-σύμφωνα με τον ίδιο- σήμερα ξεπερνούν τους 200 αμπελουργούς ενώ καθημερινά προσθέτονται και άλλοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.