Η Ποικίλη Στοά χτίστηκε εταξύ 475 με 450 π. Χ. και αρχικά ονομάστηκε Στοά του Πεισιάνικτου από τον Αθηναίο που χρηματοδότησε την κατασκευή της και πιθανόν ήταν γαμπρός του Κίμωνα. Πρόκειται για μια στοά που ήταν ιδιαιτέρως πολυσύχναστη, προστάτευε από τα καιρικά φαινόμενα και ήταν τόπος στον οποίο εύκολα μπορούσε κανείς να συναντήσει και να ακούσει τον γνωστό φιλόσοφο Ζήνωνα αλλά και των στωικών.
Μέρος αυτής της στοάς εχει αποκαλυφθεί σε οικοδομικό τετράγωνο στο Μοναστηράκι από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία και επιθυμεί να συνεχίσει τις ανασκαφές. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απαλλοτριώσει ή να εξαγοράσει απευθείας -με δική της δαπάνη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου- τα οικόπεδα που βρίσκονται επί των οδών Αγίου Φιλίππου 20 και Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 14. Να πούμε πως σε αυτά τα οικόπεδα υπάρχουν δύο κτίρια των αρχών του 19ου αιώνα, τα οποία στεγάζουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχουν υποστεί πολλές επεμβάσεις, ενώ η απομάκρυνσή τους θα βοηθήσει στην αποκάλυψη ευρύτερου τμήματος του αρχαίου μνημείου.
Πιο αναλυτικά, όπως υπολογίζεται το οικόπεδο στην οδό Αγίου Φιλίππου 14 είναι πάνω από το μέσο της Ποικίλης Στοάς του 5ου αιώνα και κρύβει ένα μακρύ τμήμα τού πίσω τοίχου, εσωτερικούς και εξωτερικούς κίονες. Από την άλλη το οικόπεδο στη γωνία Αδριανού και Αγίου Φιλίππου 20 καλύπτει την περιοχή ακριβώς μπροστά από την Ποικίλη Στοά και μερικώς τον ποταμό Ηριδανό.
Τελικά η λύση δόθηκε χθες με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το σχετικό αίτημα της Αμερικανικής Σχολής και έδωσε προτεραιότητα σε μια σημαντική από αρχαιολογική σκοπιά περιοχή, την άλλοτε πολυσύχναστη και με πολυάριθμα μνημεία, ενώ σίγουρο είναι πως έχει να δώσει πολλές νέες ιστορικές πληροφορίες.