Αρχική General Η κατάργηση της θεώρησης εισόδου, το θέμα του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε...

Η κατάργηση της θεώρησης εισόδου, το θέμα του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Κω

Celestyal Cruises

Μαχαιρίδης φορουμ κωςΗ διάθεση περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τουριστικών φορέων και των επιχειρήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στο πρώτο Ελληνοτουρκικό Τουριστικό Φόρουμ στην Κω

Η θεώρηση βίζας και η διευκόλυνση για δύο εκατομμύρια (2.000.000) Τούρκους τουρίστες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στην πατρίδα μας , ήταν το ζητούμενο σε όλες τις ομιλίες των Τούρκων πρακτόρων και του προέδρου της TURSAB, Basaran ULUSOY.

Ο Περιφερειάρχης που συμμετείχε στο φόρουμ κλήθηκε αρκετές φορές να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των Τούρκων πρακτόρων.

“Η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι προς την κατεύθυνση της χορήγησης βίζας” τόνισε και διαβεβαίωσε πως σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε του συνέδρους για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και Διασυνοριακής Συνεργασίας με το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα–Τουρκία, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έκανε επίσης, ενημέρωση για τα αγροτικά προϊόντα που δυσκολεύονται να εισαχθούν στα νησιά και εξήγησε πως ο Πρωτογενής Τομέας στα νησιά μας είναι πυλώνας της νησιώτικης οικονομίας και πως μέτρα διευκόλυνσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων θα πλήξουν την παραγωγή των νησιών μας, κυρίως στα προϊόντα που είναι η παραγωγική μας βάση.

Σε κατ´ ιδίαν συνομιλία που είχε ο Περιφερειάρχης με τον ισχυρό άνδρα του τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, τον κ. Basaran ULUSOY, Πρόεδρο της TURSAB (Ένωση Τουριστικών Γραφείων της Τουρκίας), δεσμεύτηκαν να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων προκειμένου να συμβάλλουν από κοινού στην αύξηση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας. Και επειδή το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στο θέμα της βίζας, συμφώνησαν να συνδιοργανώνουν ένα κοινό φόρουμ με μοναδικό θέμα τη βίζα όπου θα κληθούν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, από τα αρμόδια Υπουργεία των δυο χωρών, τουριστικοί φορείς  και experts προκειμένου να βρεθούν άμεσες λύσεις μέχρι να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας, με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής βίζας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου για θέματα Τουρισμού, παρουσίασε το Στρατηγικό  Σχέδιο για τον Τουρισμό στο Νότιο, αναλύοντας τον σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας και παρουσιάζοντας τα συγκριτικά χαρακτηριστικά των υποδομών και των υπηρεσιών, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας με τους φορείς της Τουρκίας στα πλαίσια της αμοιβαιότητας.

ΝικητιάδηςΗ κατάργηση της θεώρησης εισόδου (VISA) από την Ρωσία και οι πολιτικές ταχείας και εύκολης θεώρησης επισκεπτών από άλλες τρίτες εκτός Σένγκεν χώρες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση αφίξεων πολλών εκατοντάδων χιλιάδων του τουρισμού μας, τόνισε σε δηλώσεις του ο τ.Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ.Νικητιάδης με αφορμή ομιλία του με θέμα «Θεώρηση Εισόδου και Τουριστική Ανάπτυξη» , ως κυρίου ομιλητή στο πρώτο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Κω το περασμένο Σάββατο, με οργανωτές τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της Κω, την Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Τουρκίας (TURSAB) και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.
    Ο τ.Υφυπουργός στην ομιλία του ανέλυσε το καθεστώς θεώρησης σε συνδυασμό με τις διατάξεις της συνθήκης Σένγκεν, τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα της συνεργασίας με 50 VISA CENTERS και της προοπτικής ακόμη και καταργήσεως της θεώρησης (VISA) από τη Ρωσία που όπως τόνισε θα εκτοξεύσει τον Τουρισμό μας πολύ ψηλά.
    Ο κ. Νικητιάδης στην ομιλία του περιέλαβε σωρεία στοιχείων για το ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα που ισχύει στα πέντε νησιά του Αιγαίου την Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, τη Κω και τη Ρόδο και που φέτος θα ισχύσει και για το Καστελλόριζο και επιτρέπει την είσοδο από την Τουρκία στα παραπάνω νησιά μας χωρίς προξενική θεώρηση εισόδου, αλλά με απλό έλεγχο από τις Αστυνομικές Αρχές κατά την είσοδο στη χώρα.
    Απευθυνόμενος στους 120 περίπου Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες και φορείς που παρακολούθησαν το φόρουμ, ο κ. Νικητιάδης εξήγησε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για τα νησιά μας αποτελεί κίνηση καλής θέλησης από τη χώρα μας προς την Τουρκία αφού δεν ισχύει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουμε ως χώρα προς τη γείτονα Τουρκία, «μια εμπιστοσύνη που θέλουμε να επεκταθεί και στους Ευρωπαίους Εταίρους μας…»
    «Το πρόγραμμα, τόνισε ο κ.Νικητιάδης, μπορεί από πιλοτικό να καταστεί θεσμός, αν δεν υπάρξουν παραβιάσεις του 15ήμερου που έχουμε σήμερα ως όριο παραμονής στη χώρα μας και για να γίνει αυτό, συνέχισε ο τ.Υφυπουργός πρέπει και εσείς να κάνετε αυστηρούς ελέγχους κατά την έξοδο από τη χώρα σας…..»
    Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Νικητιάδης και αναφερόμενος στο ισχύον για δεύτερη χρονιά πρόγραμμα, υπογράμμισε «το πρόγραμμα ήδη φέτος έχει γίνει καλύτερο αφού μειώσαμε το κόστος εισόδου από 60 € σε 35€ και το επεκτείνουμε και στο Καστελλόριζο. Όσο λιγότερες παραβιάσεις γίνουν, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει θεσμός υπάρχουν. Η Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε από 1η Ιουνίου 2014 θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να το πετύχουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.